Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - Άξονας Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

ISRAELPAXL_2
Για τα μέσα  Νοεμβρίου μετατέθηκε η κοινή ελληνο-ισραηλινή άσκηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του “D”. 


Η άσκηση στην οποία προγραμματίζεται η αποστολή μεγάλου – σε σχέση με τους σύνηθες αριθμούς- μαχητικών της ΠΑ: στο Ισραήλ στο πλαίσιο της διεθνούς  ισραηλινής άσκησης Blue Flag.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  αναβολή της αποστολής των μαχητικών της ΠΑ  γίνεται για να πραγματοποιηθεί πρώτα το Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ (G to G) με την κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων, κάτι που είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών Α. Σαμαρά και Β. Νετανιάχου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου και σε αυτή ουσιαστικά θα αποτυπωθεί, μαζί και με άλλα θέματα που θα συζητηθούν, και η περαιτέρω αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. 

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με σταθερά βήματα θεσμοθετείται και ενεργοποιείται ο «τετραμερής» άξονας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου δείγμα του ότι οι τέσσερις αυτές χώρες μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ν.Α. Μεσόγειο έναντι του γνωστού ταραξία της περιοχής Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου στο Κάιρο στις 5 Σεπτεμβρίου όπου ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει στους Αιγύπτιους συνομιλητές του και το θέμα μιας ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και την πρόοδο στις σχέσεις με το Ισραήλ. 

Η Αθήνα εμφανίζεται έτσι ως ο εγγυητής μιας τέτοιας συμφωνίας, ως το μέρος το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Η προσχώρηση της Αιγύπτου στην «τετραμερή» αυτή συνεργασία γίνεται ύστερα και από τις επιθετικές δηλώσεις της Τουρκίας εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου δηλώσεις οι οποίες είχαν ειρηνευθεί ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας.

Με την προσέγγιση και της Αιγύπτου στη συνεργασία αναμένεται να λυθούν και θέματα που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και Καίρου αναφορικά με την οριοθέτηση των δύο ΑΟΖ κάτι που θα συμβάλει περαιτέρω στην σταθεροποίηση του ενεργειακού κλίματος  στην Ν.Α. Μεσόγειο, κλίμα το οποίο πάλι η Τουρκία απειλεί και να αναζητά τρόπους για να δυναμιτίσει.

Σε ότι αφορά την κοινή Αεροπορική άσκηση των δύο χωρών αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί καλύπτοντας  μια τεράστια περιοχή στο Ισραήλ που είναι εφοδιασμένη με συστήματα ραντάρ και γενικότερα συστήματα καταγραφής της πτητικής δραστηριότητας και των σκληρών αερομαχιών και αποστολών αέρος-εδάφους που θα διεξαχθούν τα οποία υπάρχουν μόνο στην αντίστοιχη αμερικανική άσκηση.

Θα διεξαχθούν και ασκήσεις αέρος-επιφανείας με εμφανή την πρόθεση των δύο πλευρών να αποκτήσουν ικανότητα πτητικής συνεργασίας  σε αποστολές επάνω από θάλασσα κατά στόχων επιφανείας και αυτό βέβαια καταδεικνύει ττις προθέσεις τους για αποστολές CAP σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις τους στις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα υπάρξουν μικτοί σχηματισμοί (COMAO) και από τις δύο πλευρές σε εναλλάξιμη βάση, με την αντίπαλη πλευρά να επιχειρεί να τα προσβάλλει και να τα διασπάσει από μεγάλες αποστάσεις με τη χρήση βλημάτων BVR, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση θα υπάρξει μεμονωμένη πτήση ελληνικών διθέσιων μαχητικών F-16 block 52+ missionized τη νύκτα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, με τους Ισραηλινούς να επιχειρήσουν να διασπάσουν και να αναχαιτίσουν το σχηματισμό.

Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία συνεκπαίδευσης και για τις δύο Αεροπορίες, αλλά ειδικά για την ισραηλινή που για πρώτη φορά ειδικά σε ασκήσεις αέρος-αέρος βρίσκει αντίπαλο ισάξιο, αν όχι ανώτερό της σε τεχνικές και "τριβή" με το αντικείμενο.

Για τα πληρώματα της ΠΑ είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να ασκηθούν σε αποστολές ναυτιλίας με προφίλ μακράς ακτίνας δράσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: