Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

http://www.elkeda.gr/images/stories/5232.jpg
Συμβαίνει κάτι στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος και πέρα από αυτά; Περίεργη κινητικότητα στη FYROM, για πρώτη φορά μετά το 2001 τόσο έντονη. 


Από κοντά και οι δηλώσεις Ερντογάν, που σχεδόν φέρνουν τον τουρκικό στρατό ξανά στα Βαλκάνια, με Αθήνα και Βελιγράδι να αναγκάζονται να αντιδράσουν μέσω των ΥΠΕΞ τους. 
Ποιά τα νέα δεδομένα, στην FYROM, που φαίνεται να εισέρχεται σε περίοδο έντασης;

 -Αλβανοί εξτρεμιστές (UCK και όχι μόνον) συγκεντρώνονται  σε περιοχές  του Τέτοβο, κατά μήκος της γραμμής των συνόρων Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου,  και στην περιοχή των συνόρων με την νότια Σερβία, στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

-Ο πρώην διοικητής του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου- UCK» Τζεζάιρ Σακίρι ανακοίνωσε την εκ νέου ενεργοποίηση του UCK, ώστε οι άνδρες του να είναι σε θέση να αντισταθούν  στις σκοπιανές και σερβικές μυστικές υπηρεσίες, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

-Ο Τζεζάιρ Σακίρι συναντήθηκε με πρώην διοικητές του UCK και συζητήθηκε η δυνατότητα των στρατιωτικών ομάδων του να αρχίσουν  ανταρτοπόλεμο για την προστασία του αλβανικού πληθυσμού στην περιοχή των Σκοπίων και της Κοιλάδας του Πρέσεβο, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου "βρίσκονται Αλβανοί σε κίνδυνο και απειλούνται με εθνοκάθαρση" (βλέπε: Θεσπρωτία).

-Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών, ομάδα Σύρων ισλαμιστών αντικαθεστωτικών ταξίδεψε στην Πρίστινα στο Κόσοβο, όπου είχαν συναντήσεις με μέλη του UCK. Άλλο κλιμάκιο επισκέφθηκε το Τέτοβο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, στην αλβανόφωνη περιοχή των Σκοπίων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που μετείχαν ηγετικά στελέχη του UCK, συμφωνήθηκε η παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας στους Σύρους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς που μάχονται το καθεστώς Άσσαντ. 

Αλβανοί μέλη του UCK, θα μεταβούν στην Ιορδανία, ενώ επιτελικά στελέχη των Σύφων αντικαθεστωτικών θα ταξιδέψουν για την Πρίστινα.

-Από τις ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζονται φόβοι "μήπως η φωτιά περάσει και στην Ελλάδα": 

"Ποιος θα τους σταματήσει αν αρχίσουν επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων όπως ετοιμάζονταν να πράξουν το 2001; Κτυπάνε και μετά επιστρέφουν στα Σκόπια. Κανείς!"

Οι επαφές φαίνεται πως γίνονται υπό την ανοχή των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει το ''Defencenet'', οι οποίες HΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν άμεσα σε επικείμενη σύγκρουση, αλλά χρησιμοποιούν 
οργανώσεις όπως ο UCK και μισθοφορικές εταιρείες όπως αυτές που έχουν διαδεχθεί την BLackwater, για να παράσχουν εκπαίδευση στους αντικαθστωτικούς, οι οποίοι έχουν "στριμωχτεί" από τον Άσσαντ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι εξελίξεις στην Συρία αγγίζουν πλέον, ως παρενέργειες, και τη νότιο Βαλκανική. 

Και  αν το σκληρό Ισλάμ έρθει στην Bαλκανική, με προαγωγό την Τουρκία, δεν θα φύγει και τόσο εύκολα. Αθήνα και Βελιγράδι (η Σόφια;) θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: