Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Γεωργία και Αρμενία

AAA1_big
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συμφώνησε με το Γεωργιανό ομόλογό του Irakli Alasania στην αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.


Επίσκεψη-αστραπή στον Καύκασο πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη Γεωργία όπου επικράτησε συντριπτικτά ο κυβερνητικός υποψήφιος Giorgi Margvelashvili, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Bidzina Ivanishvili και ορκισμένος εχθρός του απερχόμενου προέδρου Mikheil Saakashvili.

Στη συνάντηση του στην Τιφλίδα με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Irakli Alasania, εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στην προοπτική ένταξης της Γεωργίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ από την πλευρά του ο Alasania, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την ως τώρα συνολική Ελληνική βοήθεια και υποστήριξη, αναφέρθηκε στη συμφωνία που επετεύχθη για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών αμυντικών (και όχι μόνο) σχέσεων μεταξύ Αθηνών και Τιφλίδας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γεωργιανό ομόλογο του και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της χώρας να επισκεφθούν την Αθήνα, για να συζητήσουν σχετικά, δεδομένου ότι «η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη» όπως είπε.


Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην Αρμενία όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις, με τον Αρμένιο ομόλογό του Seyran Ohanyan, τον υπουργό Εξωτερικών Εdward Nalbandyan ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Serzh Sargsyan. 

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας χαρακτήρισε «πολύτιμη» τη διμερή στρατιωτική συνεργασία που «περιλαμβάνει το σύνολο των προοπτικών στους τομείς της κατάρτισης, καθώς και της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, που είναι διαθέσιμες στις στρατιωτικές δυνάμεις της Αρμενίας και της Ελλάδας». 

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη φιλοξενία στο «ιερό χώμα της Αρμενίας» και αναφέρθηκε στους βαθύτατους ιστορικά δεσμούς των δύο λαών που βιώσαν «τα ίδια δραματικά γεγονότα», ανακοινώνοντας νεό πλαίσιο πολιτικής, πολιτισμικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, με την τελευταία να χρονολογείται από το 1996. 

Υπενθυμίζεται πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος είχε επισκεφθεί το Ερεβάν προ μηνός, όπου υπογράφηκε το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το έτος 2014 μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης, διατηρεί ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα» και κάλεσε τον Αρμένιο ομόλογό του στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν.
Η
Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Αρμενία μετά την ανεξαρτησία της (21-09-1991). Από το 1996 υφίσταται διμερής στρατιωτική συνεργασία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Το κίνημα των Νεότουρκων φέρει την κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές 1.500.000 Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπων των Ελλήνων και των Ασσυρίων.
Το κίνημα των Νεότουρκων φέρει την κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές 1.500.000 Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπων των Ελλήνων και των Ασσυρίων.
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: