Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Περίεργες αποφάσεις, ακατανόητες παραλείψεις


Ουλαμός αρμάτων μάχης M1A2 του Στρατού των ΗΠΑ  εκτελεί συγκεντρωτικά πυρά κατά τη διάρκεια άσκησης στο Κουβέιτ. (Φωτ. US Army)

Η αυτοϋπονόμευση της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας

Παρακολουθήσαμε, με κατάπληξη την τελευταία περίοδο, την τρόικα να παρεμβαίνει ακόμη και στις λεπτομέρειες των αμυντικών δαπανών. 


Να πιέζει, π.χ., όχι μόνο για περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των στελεχών, αλλά και για περικοπές στις ώρες εκπαιδεύσεως και πτήσεως των πιλότων, στον αριθμό των αξιωματικών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων, στην προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών.

Είναι φυσικό σε μία μεγάλη οικονομική κρίση, κατά την οποία δοκιμάζεται ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, ότι η περικοπή δαπανών θ’αγγίξει όλους τους τομείς. 

Η Ελλάδα όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο οικονομική κρίση. Αντιμετωπίζει επίσης την αμφισβήτηση του εθνικού της χώρου. 

 Ειδικότερα στη σημερινή συγκυρία, η άγκυρα προβάλλει απροκάλυπτα διεκδικήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ, ασκεί εκβιασμούς για να εμποδίσει την Ελλάδα να την ανακηρύξει και απειλεί να προχωρήσει στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να υποχωρεί στις πιέσει της τρόικας και να επιτρέπει περικοπές που πλήττουν καίρια την ικανότητα αποτροπής της χώρας, σε μία στιγμή που την έχει απόλυτη ανάγκη.

Οι πιέσεις όμως της τρόικας είναι μόνο μία πτυχή των όσων περιέργων και ακατανόητων συμβαίνουν στο χώρο της άμυνας. 

Διαπιστώνεται παραλλήλως μια περίεργη απάθεια και απραξία και μία αλυσίδα αποφάσεων και παραλείψεων, που θέτουν αμείλικτα ερωτήματα, γιατί αφήνουν τη χώρα εκτεθειμένη σε τεράστιους κινδύνους και εκβιασμούς.

 Η κατάσταση αυτή δεν αφορά, άλλωστε, μόνο τη σημερινή κυβέρνηση.
Έχει, δυστυχώς, παρελθόν.


Απέρριψαν… προσφορά

Προσφάτως, απερρίφθη, π.χ., η δωρεάν προσφορά από τις ΗΠΑ 400 αρμάτων τύπου Αμπραμς.

 Την είχε προηγουμένως προωθήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να καλύψει το μέτωπο της Θράκης και ν’ απελευθερώσει ικανό αριθμό σύγχρονων αρμάτων για να μεταφερθούν στα νησιά.

 Για ποιο λόγο απερρίφθη η προσφορά, όταν δεν υπάρχουν πιστώσει για την παραγγελία οποιουδήποτε όροι από την Αμερικάνικη πλευρά; Το κόστος μεταφοράς δεν αποτέλεσε πρόβλημα, γιατί είχαν ήδη προσφερθεί ‘Έλληνες εφοπλιστές να τα μεταφέρουν δωρεάν.

Έγινε, αντιθέτως, αποδεκτός περιορισμένος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς παλαιάς τεχνολογίας, που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες του πεδίου μάχης.


Ο Ελληνικός Στρατός έχει ανάγκη από σύγχρονα τεθωρακισμένα, οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ), που μπορούν να επελαύνουν μαζί με άρματα και να τα καλύπτουν. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια από τη Ρωσία 450 ΤΟΜΑ τύπου BMP 3, τα οποία έχει και η Κυπριακή Εθνοφρουρά.

 Και η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα, λόγω κυρίως Αμερικανικών πιέσεων και αντιδράσεων. Το κενό όμως στην αμυντική διάταξη του Έβρου παραμένει και απαιτεί επειγόντως λύση.

Μιλώντας για τα άρματα, έρχεται στο νου η θλιβερή ιστορία των βλημάτων για τα υπερσύγχρονα άρματα Leopard II. Παρελήφθησαν τα άρματα, αλλά για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν είχαν παραληφθεί τα αντίστοιχα βλήματα. Χρειάστηκε ολόκληρη Οδύσσεια για να καλυφθούν μερικώς μέχρι σήμερα οι ανάγκες. 

Ορθώς διώκεται και γίνεται μεγάλο θέμα η διαφθορά στις προμήθειες οπλικών συστημάτων. Δεν έπρεπε όμως να διώκονται παραλλήλως και να τιμωρούνται αυστηρά και αυτοί που με την αμέλεια, τα λάθη και τις παραλείψεις τους απαξιώνουν πανάκριβα και κρισιμότατα οπλικά συστήματα και υπονομεύουν εκ των πραγμάτων την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας;

Το θέμα, άλλωστε, των βλημάτων για τα Leopard II δεν είναι μοναδικό. Τείνει να καταντήσει σχεδόν κανόνας. 

Τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη F16 παρελήφθησαν χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας. Τ’ αεροσκάφη, που αποτελούν την αιχμή της Πολεμικής Αεροπορίας, έμειναν για πολλά χρόνια ακάλυπτα.

Στο ίδιο έργο θεατές
Το ίδιο έγινε με τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. 

Παραγγέλθηκαν τα υποβρύχια, τα οποία έπρεπε ήδη, σύμφωνα με την σύμβαση, να είχαν όλα παραληφθεί, αλλά δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη οι αντίστοιχες σύγχρονες τορπίλες. 

Μαίνεται στο παρασκήνιο επί χρόνια ο πόλεμος των μεσαζόντων. Το μόνο υποβρύχιο 214 που έχει παραληφθεί επιχειρεί εξ ανάγκης με παλαιές τορπίλες, που δεν αξιοποιούν τις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες των.
Το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ(S-120) κλάσης Type-214 ετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην άσκηση Περισκόπιο 19/12 – Εκτέλεση διπλής βολής τορπίλης (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Το μέγα όμως θέμα είναι η αποτελμάτωση στην ολοκλήρωση, στον Σκαραμαγκά, των άλλων τριών υποβρυχίων τύπου 214 αλλά και η μετασκευή σε 214 του υποβρυχίου “Ωκεανός”, το οποίο είναι παλαιού τύπου 209.

Τα υποβρύχια είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά παραμένουν ανολοκλήρωτα και αιχμάλωτα της διαμάχης για το ναυπηγείο μεταξύ του αγοραστή Ισκαντέρ Σάφα και της Κυβερνήσεως. 

Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια και να πέσουν στην θάλασσα πριν την έναρξη της παραδόσεως παρομοίων υποβρυχίων στο Τουρκικό Ναυτικό μετά το 2015;

Τα τέσσερα υποβρύχια 214, μαζί με ένα αναβαθμισμένο και άλλα Ελληνικά υποβρύχια, θα εξασφάλιζαν απόλυτη υπεροχή στον τομέα αυτό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τα προσεχή χρόνια και ισορροπία για τα επόμενα. 

Θα εξασφάλιζαν, προφανώς, και πολύτιμη ασπίδα για την προάσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ.

Ακόμη όμως και για το ένα που έχει παραληφθεί και είναι πλήρως αξιόμαχο, περιέργως παρουσιάζεται ως μεγάλο πρόβλημα το μικρό σχετικά κόστος μίας μπαταρίας, που είναι απαραίτητα για την επιχειρησιακή λειτουργία και ετοιμότητα του. Αδιανόητα πράγματα.

Η πρόσφατη συμφωνία, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, στα ναυπηγεία Ελευσίνος, παρέχει την ελπίδα ότι επιτελούν θα αρθεί εκεί το αδιέξοδο για την ολοκλήρωση των κατασκευαζόμενων πυραυλακάτων και την επιβίωση των ναυπηγείων, που απασχολούν χίλιους εργαζόμενους.
Πρέπει όμως παραλλήλως να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


Εάν δεν υπάρχει άλλη λύση, τα ναυπηγεία να κρατικοποιηθούν για λογαριασμό της εθνικής άμυνας, καθεστώς που είναι συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει χωρίς επαρκή ναυπηγική ικανότητα, όταν δίδει τη μάχη του Αιγαίου και της ΑΟΖ, και δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην παραλαβή των υποβρυχίων που έχει ανάγκη τώρα που διακυβεύεται το θέμα της ΑΟΖ και τα οποία τα έχει πληρώσει, άλλωστε, ακριβά.

του Περικλή Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.

25 Απριλίου 2013
http://www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: