Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Προγραμματική σύγκλιση ΔΗΜΑΡ με ΣΥΡΙΖΑ στον αφοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων


Η αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ στο βωμό τουλαϊκισμού και της ανευθυνότητας.


Στη προχθεσινή του ομιλία στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης υποσχέθηκε “περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη (…) και ό,τι αφορά στη δημόσια διοίκηση μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων“.

Πρόκειται για μία πλήρως διαφοροποιήμενη θέση σε σχέση με εκείνες που υιοθετούσαν μέχρι σήμερα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για εξοικονόμηση 4 δισ. μόνο από περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, θέση η οποία είναι καταγεγραμμένη και στα ***πρακτικά (σελ. 67) του 1ου συνεδρίου του κόμματος τον Απρίλιο του 2011:

Εάν η Ελλάδα έριχνε τις δαπάνες της σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Πορτογαλίας, περιορίζοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα σχετικά έξοδα, θα γλίτωνε περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως“.

Αυτό βεβαίως που οφείλουν να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες οι κύριοι της ΔΗΜΑΡ είναι πώς θα εξοικονομηθούν 4 δισ. όταν οι συνολικές αμυντικές δαπάνες για το 2012 ανέρχονται σε 3,7 δισ., όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον ακόλουθο πίνακα:
ΕΤΟΣΑποδοχές-παροχές προσωπικούΛειτουργικά έξοδαΕξοπλισμοί*Συνολικές αμυντικές δαπάνες 
20112.253,58872,77360,483.491,82
20122.203,69808,31700,003.714,99
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν πως αντιλαμβάνονται τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες:

• Με περαιτέρω μείωση των αποδοχών του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή και με απολύσεις;

• Με μείωση των ήδη ανεπαρκών πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες; Δηλαδή με διακοπή τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με καύσιμα και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων ή αναστολή λειτουργίας Μονάδων και Σχηματισμών;

• Με εκποίηση αμυντικού υλικού;

• Με άρνηση καταβολής των τελευταίων δόσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, για τα οποία το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται με σύμβαση (ν.3885/2010) και έχει ήδη καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πληρωμών;

Με ακύρωση της προμήθειας των δύο πρόσθετων υποβρυχίων Τύπου 214, όπως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν με αβάστακτη ελαφρότητα, παραβλέποντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε διαιτησία με καταδίκη του ελληνικού Δημοσίου όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν όχι μόνο τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση αλλά και πιθανή αποζημίωση;
Κατά τ΄άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η “ανεύθυνη και λαϊκίστικη Αριστερά”…


* Τα ποσά αυτά (σε εκατ. €) αφορούν κυρίως αποπληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων παρελθόντων ετών και προμήθεια ανταλλακτικών και υλικών συντήρησης.
***πρακτικά (σελ. 67) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: