Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ - "Κραχ" στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο - Πληρώνουμε τα "εγκλήματα" Σαμαρά-Βενιζέλου

BENI-SAMARASarket2058456777
Σοβαρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και καταστροφή για το πρωτογενή τομέα και τους αγρότες συνιστά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα αγροτικά προιόντα της Ε.Ε., συνεπώς και της Ελλάδας.

Η χώρα πληρώνει έως τώρα με 1,5 δισ. ευρώ την πολιτική των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να προσδεθούν στο άρμα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και να στραφούν κατά της Μόσχας μη λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέρονται του ελληνικού λαού.

Το 41% των ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προιόντα πηγαίνει στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέγεθος το οποίο θα σημάνει την καταστροφή πολλών αγροτών και επιχειρήσεων από το 12μηνο εμπάργκο της Μόσχας.
Όσον αφορά σε ποσό, τα αγροτικά προιόντα που εξάγει η χώρα μας στη Ρωσία αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ για άλλους φθάνουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η χώρα έχει υποστεί ζημιές που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ από τις μαζικές ακυρώσεις Ρώσων τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα.
Οι Ρώσοι αντιδρούν στις κυρώσεις που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρα γκρούπ λένε όχι στις διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς με συνέπεια να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των τουριστών που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα (περίπου 1.000 ευρώ κατ’ άτομο).

Η Ρωσία αγοράζει τεράστια ποσοστά της ελληνικής παραγωγής σε φράουλες και ροδάκινα, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία σε νεκταρίνια, κεράσια, λάδι, ελιές, κρασί, σταφίδα, ακτινίδια, αγγούρια, μέλι, βότανα, κρόκο Κοζάνης, μήλα, πορτοκάλια, λαυράκι, τσιπούρα κ.ά.

Συγκεκριμένα απορροφά το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 30% ροδάκινου (νωπό και κοµπόστα), ενώ οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν άνω του 40% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου. Το εμπάργκο από τη Ρωσία σημαίνει το τέλος για πολλές επιχειρήσεις, αφού με τα βίας μπορούν και στέκονται «όρθιες».

Οι Έλληνες εξαγωγείς τροµάζουν στην ιδέα ενός συνολικού ρωσικού εμπάργκο σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, ενώ ήδη προκαλούνται προβλήματα και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς. Το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιµα µε τη Ρωσία και το 20% περιστασιακά, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σηµαντικά τον κλάδο σε περίπτωση ευρύτερων κυρώσεων.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία ενδέχεται να ανέλθουν σε πολλά δισ. ευρώ, λένε οι εξαγωγείς, επηρεάζοντας πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, τον τουρισµό και τις μεταφορές. Το διµερές εµπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 7,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν τα ελληνικά προιόντα που κατευθύνονται προς τη Ρωσία δεν ήταν τόσο ακριβά λόγω των υψηλών δασμών που επιβάλει η Ε.Ε. και τα τελωνεία.

Μετά τον τουρισμό λοιπόν, την άμυνα της χώρας που λόγω των αμερικανικών πιέσεων η Ελλάδα έχει επιβάλει εμπάργκο στα ρωσικά όπλα με κίνδυνο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 50% της αεράμυνας της χώρας, τώρα πλήττεται σφοδρά και ο πρωτογενής τομέας, η αγροτιά.

Κι όλα αυτά γιατί η ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο υποστήριξε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας αντί να θέσει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της, ο οποίος καλείται να πληρώσει τα πολιτικά «εγκλήματα».

Άραγε πώς η κυβέρνηση θα καλύψει τα χαμένα όταν μέχρι και χθές καθησύχαζε τους Έλληνες αγρότες; Μήπως ετοιμάζει κανέναν ΕΝΦΙΑ ακόμη για τους Έλληνες πολίτες; Υποτίθεται πώς ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Κι ακόμη είμαστε στην αρχή, γιατί αν συνεχιστεί ο «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ της ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας τότε η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά ακόμη, ασφαλώς και από την ενέργεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: