στην προσπάθεία της να επιτύχει μια «διαρκή ειρήνη στην περιοχή», μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους, υποστηριζόμενη, δυστυχώς, από την καταφανώς προβληματική πολιτική των ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και το περιβάλλον του.
Η Τουρκία δήλωσε και πάλι ότι επιθυμεί να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει τα «κανάλια» για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η Τουρκία συνομίλησε με το Ισραήλ, με αφορμή την αποστολή στη Γάζα 17 τόνων φαρμάκων.
«Αποτέλεσμα των προσπαθειών μας ήταν η επίτευξη μιας περιορισμένης χρονικά κατάπαυσης του πυρός.
Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί.
Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες, μιλώντας το πρωί για την εκεχειρία, η οποία είχε ήδη παραβιαστεί.
Ο Νταβούτογλου είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και φυσικά τον Τζον Κέρι, αλλά και τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.
«Καλούμε, για μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί για την ανθρωπιστική τραγωδία που συμβαίνει στη Γάζα και τον μουσουλμανικό κόσμο να μείνει ενωμένος αυτές τις δύσκολες μέρες.
Έχουμε καλέσει τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, σε έκτακτη συνέλευση, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Τουρκία θα συνεχίζει να είναι στο πλευρό των Παλαιστίνιων. Το πρόβλημά τους είναι και δικό μας», είπε.
Όσον αφορά την αποστολή του φορτίου των φαρμάκων υπήρξε πράγματι συνομιλία μεταξύ των υφυπουργών του ισραηλινού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ισραηλινή πλευρά αποδέχτηκε το αίτημα να μεταφερθούν, αεροπορικώς, οι 17 τόνοι φαρμάκων στο Ισραήλ, το οποίο και θα τους διοχετεύσει στη Γάζα.
Ο Νταβούτογλου βέβαια ζήτησε τη δημιουργία «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για τη μεταφορά τροφίμων στη Γάζα.
Στο αίτημα αυτό η ισραηλινή πλευρά δεν έχει δώσει απάντηση, αντιλαμβανόμενη την προεκλογική φιέστα που έχει στο μυαλό του να στήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος αίφνης προέβαλε την ανθρωπιστική πλευρά της κρίσης…
Ως γνωστόν, οι Τούρκοι διακρίνονται στον τομέα αυτό, διαχρονικά, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για εκτεταμένη εκεχειρία, που θα επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Ιδιαίτερα η λέξη «θάλασσα» πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς από χθες κυκλοφορούν έντονα φήμες, ότι ο Ερντογάν προετοιμάζει την αποστολή δεύτερου στολίσκου προς τη Γάζα, όπως είχε κάνει και το 2010, με υποστήριξε… του τουρκικού Ναυτικού.
Μάλλον όμως είναι αρκετά ευφυής ώστε να μην αποφάσισε να αυτοκτονήσει.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι το Ισραήλ θα αποδεχτεί μια «διαρκή ειρήνη» – με τους όρους που ο ίδιος επιβάλει και η Χαμάς απαιτεί. «Οι Ισραηλινοί τα αλλάζουν συνεχώς και η Χαμάς δεν τους πιστεύει», είπε ο Ερντογάν, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ισλαμιστική οργάνωση, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβίασε τις προηγούμενες εκεχειρίες που είχαν επιτευχθεί.
Από τα πυρά του Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε η Αίγυπτος, ο αγαπημένος του στόχος τα τελευταία χρόνια, μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία και του προσωπικού του φίλου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Ερντογάν, αφού χαρακτήρισε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι ως τύραννο, τον κατηγόρησε ότι δεν βοηθά τους ομοθρήσκους του στη Γάζα.
«Από τη στιγμή που δεν τείνεις χείρα βοηθείας στη Γάζα, δεν μπορείς να μας λες τι είναι σωστό και τι όχι», είπε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο πρόεδρο. «Αυτή είναι προειδοποίηση.
Δεν έχουμε θέμα με τον αιγυπτιακό λαό, αλλά με την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αυτή προήλθε από πραξικόπημα. Δεν αναγνωρίζω τον Σίσι ως πρόεδρο», κατέληξε. Φανταζόμαστε, ότι τα λόγια του προκάλεσαν στον στρατάρχη… αϋπνία.
Η ολιγόωρη εκεχειρία που είχε επιτευχθεί χθες δεν διήρκεσε, καθώς η Χαμάς εξαπέλυσε πυρά όλμων με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, να σκοτωθούν τέσσερις Ισραηλινοί άμαχοι.
Οι Ισραηλινοί είχαν αποδεχτεί την εκεχειρία, δηλώνοντας όμως ότι θα απαντήσουν άμεσα, αν δεχτούν πυρά, όπως και έπραξαν.
Δείχνουν όμως πλέον αποφασισμένοι να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους στην ανεύρεση και καταστροφή των τούνελ πέριξ της Γάζας και να απαντούν με αεροπορικά πλήγματα εντός της πόλης, μόνο όταν εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον αστικών περιοχών στο Ισραήλ.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου