Εχουμε ήδη σημειώσει ότι ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της σύγκρουσης είναι η Τουρκία, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και μεγάλος χαμένος και αυτός είναι η Ελλάδα και ας ελπίσουμε ότι οι απώλειες θα περιοριστούν μόνο σε οικονομικό επίπεδο από το τουριστικό συνάλλαγμα και τις ακυρωθείσες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. λόγω του ρωσικού εμπάργκο.
Γιατί σήμερα οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, δύο ιστορικών εχθρών και γεωπολιτικών αντιπάλων βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους από το 1921-1922 που η τότε Σοβιετική Ενωση εφοδίαζε με όπλα και εφόδια τον Κεμάλ Ατατούρκ για να τιμωρήσει την Ελλάδα που είχε στείλει εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία το 1919 για να πολεμήσει κατά των Μπολεσβίκων.
Όπως αναφέρει σε διαδοχικές ανακοινώσεις της η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση, για τις δυνατότητες αύξησης των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά.
Δηλαδή να αντικαταστήσουν τα ελληνικά προϊόντα που πλέον σαπίζουν μέσα στα ψυγεία.
Και αν γίνει αυτό, φυσικά και ακόμα και να αρθεί το εμάργκο, οι αγορές αυτές θα έχουν κλείσει για την Ελλάδα και τους αγρότες της...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εισαγωγών ειδών πρώτης ανάγκης, Σεργκέι Ντάνκβερτ είχε τηλεδιάσκεψη με τον αναπληρωτή υφυπουργό του υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τουρκίας Νιχάτ Πακντίλ και του άνοιξε διάπλατα τις εμπορικές πύλες της Ρωσίας, οι οποίες για την Ελλάδα είναι πλέον ερμητικά κλειστές, καθώς η κυβέρνηση επιδεικνύει ανεξήγητα εχθρική συμπεριφορά προς την Ρωσία.
Τον ενημέρωσε ότι «αν και οι διμερείς ανταλλαγές τροφίμων βρίσκονται και σήμερα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, είναι δυνατή η γρήγορη και ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών προϊόντων διατροφής από την Τουρκία, μάλιστα τόσο των παραδοσιακών, όπως για παράδειγμα λαχανικών και φρούτων, όσο και νέων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα».
Στη σχετική ανακοίνωση της ρωσικής Υπηρεσίας επισημαίνεται ότι την περασμένη χρονιά εξήχθησαν προς τη Ρωσία από την Τουρκία τρόφιμα ύψους 1,755 εκατ. και αντιστρόφως προϊόντα ύψους 1,721 εκατ. δολαρίων, αλλά και ότι η ρωσική αγορά «ενδιαφέρεται για εισαγωγές από την Τουρκία ψαρικών και θαλασσινών, καθώς και κρέατος και όλης της γκάμας των γαλακτομικών προϊόντων».
Μάλιστα υπογραμμίζεται στη ρωσική ανακοίνωση ότι «διαμορφώνονται εξαιρετικά ευνοϊκοί για την τουρκική οικονομία όροι, οι οποίοι διασφαλίζουν τη σταθερότητα της παραγωγής τροφίμων, όταν ανεξαρτήτως από τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου στην ίδια την Τουρκία, η παραγωγή προϊόντων διατροφής θα βρει αγοραστές στη ρωσική αγορά» και καλείται η αρμόδια τουρκική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου να παρουσιάσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο λίστες των εταιρειών, που έχουν ελεγχθεί από την ίδια και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ρωσίας και της Τελωνειακής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν).
Η ρωσική Υπηρεσία δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει τις εταιρείες αυτές στην εγκεκριμένη λίστα με την εγγύηση της αρμόδιας τουρκικής και να ακολουθήσουν επιτόπου έλεγχοι από πλευράς Τελωνειακής Ένωσης το 2015, ζητώντας να δοθούν συμπληρωματικοί κατάλογοι των μονάδων παραγωγής κρέατος πουλερικών, ψαρικών και γαλακτομικών προϊόντων.
Ο Νιχάτ Πακντίλ επεσήμανε, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, τις παραδοσιακές σχέσεις (!) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και εγγυήθηκε την γρήγορη προώθηση των σχετικών καταλόγων ώστε να αυξηθούν οι τουρκικές εξαγωγές σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.
Πρότεινε μάλιστα και θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ρωσικής Υπηρεσίας στην Τουρκία ώστε να επιλυθούν τάχιστα όλα τα υπάρχοντα τεχνικά ζητήματα.
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος ηγέτης συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για τη νίκη του στις πρώτες στην ιστορία της Τουρκίας παλλαϊκές εκλογές προέδρου, κατά την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστεί η περαιτέρω ανοδική ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Τουρκία να μην αυξήσει τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία.
«Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν», δήλωσε η πηγή, αλλά εισέπραξαν ηχηρή απόρριψη του αιτήματός τους από την Αγκυρα.
H Toυρκία στέκεται δίπλα στη Ρωσία σε αυτή την δύσκολη στιγμή και αυτό μόνο θετικό δεν είναι για τα ελληνικά συμφέροντα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου