Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μια Χούφτα Άνθρωποι ‘’Κρατάν’’ τα Σύνορα

ΕΙΔΟΜΕΝΗ.jpg600
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Την όλη κατάσταση που επικρατούσε στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα περιέγραψαν σε συνέντευξη τους, που δημοσίευσε η ε/φ Καθημερινή,  αστυνομικοί που ήταν σε υπηρεσία όταν οι Σκοπιανοί σφράγισαν τα σύνορα απαγορεύοντας την διέλευση των προσφύγων, που οδήγησε στα γνωστά άθλια γεγονότα απαράδεκτης βίας.


Σύμφωνα λοιπόν με αστυνομικούς που υπηρετούν σε τμήματα του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και της Ειδομένης και για ευνόητους λόγους διατηρούν την ανωνυμία τους, αναφέρθηκε ότι,  «Το κράτος έπρεπε να στείλει γιατρούς, να πάρει πρωτοβουλίες, να μη στηρίζεται μόνο σε εθελοντές και οργανώσεις.

Ήμασταν στο έλεος της κυβερνητικής απουσίας», «Μας ρωτούσαν οι πρόσφυγες τι να κάνουν και τους συμβουλεύαμε να πουν στους συγγενείς τους να μην έρθουν μέχρι να επιτραπεί από τους Σκοπιανούς η διέλευση».

Περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά μια άλλη ομάδα αστυνομικών είχε εντολή την ίδια ημέρα να σταματάει τα μισθωμένα λεωφορεία που κατέφθαναν από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα για να «τροφοδοτήσουν» την οριογραμμή με περισσότερους πρόσφυγες. «Τα καθυστερήσαμε για δύο ώρες. Ήταν όμως αδύνατο να ελεγχθούν όλα».

Επιπλέον είναι αποκαρδιωτικός και ο τρόπος που διοικούνται καθόσον δηλώνουν ότι   κατά την διάρκεια της αποστολής τους, που κυρίως συνίσταται σε περιπολίες στην οριογραμμή δέχονται αντιφατικές εντολές, ενώ υπάρχει έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και αδυναμία διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

«Βλέπουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων και είμαστε στη μέση της ανυπαρξίας των κυβερνητικών επιλογών και των ανθρωπιστικών προβλημάτων. Καλούμαστε να λειτουργούμε σαν διπλωμάτες».

Κατά την διάρκεια της ροής των χιλιάδων προσφύγων και ενώ ήταν γνωστό τι πρόκειται να γίνει, το Ελληνικό κράτος αριθμούσε στα σύνορα μια χούφτα αστυνομικών, μαζί με ένα ασθενοφόρο και ένα όχημα της Πυροσβεστικής, που βρισκόταν εκεί σε περίπτωση που ξεσπούσε φωτιά στα χωράφια ολόγυρα. Αυτοί ήταν οι μοναδικοί «εκπρόσωποι» του επίσημου ελληνικού κράτους στην περιοχή.

Αναρωτιόμαστε, άραγε ακόμα δεν ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε ; Πότε επιτέλους η πολιτική ηγεσία θα σχεδιάσει στρατηγικά αντί να ασχολείται με άσχετες εκλογές, και πότε η στρατιωτική ηγεσία θα απαιτήσει τα αυτονόητα ;

Η Ελλάδα είναι στις πλάτες ανθρώπων που προσπαθούν από μόνοι τους , όπως οι ηρωικοί αστυνομικοί στην Ειδομένη , ή οι ηρωικοί λιμενικοί στα νησιά μας, αλλά πόσο θα αντέξουν και αυτοί…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: