Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δοκιμές αποδοχής για τον τουρκικό αμφίβιο γεωπροωθητή Μηχανικού Μάχης

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/05/p1448544.jpg
O γεωπροωθητής AZMIM προορίζεται μεταξύ άλλων για εργασίες Μηχανικού στην ακτή απόβασης.


Ο πρώτος Αμφίβιος Τεθωρακισμένος Γεωπροωθητής Μηχανικού Μάχης (Armoured Combat Engineering Earthmover: 

AACEE, Τουρκικά: ΑΖΜΙΜ) ολοκλήρωσε πρόσφατα τις δοκιμές κατασκευαστή και δοκιμάζεται πλέον από τον Τουρκικό Στρατό. 

Η κύρια φάση παραγωγής πρόκειται να αρχίσει το 2012, με 12 οχήματα και ένα πρόσθετο σκάφος για βαλλιστικές δοκιμές να παραδίδονται στα τέλη του έτους, στο πλαίσιο σύμβασης του Μαρτίου 2009 με την FNSS Savunma Sistemleri. 

Ο ΑΖΜΙΜ είναι όμοιος σε αντίληψη με τον Τεθωρακισμένο Γεωπροωθητή Μάχης (ACE) M9 της BAE Systems US Combat Systems για τον Στρατό των ΗΠΑ, αλλά με διαφοροποιήσεις για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της Διοίκησης Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων (ΤΚΚΚ). Το τουρκικό όχημα διαθέτει διμελές πλήρωμα αντί μονομελούς στο παλαιότερο Μ9 ACE, ενώ προσφέρει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο και νεότερα υποσυστήματα καθώς ορισμένα από τα αρχικά δεν παράγονται πλέον.

Πλήρως αμφίβιο, είναι ικανότερο στο νερό από τον προγονό του και προωθείται με μέγιστη ταχύτητα 5,4km/h από δύο υδρωθητές στο χαμηλότερο πίσω άκρο του σκάφους.

Ο τουρκικός γεωπροωθητής διαθέτει σκάφος από συγκολλημένη θωράκιση αλουμινίου, στην οποία έχει τοποθετηθεί παθητική προσαρτημένη θωράκιση για μεγαλύτερη προστασία του πληρώματος από νάρκες και βαλλιστικές και πυρά. 

Μια σειρά 6 μονάδων εκτόξευσης βομβίδων των 76mm ηλεκτρικής λειτουργίας βρίσκεται στο πρόσθιο άκρο της υπερκατασκευής, για την κάλυψη του μετωπικού τόξου. 

Το όχημα διαθέτει πετρελαιοκινητήρα της Caterpilla συζευγμένο με πλήρως αυτόματη μετάδοση Allison, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 40km/h. Το βάρος του ΑΖΜΙΜ με πλήρες έρμα είναι 25t, ενώ ανερμάτιστο περιορίζεται στους 19,5t.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει κλιματισμό, προστασία Πυρηνικού, Βιολογικού και Χημικού (NBC) πολέμου, σύστημα εντοπισμού και κατάσβεσης πυρκαγιάς, κάμερες ημέρας και θερμικές νύχτας εμπρός και πίσω, καθώς και καθίσματα απορρόφησης κραδασμού έκρηξης.

Πέραν των γενικών καθηκόντων Μηχανικού πεδίου μάχης, το ΑΖΜΙΜ προορίζεται για την προετοιμασία σημείων διάβασης υδάτινων κωλυμάτων με τις Κινητές Πλωτές Γέφυρες Εφόδου (SYHK) Samur της FNSS, οι οποίες παραδίδονται στον Τουρκικό Στρατό μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: