Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Περιμένοντας τα χειρότερα


Οι αστυνομικές δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης ενισχύονται τα τελευταία 24ωρα με προσωπικό από τις νοτιοανατολικές επαρχίες.
«Αυτά τα νέα παιδιά άλλαξαν την πολιτική ζωή της Τουρκίας μέσα σε λίγες μέρες, όσο δεν μπορούσε να την αλλάξει η αντιπολίτευση μέσα σε πολλά χρόνια.


Αλλά αυτό που μπορεί να φέρει μια πραγματική πολιτική ανατροπή είναι η επόμενη, μετά το σοκ του 2001, οικονομική κρίση, κι αυτή δεν θα αργήσει». 

Αυτό εκτιμά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μεχμέτ Γκιουνές, που έκανε σπίτι του την πλατεία Ταξίμ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. 

«Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι πολύ περισσότερο ευάλωτη από ό,τι πιστεύουν στη Δύση», υποστηρίζει.

«Ηδη πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε περίπου στο 2%, από 8% που ήταν πριν. 

Η βιομηχανική υποδομή της χώρας είναι πολύ αδύνατη, καθώς αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τα πάντα σε ξένους ομίλους. 

Η ανάπτυξη είναι πολύ στρεβλή, στηρίζεται μονόπλευρα στον κατασκευαστικό τομέα και στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που όσο γρήγορα εισρέουν άλλο τόσο γρήγορα αποσύρονται μόλις πάρουν τα πρώτα άσχημα μηνύματα. 

Στο μεταξύ, η αγορά ακινήτων είναι μια μεγάλη φούσκα κι όλοι περιμένουν, από μήνα σε μήνα, να σκάσει. 

Ολα αυτά σημαίνουν πως, όταν θα ’ρθει η κρίση, θα είναι πολύ βίαιη, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικούς μοχλούς παρέμβασης για να την αντιμετωπίσει».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: