Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

"Ο πόλεμος στη Συρία είναι κοντά αλλά ακόμη δεν ζητήθηκε η Σούδα", λέει ανώτερη πηγή του ΥΠΕΘΑ

Syria_map-1
Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πια καθαρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Και η Ελλάδα βλέπει συννεφα πολέμου να μαζευονται επικίνδυνα στη γειτονιά. 


Οι πληροφορίες για αίτημα χρήσης της βάσης της Σούδας που είδαν την δημοσιότητα σήμερα σε δημοσίευμα εφημερίδας μπορεί να διαψεύδονται από ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ ωστόσο είναι βέβαιο ότι είναι θέμα χρόνου η έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας, στην οποία η Σούδα θα έχει πρωταγωνιστικό και καταλυτικό ρόλο.
Η συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου προκαλεί δικαιολογημένη εγρήγορση και στο ΥΠΕΘΑ που καταλαβαίνει ότι η στρατιωτική επιλογή για την Συρία κερδίζει ώρα με την ώρα σε σχέση με τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες απομένουν να γίνουν.

Είναι βέβαιο ότι οι διευκολύνσεις που παρέχει η Σούδα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες και χρήσιμες για οποιαδήποτε επιχείρηση. Όπως εξίσου βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει ότι της ζητηθεί. 

Οι Αμερικανοί ανέβαλαν συνάντηση με τους Ρώσους
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε μια προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των "συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων" σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.


Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.


Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε "δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία".


Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.


"Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια "συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση" για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.


Η Ρωσία εξέφρασε τη "λύπη" της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν τη διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.


"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία", έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.


Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των "συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων" σχετικά με την επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα στη Συρία. Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: