Τρίτη 28 Μαΐου 2013

"ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ" Η ΕΛΛΑΔΑ - Ξεκίνησε η ηλιακή καταιγίδα - Ποιοι άνθρωποι και ποιες κατηγορίες συστημάτων κινδυνεύουν 05/28/2013 - 12:09


Ξεκίνησε να δέχεται τα πρώτα "πυρά" από τον ήλιο η Ελλάδα καθώς φορτισμένα ηλιακά σωματίδια έχουν αρχίσει να μπaίνουν στην ατμόσφαιρα ακριβώς από αυτή την πλευρά της Γης και της γωνία που βρίσκεται στον πλανήτη η Ελλάδα. 


Αιτία της καταιγίδας είναι μια έκρηξη στον ήλιο στις 22 Μαΐου που δημιούργησε βροχή από φορτισμένα σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ο Ιάπωνας Κάκου έχει προειδοποιήσει για μια πιθανή ηλιακή καταιγίδα-μαμούθ το 2013 η οποία θα διακόψει τις τηλεπικοινωνίες, θα παραλύσει την οικονομία, θα προκαλέσει ζημίες τρισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά και μια πιθανή έλλειψη τροφίμων.

“Το 1859, μια γιγάντια ηλιακή καταιγίδα κατέστρεψε τα καλώδια του τηλέγραφου”λέει ο Κάκου.
“Σήμερα θα βγάλει εκτός συστήματος τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξεγέρσεις και ταραχές για τα τρόφιμα αφού δεν θα υπάρχει ψύξη για τη συντήρησή τους, ενώ μπορεί να συντριβούν αεροπλάνα αφού δεν θα λειτουργούν τα ραντάρ”.

Παραπέμπει δε στην κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στο Κεμπέκ του Καναδά το 1989 εξαιτίας μιας μικρής ηλιακής καταιγίδας.

Μια γιγάντια ηλιακή καταιγίδα θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και μεγάλα κράτη όπως η Βρετανία, αλλά δεν θα ήταν "το τέλος του κόσμου" λένε από την πλευρά τους Βρετανοί ειδικοί της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Λονδίνο.

Οι ηλιακές καταιγίδες σχηματίζονται όταν ο Ήλιος απελευθερώνει δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων ύλης υψηλής ενέργειας με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι κάθε 100 ή 200 χρόνια αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθούν παρά μόνο 30 λεπτά πριν επέλθουν.

Η τελευταία ηλιακή καταιγίδα που επηρέασε τη Γη ήταν το 1859, και έγινε γνωστή ως φαινόμενο Κάρρινγκτον, από τον Άγγλο αστρονόμο που την κατέγραψε.

Αναλυτικότερα, η μαγνητική καταιγίδα είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, που έχουν ως συνέπεια την εκτόξευση τεραστίων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων από την επιφάνεια του ήλιου στη Γη με ταχύτητες που φτάνουν τα 1.200 χλμ/δευτερόλεπτο.

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στα ραδιοτηλεοπτικά σήματα, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων.

Πιθανές είναι ακόμα οι παρεμβολές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, πόσω μάλλον όταν δεν διαθέτουν ενσωματωμένες συσκευές προστασίας για την περίπτωση γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Οι μαγνητικές καταιγίδες θεωρείται ακόμα ότι έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένου εκείνους που πάσχουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις.

Ευθύνονται ακόμα, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό, για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αϋπνία, πτώση της πίεσης και νωθρότητα.

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι επηρεάζεται και η πορεία αποδημητικών πουλιών και τα ταχυδρομικά περιστέρια.

—Οι τρεις κατηγορίες ηλιακής καταιγίδας

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις ηλιακές καταιγίδες σε τρεις κατηγορίες.

-Η κατηγορία X θεωρείται η ισχυρότερη καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος.

-Η δεύτερη κατηγορία είναι η M που προκαλεί το φαινόμενο γνωστό ως Βόρειο Σέλας.

-Η λιγότερο ισχυρή κατηγορία είναι η C που δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα στη Γη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας προκαλεί επιπλοκές στην τροχιά των δορυφόρων καθώς θερμαίνει την ατμόσφαιρά αυξάνοντας την ελκτική της δύναμη. 

Η NASA εκτιμά πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός “κατεβαίνει” περισσότερα από 300 μέτρα σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας. 

Οι ηλιακές καταιγίδες επηρεάζουν επίσης τις τηλεπικοινωνίες καθώς αδρανοποιούν τους δορυφόρους.

Ωστόσο, αντίθετα με τους δορυφόρους, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ενσωματωμένες συσκευές προστασίας για την περίπτωση γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να πυροδοτήσουν κύματα που προκαλούν υπερθέρμανση, πυρκαγιά ακόμα και την έκρηξη δικτύων ηλεκτρισμού, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικ

Στην Ελλάδα έχει σημάνει «πορτοκαλί συναγερμός» για τη μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που ξεκίνησε να κτυπά τη χώρα μας σήμερα Τρίτη 28 Μαΐου. 

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και την ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία.

Όταν το 2005 ανάλογη μαγνητική καταιγίδα είχε πλήξει τον Καναδά και τις πολιτείες του Κεμπέκ είχε δημιουργηθεί συσκότιση για περισσότερες από πέντε ώρες.

Είναι λοιπόν πιθανόν να επηρεαστούν στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσει σημείωσες, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας».

Έρευνες Ρώσων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της μαγνητικής καταιγίδας στην ανθρώπινη υγεία αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυξάνονται κατά περίπου 15% οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις.
Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αϋπνία, καχεξία, πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: