Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς Ανησυχία ελληνικών κομμάτων για την τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό

anisychia-ellinikon-kommaton-gia-tin-tourkiki-adiallaxia-sto-kypriako
Αθήνα: Επαφές με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσημή επίσκεψή του στην Αθήνα.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Βενιζέλος  σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού.


Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της γεωγραφίας και της ιστορίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος-μέλος εν λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
  
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η ΕΕ να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια ως πολιτική οντότητα και θεσμικό οργανισμό».

 
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία.

Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».
 
Μάλιστα, παρατήρησε ότι «οι θέσεις Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει οι Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καθαρές, έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο».

 
Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία, ανέφερε, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μπορεί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. 
 
«Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, καθώς έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των δυο ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί.


Ως τότε ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία, γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία στην προσέγγιση του όλου θέματος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
 
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου». 

 
Προβληματισμός Τσίπρα για τις εξελίξεις

Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση είπε ότι έπειτα από την ενδελεχή ενημέρωση που του έκανε ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της τ/κ και κυρίως της τουρκικής πλευράς, γιατί σε αυτούς τους δύο γύρους των συνομιλιών δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες Ελλάδας - Κύπρου για άσκηση πιέσεων από διάφορες χώρες προς την Τουρκία, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να διευρύνουν τη ζώνη των επιρροών τους σε άλλες χώρες.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και οι δύο μαζί να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

 
«Η αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρόοδο των συνομιλιών σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Πόσο δε, μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία. 

 
»Σε αυτά τα δεδομένα, βασική προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 
ΓΓ ΚΚΕ: Η Κύπρος πρέπει να θέσει ξανά τις βάσεις των συνομιλιών
Η Κύπρος θα πρέπει να θέσει ξανά τις βάσεις των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά από συνάντηση και ενημέρωση που είχε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «όσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και η επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο βοήθησαν να προωθήσουν την επιλογή της Κύπρου, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος».
 
Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι η Κύπρος δεν πρέπει να συζητά σε αυτό το επίπεδο και θα πρέπει να ξαναθέσει εξαρχής τις βάσεις του Κυπριακού.
 
Ερωτηθείς αν 40 χρόνια δεν έχει επιτευχθεί αυτό που υποστηρίζει το ΚΚΕ, τι πιστεύει ότι θα αλλάξει τώρα για να πιεστούν οι Τούρκοι, απάντησε ότι για αυτό θα πρέπει να πάρουν όλοι σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του ΚΚΕ.
Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ
 
«Η τρίτη φάση φαίνεται να καθυστερεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ν.Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Καμμένος έθεσε τρία θέματα στον κ. Αναστασιάδη «με τα οποία συμφωνήσαμε» όπως είπε και αφορούν την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας, η ΕΕ.
 
Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις, τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια».


Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε να δοθούν αυτά τα αρχεία του Φακέλου της Κύπρου, σύμφωνα εξάλλου και με το πόρισμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καμμένος αφορά την υπογραφή συμφωνίας για τις δύο ΑΟΖ και όπως τόνισε, «ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο».

 
«Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε, πέραν του Κυπριακού, είναι το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η ΕΕ κατά της Ρωσίας», είπε ο κ. Καμμένος. 
Κουβέλης: Η κοινή στάση Ελλάδας-Κύπρου θα επιφέρει αποτελέσματα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου για άσκηση πίεσης στην Τουρκία στο Κυπριακό θα επιφέρει αποτελέσματα.

 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «είναι προφανές πως υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν με την κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου» για άσκηση πίεσης στην Τουρκία σε διάφορα επίπεδα.
 
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης στο Κυπριακό, που θα αίρει τον τεμαχισμό της Κύπρου με πρόσημο την ευρωπαϊκή ταυτότητα του τόπου», είπε.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: