Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία για το RF-4E



Η Τουρκία δημοσίευσε τις συντεταγμένες στις οποίες – κατά τους ισχυρισμούς της – χτυπήθηκε το μαχητικό RF-4 από την συριακή αεράμυνα. 


Σύμφωνα λοιπόν με την Άγκυρα, στις 22 Ιουνίου του 2012 και κατά τις 11:58 τοπική ώρα, το μαχητικό της πετώντας μόνο του και χωρίς οπλισμό σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας, δέχθηκε επίθεση και καταρρίφθηκε από τη Δαμασκό, ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο και σε ύψος 74.000 ποδών.

Σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα οι ακριβείς συντεταγμένες του συμβάντος ήταν, 35 32.21E, ενώ το αεροσκάφος δεν προχώρησε σε καμία εχθρική κίνηση ενώ πετούσε με τα συστήματα αναγνώρισης ανοιχτά. 

Επιπροσθέτως το χτύπημα έλαβε χώρα χωρίς καμία προειδοποίηση από την πλευρά της Δαμασκού, ενώ όταν δέχθηκε το χτύπημα το αεροσκάφος κινήθηκε μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας, και κατέπεσε 8 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά από τις ακτές της Λατάκιας, σε σημείο με ακριβείς συντεταγμένες 35 48.26 N-35 37.59E.
Όλα αυτά βέβαια τα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, οι οποίοι προφανώς θα προσπαθήσουν να το «πουλήσουν» στην διεθνή κοινότητα, με σκοπό να την συνεγείρουν κατά της Δαμασκού και να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες κρίσης οι οποίες θα οδηγήσουν σε επέμβαση τύπου Λιβύης, ίσως και πιο αναβαθμισμένη, αφού οι τουρκικές μεραρχίες καιροφυλακτούν.

Είναι σαφές πως το κατά πόσο το μαχητικό καταρρίφθηκε σε 13 ή στα 11 μίλια απόσταση από τη Συρία έχει πολύ μικρή σημασία διότι η όλη συμπεριφορά της Άγκυρας αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. 

Αυτό που έχει σημασία να αντιληφθούμε είναι πως η Τουρκία θα ρισκάρει μία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή για να ανακατέψει τη τράπουλα και να ζητήσει ανταλλάγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Κύπρο και το Καστελόριζο.

Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τη διεθνή κοινότητα (ΗΠΑ και συμμάχους) αλλά και τη Ρωσία αναφορικά με τα συμφέροντα του ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε μία κλιμάκωση της κατάστασης η οποία αναπόφευκτα θα φέρει όλο τον «καλό τον κόσμο» στη περιοχή μας. 

Είμαστε άραγε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να διαπραγματευτούμε με ΗΠΑ και Ρωσία;
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: