Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΤΗΣ 23ης ΜΑΪΟΥ ;



 γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια διαφορετική εκδοχή, για την αερομαχία της 23ης Μαΐου που στοίχησε την ζωή στον ηρωικό Έλληνα πιλότο Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έδωσε η τουρκική εφημερίδα «Μπουγκιούν», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στο φύλο της 1ης Ιουλίου 2006.

Το ενδιαφέρων είναι ότι η εκδοχή αυτή έρχεται σήμερα να συνδυαστεί με τις τελευταίες εξελίξεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου και τις γνωστές προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.


Σύμφωνα λοιπόν με το τουρκικό πρωτοσέλιδο τα τουρκικά μαχητικά που είχαν βγει στις 23 Μαΐου στον νότιο Αιγαίο δεν πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις βάσεις των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη, (όπως εσπευσμένα μετάδωσαν όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ ), αλλά να εντοπίσουν και να φωτογραφήσουν τρία «πλοία φαντάσματα», (όπως ενδεικτικά χαρακτηριστήκαν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο), που διεξήγαγαν εκείνες τις μέρες έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρετε, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μαζί με το αεροφωτογραφικό που πετούσαν στις 23 Μαΐου στον νοτιοανατολικό Αιγαίο, οπότε και είχαμε το αεροπορικό δυστύχημα, εκτελούσαν εντεταλμένη υπηρεσία, μετά από μεγάλη και έκτακτη κινητοποίηση στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο.


Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έγινε εκείνες τις μέρες γνωστή εδώ στην Ελλάδα και όπως αποκαλύπτετε δίνει μια τελείως διαφορετική διάσταση στο επεισόδιο της σύγκρουσης των δυο αεροσκαφών, καθώς ανοίγει ένα μεγάλο κεφαλαίο πάνω στο οποίο δεν αποκλείετε να έχουμε απρόβλεπτη συνέχεια, πολύ σύντομα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την περιοχή και για την γνωστή διαμάχη του Αιγαίου.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις «αποκαλύψεις» που έρχονται από την Άγκυρα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν πήγαιναν να φωνογραφήσουν τις βάσεις των πυραύλων S-300, που βρίσκονται από το 1998 στην Κρήτη, αλλά ο σκοπός της αποστολής τους ήταν άλλος.

Η αποστολή τους ήταν να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν τρία «πλοία φαντάσματα», όπως χαρακτηρίστηκαν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, καθώς και κυρίως τις συγκεκριμένες περιοχές που διεξήγαγαν έρευνες για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, βορείως της Κρήτης.

Η όλη υπόθεση αποκαλύφτηκε ως εξής, όπως έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ουγούρ Ακμπάς, στην τουρκική εφημερίδα Μπουγκιούν :

Στις 30 Ιουνίου έγινε γνωστό πως συγκαλείτε στην Άγκυρα έκτακτη σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία μετέχουν στελέχη του υπουργείου, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, ο καθηγητής σεισμολογίας του Τεχνητού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Τουντζάι Ταιμάζ, επιστήμονες του «Κέντρου Ερευνών Ανατολικής Μεσογείου» και ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Μπαρτίν Σελφίν.

Η σύσκεψη αυτή κίνησε το έντονο ενδιαφέρων κάποιων Τούρκων δημοσιογράφων, που έσπευσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Τότε αποκαλύφθηκε η είδηση «βόμβα».

Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκε το περιεχόμενο των ερευνών τριών ερευνητικών πλοίων που εκτελούσαν (και συνεχίζουν να εκτελούν;), σεισμολογικές έρευνες στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Να σημειωθεί πως για τα αποτελέσματα αυτής της σύσκεψης, μετά το πέρας της, ερωτήθηκε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε το αντικείμενο της σύσκεψης, παραδέχτηκε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πως δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αποκαλυπτικές πληροφορίες, το θανατηφόρο επεισόδιο της αερομαχίας πάνω από την Κάρπαθο, το μεσημέρι της 23ης Μαΐου, έχει ως εξής : 
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πληροφορήθηκε πως στην περιοχή βρίσκονταν τρία ερευνητικά πλοία που διεξήγαγαν σεισμολογικές έρευνες.

Το γεγονός αυτό θορύβησε την Άγκυρα, διότι σύμφωνα με τους Τούρκους υπάρχει απαγόρευση διεξαγωγής ερευνών στο Αιγαίο και για την Ελλάδα και για την Τουρκία από την δεκαετία του ογδόντα, μετά τα γνωστά επεισόδια που είχαν οδηγήσει τότε τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

Στο Γενικό Επιτελείο σήμανε συναγερμός και αμέσως απογειώθηκε αριθμός τουρκικών μαχητικών F-16, μαζί με ένα κατασκοπευτικό φωτογραφικό για να σπεύσουν στην περιοχή να εξετάσουν τι γίνεται.

Παράλληλα διατάχτηκε αριθμός πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και τουρκικών πολεμικών, να σπεύσουν επίσης στην περιοχή για να κατασκοπεύσουν τα τρία πλοία που έκαναν τις έρευνες.

Στη συνέχεια το τουρκικό Γενικό Επιτελείο επικοινώνησε με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε πληροφορίες για το ποιας εθνικότητας είναι τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή και διεξάγουν σεισμολογικές έρευνες και από που έχουν πάρει άδεια για αυτές τις έρευνες αυτές.

Μετά από σχετική κινητοποίηση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε πως το ένα πλοίο ήταν γερμανικό, το οποίο όπως έγινε γνωστό, ονομάζονταν «Ποσείδιον».

Αμέσως η Τουρκία επέδωσε διπλωματική νότα στην Γερμανία για τις έρευνες που διεξάγει το πλοίο αυτό, βορείως της Κρήτης, γεγονός που ενόχλησε έντονα την Αθήνα.

Το δεύτερο πλοίο κάποιοι ισχυριστήκαν πως ήταν κατά πασά πιθανότητα το πλοίο του Παναμά, που όλως «τυχαία» βρέθηκε στην περιοχή και περισυνέλλεξε πρώτο τον Τούρκο πιλότο που έπεσε μετά την σύγκρουση του με το ελληνικό F-16 και, το τρίτο και, εδώ οι Τούρκοι ένοιωσαν έντονα αμηχανία, ήταν αμερικανικό.

Μάλιστα το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές που έρχονταν συνεχώς στην Άγκυρα, συνοδεύονταν εξ αποστάσεως με πολεμικό πλοίο του αμερικανικού στόλου.

Γιατί ήθελαν οι Αμερικανοί στην περιοχή να διεξαχθούν σεισμολογικές έρευνες και γιατί δεν είχε ενημερωθεί επίσημα η Άγκυρα, ήταν ένα μεγάλο ερώτημα που απασχόλησε τους ιθύνοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Εντωμεταξύ όπως είναι γνωστό, μόλις έγιναν αντιληπτά από την Αθήνα τα τουρκικά μαχητικά να πετάνε στην περιοχή και ενώ ο συναγερμός ήταν σε εξέλιξη στην Τουρκία, η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τους κανόνες αναχαίτισης απογείωσε με την σειρά της αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, που έσπευσαν επίσης στην ίδια περιοχή, για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά τα οποία προέβαιναν σε συνεχείς προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Προκληθήκαν αερομαχίες, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στις περιπτώσεις αυτές και τότε έγινε το γνωστό ατύχημα με θύμα τον ηρωικό Κρητικό πιλότο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς από την τουρκική εφημερίδα Μπουγκιούν, η οποία δημοσίευσε τις αποκαλύψεις αυτές όπως αναφέραμε στο φύλο της στις 1 Ιουλίου, ανέφερε με σαφήνεια ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει απαγορευτικό, μέχρι νεότερης διευθέτησης, διενέργειας σεισμολογικών ερευνών στο Αιγαίο για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Αλλά το πιο ενδιαφέρων είναι πως στις δηλώσεις του υπαινίχτηκε ότι εδώ και χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες και οι Αμερικανοί προσπαθούν να ανακαλύψουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι οι έρευνες αυτές ουσιαστικά δεν σταμάτησαν παρά την γνωστή διαμάχη που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή, μια διαμάχη η οποία όπως είναι γνωστό υπάρχει εξ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Φαίνεται πως την διαφορά αυτή έσπευσαν να την «λύσουν» κάποια πλοία ξένης εθνικότητας χωρίς βεβαία να υπολογίζουν οποιαδήποτε συνέπεια και για τον λόγο αυτό προκλήθηκε και το γνωστό αιματηρό αεροπορικό επεισόδιο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: