Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Βarack Obama με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα με σαφή ταύτιση απόψεων στα θέματα της οικονομίας.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, επισημαίνοντας την σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής παράλληλα όμως με την έμφαση στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση της αμερικανικής πλευράς ότι η Ελλάδα θα επιτύχει καθώς όπως είπε το διακύβευμα είναι μεγάλο τόσο για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την παγκόσμια.
«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που απομένουν και είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα συνεχίσει να εργάζεται για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Συμφωνήσαμε επίσης στο ότι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν μπορούμε απλά να κοιτάμε την λιτότητα σαν στρατηγική.
Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για την δημοσιονομική προσαρμογή για να διαχειριστούμε το χρέος αλλά είναι επίσης σημαντικό να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Γιατί ξέρουμε ιστορικά ότι οι χώρες που έχουν ανάπτυξη, που τα ποσοστά εργασίας είναι υψηλά και των οποίων οι λαοί έχουν αυξημένη παραγωγικότητα και η οικονομία έχει ώθηση, αυτές οι χώρες έχουν ευκολότερο έργο στην προσπάθειά τους να ελαφρύνουν τα προβλήματα χρέους τους σε σχέση με χώρες των οποίων οι λαοί νοιώθουν ότι δεν έχουν ελπίδα», σημείωσε ο πρόεδρος Obama.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, διαβεβαίωσε ωστόσο τον Barack Obama ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον ο πρωθυπουργός, κατά υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του προέδρου Obama ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.
Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στο ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, κάνοντας μάλιστα λόγο για την πολύ μεγάλη ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους.
«Σχετικά με την οικονομία, είναι γεγονός ότι περάσαμε καλές και κακές στιγμές, οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό είναι μεγάλες αλλά δεν πρόκειται να είναι μάταιες, γιατί αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.
Ασφαλώς θα κάνουμε ό,τι χρειστεί να γίνει σχετικά με τις δομικές αλλαγές αλλά η έμφασή μας πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους γιατί όπως είπα στον πρόεδρο στην Ελλάδα η ανεργία για τους νέους έχει πλησιάσει το απίστευτο ποσοστό του 60%. Και η συνολική ανεργία το 28%.
Και οι Έλληνες έχουν θυσιάσει περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια», ήταν η σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Διμερής συνεργασία και περιφερειακή ασφάλεια
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων και έκαναν και οι δυο λόγο για εξαιρετική συνεργασία. «Συζητήσαμε επίσης την ισχυρή διμερή αμυντική συνεργασία αλλά και τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας.
Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Έχει εργαστεί μαζί μας στην αποτροπή τρομοκρατικών απειλών ενώ είναι γεγονός πως συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων.
Στο έδαφος της εξ άλλου φιλοξενούνται μερικές από τις πολύ σημαντικές στρατιωτικές μας δυνάμεις και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικότερο περιβάλλον γύρω από την Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι μια γειτονιά γεμάτη προκλήσεις και η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό, σταθεροποιητικό ρόλο και ρόλο συνεργασίας καθώς αντιμετωπίζουμε ζητήματα στην Μέση Ανατολή, στην βόρεια Αφρική καθώς και στα Βαλκάνια», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι οι δύο λαοί πολέμησαν μαζί για τις ίδιες αξίες, σημείωσε πως «προσπαθούμε όσο μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αποσταθεροποιητικά περιβάλλοντα στα οποία ζούμε.
Πιστεύω ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα γίνεται, να θεσπίσουμε αυτή τη συνεργασία που πιστεύω ότι είναι σημαντική στα μέτωπα που περιγράψατε, όντας πάντα υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου οπουδήποτε υπάρχουν προβλήματα.
Πιστεύω ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με παράνομη μετανάστευση, εσωτερική αναταραχή σε διάφορες χώρες και ακόμα και το πρόβλημα δυστυχώς της τρομοκρατίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, o Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθούν στη χώρα μας οι Ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, εαν διεξαχθούν εκτός Αμερικής.
Κυπριακό πρόβλημα
Σαφείς ήταν οι αναφορές των δυο αντρών στο θέμα του Κυπριακού, για το οποίο βλέπουν ότι ανοίγει παράθυρο ελπίδας για την επίλυσή του.
«Υπάρχει μια σπουδαία ευκαιρία καθώς συζητούμε για την επίλυση μιας επί δεκαετιών σύγκρουσης και οι εντάσεις που υπάρχουν στην Κύπρο και νομίζω ότι οι δυο έχουμε ενθαρρυνθεί από τα μηνύματα που έρχονται από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα εργαστούμε πολύ στενά μαζί για να δούμε εάν μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα μέτωπα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε, συμπεριλαμβανομένου όπως είπατε του προβλήματος της Κύπρου που μετά τις νέες προτάσεις του Κύπριου προέδρου ανοίγεται ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας αρκεί πάντα, όπως είπα, να παραμείνουμε προσηλωμένοι με τους διεθνείς κανόνες και με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», ήταν η αντίστοιχη επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Μετά το τέλος της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν στο Λευκό Οίκο, σχετικά με τα θέματα της Κύπρου.
Ενεργειακά ζητήματα
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε ειδικότερα στα ζητήματα της ενέργειας αλλά και της διατλαντικής συμφωνίας για την εμπορική συνεργασία που επιδιώκει να προωθήσει κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
«Θα ήθελα επίσης να πω ότι είπα στον πρόεδρο ότι βρήκαμε τεράστια αποθέματα ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή μας, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να επανευθυγραμμίσουν αυτές τις πηγές ώστε να ικανοποιήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση ειδικά για φυσικό αέριο.
Και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο όπως είπα στον πρόεδρο, θα κοιτάξουμε να κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου με την βοήθεια της ιταλικής προεδρίας που θα ακολουθήσει ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και την επενδυτική συνεργασία που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική γιατί όπως γνωρίζετε κ. πρόεδρε η Ευρώπη μαζί με την Αμερική σε αυτό το εμπόριο ευθύνονται για περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και γι’ αυτό είναι σημαντικό ειδικά για την Ευρώπη να ελευθερώσει αυτή την προοπτική και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Γιατί πιστεύω ότι οι θέσεις εργασίας για τον οποιονδήποτε είναι η πρώτη προτεραιότητα ειδικά στους νέους μας, γιατί ο,τι κάνουμε έχει να κάνει με τις νεότερες γενιές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενέργεια αναφέρθηκαν και στο θέμα της ΑΟΖ, δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζουν μεν οι Αμερικανοί, δεν επιθυμούν ωστόσο οι όποιες ανακοινώσεις και ενέργειες να γίνουν απροειδοποίητα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου