Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΑΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

ιο05

18 F-16 Block 50 της USAFE στην Κρήτη που μετατρέπεται σε βάση επιτήρησης του ρωσικού Στόλου

Σε ΝΑΤΟϊκή Πτέρυγα Μάχης ή μάλλον "αμερικανική" εξελίσσεται η 115ΠΜ της Σούδας στην Κρήτη, καθώς ο σχεδιασμός της αμερικανικής Αεροπορίας δείχνει ότι η Κρήτη θα αποτελέσει τον βασικό σταθμό εξόρμησης και παρακολούθησης του νέου ρωσικού Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου.


Από τις 9 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Βlock 50 θα προσγειωθούν στο νησί και θα ξεκινήσουν συνεκπαίδευση με τα ελληνικά F-16 Block 52 plus και άλλα ελληνικά μαχητικά. Είχε προηγηθεί η μεταστάθμευση των F-15Ε από την Βρετανία.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «defencenet.gr» τα αμερικανικά μαχητικά προέρχονται από την 480 Μοίρα της USAFE που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Spangdahlem της Γερμανίας.


Τα 18 F-16 Block 50 θα προσγειωθούν στην Κρήτη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσουν κοινές αποστολές air-to-air, air-to-ground και COMAO με τους Έλληνες χειριστές στις 9 Αυγούστου. Η συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου.  


Την αμερικανική αποστολή απαρτίζουν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό της Μοίρας, διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως τεχνικοί.


Πρόκειται επί της ουσίας για τη συνέχεια της συνεκπαίδευσης που είχαν πραγματοποιήσει οι Αμερικανοί της 494 Μοίρας Μαχητικών Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) με τα 12 F-15 Strike Eagle με τους Έλληνες πιλότους της 340 Μοίρας των F-16 Block 52 plus και άλλων Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας τον περασμένο Φεβρουάριο.


Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ισραηλινοί, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συνεργασία και έσπευσαν να δώσουν συνέχεια με τους πιλότους μίας εκ των κορυφαίων Αεροποριών του κόσμου, την Ελληνική.  


Επιπλέον, ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και ειδικά το «άνοιγμα» νότια της Κρήτης αποτελεί για τους Αμερικανούς μία πρόκληση για την εξοικείωση στη μάχη πάνω από θάλασσα, όπως άλλωστε και πάνω από έδαφος με την ιδιομορφία της Πελοποννήσου ή και της Στερεάς Ελλάδας, η οποία πιθανόν να «παίξει» στα σενάρια και τις αποστολές των αμερικανικών με τα ελληνικά αεροσκάφη.


Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία αναφέρουν πώς δεν θα εμπλακούν από ελληνικής πλευράς μόνο τα F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας, αλλά άλλο τύποι μαχητικών αεροσκαφών από Πολεμικές Μοίρες, όπως έγινε και στη συνεκπαίδευση του Φεβρουαρίου με τα 12 F-15 της USAFE. 


Πιθανότατα θα λάβει μέρος και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ιπτάμενα ραντάρ EMB-145H.

Πέραν των αποστολών air-to-air, air-to-ground και COMAO που θα πραγματοποιηθούν υπάρχει ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να στείλουν στη Σούδα και ιπτάμενο τάνκερ, πιθανόν KC-135 προκειμένου να γίνει εναέριος ανεφοδιασμός (Air Refueling) από ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη, αφού οι πτήσεις αναμένεται να είναι σκληρές, όπως ξέρουν οι πιλότοι μας.


Οι δε αεροπορικές αποστολές θα πραγματοποιηθούν όλες ημέρα και θα πιθανόν να περιλαμβάνουν βολές με «αδρανή όπλα».


Είναι άκρως ενδιαφέρουσα λοιπόν η συνεκπαίδευση μεταξύ δύο Αεροποριών από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες στο κόσμο.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτή η συνεκπαίδευση θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της, στο Αιγαίο.

Νότια της Κρήτης και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου, στον χώρο δραστηριοποίησης του ρωσικού Στόλου ή για την ακρίβεία στα δυτικά της περιφέρειας αυτής.


Το ζήτημα είναι ότι κατ'αυτό τον τρόπο στχοποιείται από ρωσικής πλευράς η 115 ΠΜ με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση "θερμής" κρίσης. μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: