Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΜΟΣΧΑ - Αντιαεροπορικά συστήματα SHORADS από «δεύτερο χέρι» ζητήθηκαν από την Ρωσία

b061109bn
Μεταχειρισμένα ρωσικά  πυραυλικά κινητά αντιαεροπορικά συστήματα  μικρού βεληνεκούς (SHORADS)  αιτήθηκε πρόσφατα ανεπίσημα η Ελλάδα από τη Ρωσία 


Για την ακρίβεια βολιδοσκοπήθηκε η ρωσική πλευρά για το αν έχει διαθέσιμα μεταχειρισμένα συστήματα SHORADS τα οποία θα μπορούσαν να ήταν άμεσα διαθέσιμα ή τα οποία θα ήταν διαθέσιμα εντός της επόμενης διετίας.

Το ανεπίσημο αυτό αίτημα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα 2K22 Tunguska (SA-19 "Grison" σύμφωνα με την ονοματολογία του ΝΑΤΟ), TOR/TOR M/  M1 (SA-15 "Gauntlet") ή τέλος επιπρόσθετα συστήματα OSA AK (SA-8B Gecko Mod-1 ) που διαθέτει ήδη ο ΕΣ. 

Σημειώνεται ότι το αίτημα τοποθετείται στο πλαίσιο μιας «ενδιάμεσης λύσης» -στο πρότυπο των αμερικανικών παραχωρήσεων στρατιωτικού υλικού- μέχρι την έλευση  του νέου SHORADS το οποίο έχει ήδη έχει προαποφασιστεί να είναι ρωσικό.

Οι Ρώσοι επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν για δύο κυρίως λόγους: 

Αφενός  γιατί τα συστήματα αυτά  θα απελευθερωθούν από το 2018 και μετά όταν θα αρχίσουν να εισρέουν μάζες νέου υλικού στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και αφετέρου γιατί θεωρούν ότι είναι καλύτερο να υπάρξει εξ αρχής προμήθεια νέου υλικού αφού έτσι και αλλιώς τα OSA AK θεωρούνται απαρχαιωμένα για τα ρωσικά δεδομένα εάν και εφόσον αυτά θα μπορούσαν να ήταν σχετικά άμεσα διαθέσιμα,κάτι βέβαια που θα έχει και επιπτώσεις στην υποστήριξή τους.
 
Σε ότι αφορά τα συστήματα καθαυτά το 9K330 "Tor" με το βλήμα 9Μ330 έχει ελάχιστη απόσταση εμπλοκής τα 2 χλμ. και μέγιστη τα 12 χλμ., το 9K331 "Tor-M" με το βλήμα  9M331 έχει ελάχιστη απόσταση εμπλοκής τα 1,2 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές τα 12 χλμ. όπως και το TOR M1, το οποίο χρησιμοποιεί ο ΕΣ.

Το έτερο σύστημα  2K22 Tunguska έχει μέγιστη εμβέλεια τα 8 χλμ. ενώ το OSA AK 9K33 έχει μέγιστη εμβέλεια τα 15 χλμ.

Ο ΕΣ χρησιμοποιεί σήμερα 21 συστήματα TOR M1 και 39 ΟSA AK/AKM. 

Τα τελευταία ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της παλαιότητάς τους και ήδη υπάρχει πρόγραμμα για την αγορά νέου συστήματος προς αντικατάστασή τους ύψους 650 εκατ. € περίπου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: