Οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας επιταχύνουν τις εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Στόλου.
Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, στο Σεβερομόρσκ (ναυτική βάση του Βόρειου Στόλου κοντά στο Μούρμανσκ), στις 28 Ιουλίου 2014.
Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2014 το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα παραλάβει πάνω από 50 νέα πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης διαφόρων κατηγοριών.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αναβάθμισης του ΠΝ, εξοπλίζοντας με νέα πλοία τον Στόλο και λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα μέριμνας για τα στελέχη του.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι το 2014, εκτός από τα πυρηνικά υποβρύχια «Γιούρι Ντολγκορούκι» («Yury Dolgoruky») και «Αλεξάντρ Νέφσκι» («Alexander Nevsky») που εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2013, ο ρωσικός πολεμικός Στόλος θα ενισχυθεί με το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο «Σεβεροντβίνσκ» («Severodvinsk»).
Ολα αυτά αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του Κρεμλίνου που αφορά στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας σε συνθήκες μιας ολοένα και αυξανόμενης πίεσης από την πλευρά της Δύσης.
Επιπλέον, τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι στις προτεραιότητες της ρωσικής ηγεσίας είναι η αναβάθμιση του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία αποτελούν ένα βασικό συστατικό των δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής.
Τα σύγχρονα ρωσικά στρατηγικά υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, είναι ικανά λόγω των ιδιαίτερων δυνατοτήτων δράσης τους, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ναυτικές δυνάμεις ενός πιθανού εχθρού και να διαπερνούν με επιτυχία το σύστημα της αντιπυραυλικής του άμυνας.
Στη Μαύρη Θάλασσα, απέναντι στο ΝΑΤΟ
Το Κρεμλίνο έχει επίσης την πρόθεση να εκσυγχρονίσει τα διαθέσιμα πλοία 1ης και 2ης κλάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καταδρομικών, και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων αντιτορπιλικών εξοπλισμένων με σύστημα ελεγχόμενης πυραυλικής άμυνας, έργο «Leader».
Τα νέα αντιτορπιλικά, θα αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους και θα απαντούν στον εχθρό με τα προηγμένα υπερ-υπερηχητικά πυραυλικά βλήματα που θα διαθέτουν.
Η Μόσχα μελετάει επίσης σοβαρά την ιδέα του εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού συγκεκριμένων στόλων και στολίσκων, ιδίως του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο.
Μέχρι το 2020, στη σύνθεσή του Στόλου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί 30 πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένων έξι υποβρυχίων ντίζελ και έξι φρεγατών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μια ημέρα μετά την ενημέρωση σχετικά με την επερχόμενη ενίσχυση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις κατά της United Shipbuilding Corporation (USC), η οποία είναι ο κύριος αμυντικός ναυπηγο-κατασκευαστικός οργανισμός που έχει αναλάβει να προμηθεύσει τη Ρωσία με σύγχρονα πολεμικά πλοία.
Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Πώς οι κυρώσεις μπορούν να επηρεάσουν την υλοποίηση των εργασιών που έχει αναθέσει ο πρόεδρος της Ρωσίας για την ενίσχυση με σύγχρονα πλοία το ΠΝ και τι πρέπει να γίνει για την ελαχιστοποίησή των συνεπειών τους;
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων, Αλεξάντρ Χραμτσίχιν, «οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν μπορούν να επηρεάσουν την εκτέλεση του προγράμματος κρατικών προμηθειών για τον εξοπλισμό του ρωσικού ΠΝ.
Αλλά αν δούμε το θέμα συνδυαστικά με τις προηγούμενες κυρώσεις, καθώς και με τη διακοπή των επιχειρηματικών σχέσεων με το εργοστάσιο στο Νικολάγιεφ στην Ουκρανία, που προμήθευε τα πλοία μας με μηχανές, μακροπρόθεσμα το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.
Και αυτό θα γίνει, με τη δημιουργία μιας εγχώριας παραγωγικής βάσης και με την ανάπτυξη της συνεργασίας με τρίτες χώρες», σχολίασε ο Χραμτσίχιν στη RBTH.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, πλοίαρχος ε.α. Κονσταντίν Σιβκόφ πιστεύει, ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν «τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, διότι είμαστε εξαρτημένοι από ξένους προμηθευτές σε συστήματα μικροηλεκτρονικής.
Το θέμα αυτό σήμερα δεν είναι κρίσιμο.
Διαθέτουμε στις αποθήκες μας αποθέματα που αρκούν για πολλά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ισχύουν οι κυρώσεις, η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να απαλλαγεί από αυτή την εξάρτηση. και στη συνέχεια να την ελαχιστοποιήσει.
Πρέπει να αναπτύξουμε την εγχώρια παραγωγή, και να διαφοροποιήσουμε της πηγές προμηθειών μας, όπως, μεταξύ των άλλων, από την Κίνα.
Ωστόσο, το κύριο βάρος των προσπαθειών μας θα πρέπει να πέσει στην αποκατάσταση της χαμένης -στη μετασοβιετική εποχή- βιομηχανικής βάσης και τεχνολογιών», υπογράμμισε ο εμπειρογνώμονας.
Η Ρωσία Τώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου