Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Επιβεβαίωση της προμήθειας Enhanced Paveway II για την Πολεμική Αεροπορία

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/05/120529d.jpg
Η βόμβα GBU-50 Enhanced Paveway II με πολεμική κεφαλή Mk84 των 2.000lb (907kg), καθοδήγησης λέιζερ/ GPS.


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου 2012 πως ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Δ. Γεωργιόπουλος αποδέχθηκε την εισήγηση της Υπηρεσίας και ενέκρινε την παροχή πίστωσης συνολικού ύψους $17,3 εκατ. στο πλαίσιο της υλοποίησης τμήματος της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 02/07 με την εταιρεία Raytheon Missile Systems, από την προμήθεια βλημάτων AMRAAM και βομβών Enhanced Paveway II μέσω της FMS Case GR-D-YDV, καθώς και από την προμήθεια Διακλαδικών Όπλων άφεσης Εξ Αποστάσεως (JSOW) μέσω της FMS Case GR-P-ANQ. 

Σε έγγραφη απάντηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στα τέλη του 2008, το ΥΠΕΘΑ είχε αναφέρει πως η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) GR-D-YDV αναφερόταν σε σύνολα καθοδήγησης Διακλαδικών Πυρομαχικών Άμεσης Προσβολής (JDAM) GBU-31, επομένως κατά πάσα πιθανότητα η συγκεκριμένη FMS Case αναφέρεται σε αμφότερους τους τύπους. 

Επιβεβαιώνεται έτσι πως η Πολεμική Αεροπορία απέκτησε βόμβες GBU-50 Enhanced Paveway II.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ειδοποίησε το Κογκρέσο για δυνητικό πρόγραμμα FMS της Ελλάδας με αντικείμενο 50 σύνολα Enhanced Paveway II για βόμβες Μk84 κατηγορίας βάρους 2.000lb (907kg). 

Η ειδοποίηση περιλάμβανε επίσης συνέχιση της υποστήριξης διατήρησης σε υπηρεσία των F-16, φθάνοντας σε συνολικό δυνητικό κόστος $133 εκατ. 

Τα σύνολα Enhanced Paveway II προσθέτουν ικανότητα κατεύθυνσης GPS παντός καιρού στις κοινές Βόμβες Καθοδήγησης Λέιζερ (LGB) Paveway II.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: