Προ εβδομάδος δημοσιεύθηκε σε ιστότοπο αμυντικών θεμάτων άρθρο του Ταξιάρχου ε.α. Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου με θέμα την τακτική αντιμετώπιση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από την Τουρκία.
Το άρθρο βασίζεται σε παλαιότερο κείμενο του ιδίου*** (εδώ) με επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατάσταση στο χώρο του Αιγαίου και έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, δείγμα ίσως και της έντονης ανησυχίας της Ελληνικής κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την προσβολή της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Στο άρθρο του πρώην Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ επισημαίνεται πως «από το 2009 μέχρι και σήμερα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν 79 φορές πάνω από ελληνικό έδαφος μέσα στην τελευταία πενταετία δίχως να ανοίξει μύτη.
Από αυτές οι 51 είχαν σημειωθεί το 2009, οι 20 το 2010, οι 4 το 2011, οι 3 το 2012 και μια το 2013» και πως «από το 2009 μέχρι σήμερα τουρκικά πολεμικά (φρεγάτες –κορβέτες –υποβρύχια κλπ) πραγματοποίησαν 868 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων διαπλέοντας τις περισσότερες φορές όλο το Αιγαίο φτάνοντας μέχρι το Σούνιο» ενώ στις προτεινόμενες ενέργειες αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα και την θάλασσα περιλαμβάνονται τα εξής:
Άμεση προώθηση σε επιλεγμένα αεροδρόμια νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης.
Αναδιάταξη των αντιαεροπορικών –αντιβαλλιστικών συστημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς π.χ TORM1, Patriot PAC3.
Εντατικότερος έλεγχος του FIR Αθηνών και ειδικότερων περιοχών από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και έλεγχου Erieye /Embraer-145H της 380 Μοίρας.
Μεταφορά των στοιχείων και ειδικότερα των υπερπτήσεων στο μικτό αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων του NATO (CAOC-7) στη Λάρισα και εκμετάλλευση των υπολοίπων.
Μόνιμη παρουσία ενός ιπτάμενου ραντάρ EMB-145H AEW &C ERIEYE στην Κρήτη προκειμένου να αξιοποιηθεί επικουρικά από το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου για απόκτηση πιο αναλυτικής εικόνας.
Δημιουργία περιφερειακού Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου στην Κρήτη με τομέα αρμοδιότητας την Αν. Μεσόγειο με μετασταθμεύσεις αναλόγων οπλικών συστημάτων.
Αντίστοιχο Κέντρο θα μπορούσε να υπάρχει και στην Κύπρο, επιτρέποντας τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου και της επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των δύο νησιών
Η ανάπτυξη και εγκατάσταση δύο ραντάρ βραχέων κυμάτων με κάλυψη πέραν του ορίζοντα (HF OTH Radar) στην περιοχή της Αν. Κρήτης και ενός συστήματος ταυτοποίησης στόχων ADS (Automatic Dependant Surveillance.
Η ταυτοποίηση μέσω transponders AIS ή IFF) αποτελεί μονόδρομο για την πολεμική αεροπορία και χάρη στη μεγάλη εμβέλεια αυτών των ραντάρ (200 ν.μ.) γνωρίζει η Π.Α ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σε ένα τόξο που ξεκινά από τα παράλια της Μ. Ασίας και επεκτείνεται μέχρι μερικά μίλια από τις ακτές της Αφρικής.
Άμεση ενεργοποίηση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας και μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων ναυτικών μέσων π.χ φρεγατών υποβρύχιων παντός τύπου που είναι κρίσιμα για τον έλεγχο των εθνικών χωρικών υδάτων και όχι μόνο.
Μερικές χρήσιμες επισημάνσεις:
1. Αεροσκάφη της ΠΑ σε υπηρεσία επιφυλακής (Readiness) βρίσκονται ήδη προωθημένα στην 130 Σμηναρχία Μάχης (Λήμνο), στην 135 ΣΜ (Σκύρο) και στην 133 ΣΜ (Καστέλι Κρήτης).
2. Τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) της ΠΑ προορίζονται για την αεράμυνα της ενδοχώρας και ορθώς οι Μοίρες της κατανέμονται σε Καβάλα (25 ΜΚΒ), Θεσσαλονίκη (23 και 24 ΜΚΒ), Σκύρο (22 ΜΚΒ), Τανάγρα Βοιωτίας (26 ΜΚΒ) και Αττική (21 ΜΚΒ). Τα δε ΤΟR-M1 (21 στον ΕΣ και 4 στην ΠΑ) είναι συστήματα μικρού βεληνεκούς και προορίζονται για την Α/Α κάλυψη των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών του Δ΄Σώματος Στρατού καθώς και των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU1 στην Κρήτη.
Οι Μοίρες Α/Α Πυροβολικού των ΑΔΤΕ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς ΟSA-AKM και ΑSRAD-GR.
3. Η επιτήρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου είναι συνεχής όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) έχει σε συνεχή βάση και σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα για την αεροπορική δραστηριότητα στη δυτική Τουρκία.
4. Το CAOC-7 στο Κουτσόχερο Λάρισας έχει αναστείλει ήδη τη λειτουργία του, στο πλαίσιο της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.
5. Το Μάιο του 2009 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για Θέματα Αεράμυνας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ.
Όπως αναλύεται στο άρθρο Αξιοπιστία και Αποτροπή: Οι επιδείξεις βούλησης δεν επαρκούν, «πιο ασφαλής στρατηγική είναι η έμφαση στην ουσία, δηλαδή η επένδυση σε πραγματική στρατιωτική ισχύ.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους της στρατιωτικής ισχύος, τις διάφορες ρεαλιστικές στρατηγικές μεγιστοποίησής της και τις διάφορες επιλογές επιδείξεώς της είναι πολύ πιο χρήσιμη από την έμφαση σε επιδείξεις βούλησης.
Δεν υπάρχει καλύτερη ένδειξη για τη βούληση ενός κράτους να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του από τη διατήρηση υψηλών αποδόσεων σε όλο το εύρος δεικτών της στρατιωτικής ισχύος».
*** (εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου