Οι μάχες την περασμένη εβδομάδα ήταν οι πιο θανατηφόρες, δεδομένου ότι τα δύο πρώην σοβιετικά κράτη υπέγραψαν μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός πριν από 20 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του πρόεδρο των Αζέρων, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στη ρωσική πόλη Σότσι στις 8 με 9 Αυγούστου, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Χοβίκ Αμπραχαμιγιάν, στις παρατηρήσεις του που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
«Εμείς δεν φοβόμαστε τον πόλεμο, απλά πιστεύουμε ότι δεν είναι έξυπνο να λύνουμε στον 21ο αιώνα τα προβλήματα μέσω πολέμων», ανέφερε ο Αρμένιος αξιωματούχος.
Οι συνοριακές αψιμαχίες ξέσπασαν εν μέσω της χειρότερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ένας ανανεωμένος πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχος των ΗΠΑ και της Τουρκίας, και της Αρμενίας που υποστηρίζεται από την Ρωσία, έχει τη δυνατότητα να θέσει το ΝΑΤΟ σε ευθεία συγκρουσιακή τροχιά με την ρωσία, σύμφωνα με τον Timothy Ash από το Λονδίνο, οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Standard Bank Group Ltd.
«Στρατιωτικά, η Αρμενία εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει την υπεροχή, δεδομένης της ρωσικής υποστήριξης, αλλά με την αύξηση του πετρελαϊκού πλούτου του, το Αζερμπαϊτζάν αποκτά ραγδαία νέο οπλισμό», ανέφερε ο Ash μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο Bloomberg Businessweek.
Η κλιμάκωση του αριθμού των νεκρών από τις 31 Ιουλίου, οι οξείες εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και του ανατολικού της γείτονα Αζερμπαϊτζάν, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η μόνη οδός για τους ενεργειακούς πόρους της Κασπίας προς τις δυτικές αγορές, που παρακάμπτει τη Ρωσία, αυξάνει ραγδαία τις εντάσεις.
Οι Αρμένιοι κατέλαβαν τον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γειτονικές περιοχές από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν πόλεμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν έως την μεσολάβηση της Ρωσίας το 1994 για μια κατάπαυση του πυρός.
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υπέγραψε μια 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση τον Δεκέμβριο με την BP, για να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, έχει επανειλημμένως απειλήσει να χρησιμοποιήσει βία για να επανακτήσει τον έλεγχο του εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για την περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
Ο Αλίγιεφ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι το Αζερμπαϊτζάν θα «αποκαταστήσει την εδαφική του ακεραιότητα».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Αζέρων Ελμάν Αμπντουλάγιεφ δεν απαντά στις κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο σήμερα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «προκλητικές» ενέργειες και είπε ότι «φέρει την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση», σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών σήμερα.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, οι οποίες πρωτοστατούν στις προσπάθειες για την επίλυση της διαφοράς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προέτρεψαν το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αναλάβουν άμεση δράση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός, καθώς και για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων.
Εταιρείες με επικεφαλής την Λονδρέζικη BP έχουν επενδύσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αντλήσει 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν που διασχίζει την Τουρκία, μπορεί να παρακάμψει τη Ρωσία.
Οκτώ Αζέροι και δύο Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν επιβεβαιωμένα σε συγκρούσεις στις 31 Ιουλίου.
Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι απώλεσε επιπλέον τέσσερις στρατιώτες και ένας Αρμένιος στρατιώτης επιβεβαιώθηκε νεκρός το πρώτο του Αυγούστου.
Ένα άλλο μέλος των ενόπλων δυνάμεων των Αζέρων σκοτώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου