Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια για το τουρκικό Τεχνολογικό Πάρκο, οριστική ταφόπλακα στο ελληνικό project


http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/10/teknopark.jpg

To TeknoPark της Κωνσταντινούπολης θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.


Τους επόμενους μήνες αναμένονται τα εγκαίνια του «TeknoPark» στην Κωσταντινούπολη από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τayyip Erdogan. 

Το τεχνολογικό πάρκο που κατασκευάζεται υπό την αιγίδα και της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) έχει έκταση 920 χιλ.τμ και θα επικεντρώνεται στην Έρευνα και Aνάπτυξη (R&D) με έμφαση στις εφαρμογές για τον αμυντικό τομέα. 

Σύμφωνα με τον Ozgur Ozcelik, εμπορικό διευθυντή του έργου, η αρχική επένδυση του έργου φτάνει τα $4 δισ. και αναμένεται να αποφέρει κέρδη της τάξης των $10 δισ., δημιουργώντας πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. 

Στον αντίποδα, η απόφαση 2880/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε συνδυασμό με την ολιγωρία της Πολιτείας οδηγεί στην ακύρωση μιας από τις σημαντικότερες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στην χώρα, του Τεχνολογικού Πάρκου Ακρόπολις. 

Το σχέδιο που είχε λάβει αδειδότηση εδώ και οκτώ χρόνια, προέβλεπε τη δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley σε χώρο παλιού λατομείου στις Αφίδνες στην Πάρνηθα, όπου θα στεγάζονταν 127 ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. 

Οι εταιρείες αυτές είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου €12 εκατ. για την προώθηση του Τεχνολογικού Πάρκου, ευελπιστώντας ότι το project θα δημιουργούσε περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους και θα έφερνε επενδύσεις συνολικού ύψους €200 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, το σχέδιο καταρρέει καθώς το ΣτΕ ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ορίζεται ως περιοχή της επένδυσης η Πάρνηθα. 

Οι δικαστές βάσισαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένα χώρος βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας αλλά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει προστασία των ορεινών όγκων και ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο χώρος στον οποίο σχεδιαζόταν να γίνει η ελληνική Silicon Valley ήταν σε παλιό λατομείο των Αφιδνών, επομένως η χρήση θα ήταν ηπιότερη απ’ ότι πριν ενώ σχεδιαζόταν και ανάπλαση του χώρου.




strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: