Τυπικά η συνθήκη πρέπει να εγκριθεί και από τα ρωσικά νομοθετικά σώματα, αλλά ουσιαστικά η προσάρτηση της Κριμαίας έχει ήδη συντελεστεί.
Ήδη ο Σ. Ασκόνοφ δήλωσε ότι από τις 30 Μαρτίου η επαρχία θα υιοθετήσει τη ρωσική ώρα, ενώ θα εισαχθεί και το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα.
Ο Β. Πούτιν εκφώνησε έναν φλογερό λόγο προς τα δύο ρωσικά νομοθετικά σώματα, που διακόπηκε αρκετές φορές από ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Ο Πούτιν υπερασπίστηκε τη νομιμότητα του κριμαϊκού δημοψηφίσματος και κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία, καθώς υποστήριξε την ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία αλλά τώρα αρνείται το ίδιο δικαίωμα στην Κριμαία.
“Δεν μπορείς να ονομάζεις το ίδο πράγμα άσπρο σήμερα και μαύρο αύριο”, δήλωσε ο Πούτιν καταχειροκροτούμενος.
Συνέχισε πολύ αιχμηρά για τις δυτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι θυμήθηκαν τώρα το διεθνές δίκαιο, ενώ έχουν ασκήσει βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και “πιστεύοντας ότι είναι εκλεκτοί και μπορούν να αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου».
Πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Δύση, αλλά θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και θα απαντήσει σε τυχόν κυρώσεις.
O Πούτιν κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά, χρησιμοποιώντας την τρομοκρατίας και συνεργαζόμενη με «νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες». Παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει περαιτέρω εδαφικές βλέψεις στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν ευχαρίστησε την Κίνα για την υποστήριξή της, αν και το Πεκίνο απείχε από την ψηφοφορία στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για την Κριμαία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι και η Γερμανία υποστηρίζει την ανάγκη επανένωσης των Ρώσων της Κριμαίας, όπως η Σοβιετική Ένωση είχε υποστηρίξει την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Φαίνεται ότι ο Ρώσος ηγέτης εδώ δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό του σαρκασμού…
Από δυτικής πλευράς, οι αντιδράσεις παραμένουν σε λεκτικό επίπεδο, ενώ διατηρούνται οι ήπιες κυρώσεις (δεσμεύσεις σε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων στο εξωτερικό) που είχαν αποφασιστεί χθες από ΕΕ και ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Πολωνία, προανήγγειλε βαρύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση οριστικής προσάρτησης της Κριμαίας, μιλώντας για «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου», «αυθάδη στρατιωτική επέμβαση» και «διαρκή επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων κατά της Ρωσίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «η Ρωσία διάλεξε το δρόμο της διεθνούς απομόνωσης, επιλέγοντας να προσαρτήσει την Κριμαία».
Από βρετανικής πλευράς ανακοινώθηκε επίσης ότι “παγώνουν” οι συμφωνίες προμήθειας στρατιωτικού υλικού που είχαν συναφθεί με τη Ρωσία και ακυρώνονται κοινές ναυτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί.
Από γαλλικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Ρωσία αποκλείεται από τις διαβουλεύσεις των G7, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει προσκεκλημένος “για ιστορικούς λόγους” στις εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου για την 70η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου