Λένε πως ο κόσμος του αιώνα που διανύουμε είναι ο Αιώνας της «Πληροφορίας».
Στην διάρκεια του θα κυριαρχήσουν υπερδυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο τεχνολογικό επίπεδο και έχουν την δυνατότητα να παράγουν τεχνολογία που τους δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.
Ένας τέτοιος ουσιώδης τομέας είναι και αυτός των οπλικών συστημάτων. Χώρες που καταφέρνουν να παράγουν μοναδικής σύλληψης έξυπνα όπλα, κρατάνε την τεχνογνωσία αυτή επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο αποτελεί καίριο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν και στην χώρα μας, χωρίς ποτέ να θέλει να υπάρξει τεχνολογική υπερδύναμη, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες άλλες φορές από επιχειρηματικά σχήματα και άλλες φορές από μερικά «φωτεινά» μυαλά.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι τόσο η ανάπτυξης της έξυπνης τορπίλλης ST-14, όσο και η ανάπτυξη του ακουστικού αντίμετρου παραπλάνησης THELXIOPE.
Η τορπίλη ST-14 αναπτύχθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας των φοιτητών Παναγίωτη Ρίζου και της Νικολέττας Μιχαηλίδου. Η τορπίλη αυτή όχι μόνο μπορεί να πλήττει υποβρύχιους στόχους αλλά και να παραπλανά τα αντίμετρα τους αντιπάλου.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η «έξυπνη» τορπίλη ενσωματώνει δύο καινοτομίες που την καθιστούν ξεχωριστή.
Αφενός διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας, την ενσύρματη και την αυτόνομη. Αφετέρου, έχει ενσωματωμένη πάνω της μια δεύτερη, μικρότερη τορπίλη, που εκτοξεύεται κατ’ επιλογή του χειριστή και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση και εξουδετέρωση των μέτρων άμυνας του υποβρύχιου-στόχου.
Κάτι σαν τις ΑΤ πολεμικές κεφαλές tandem που με το πρώτο κοίλο γέμισμα προσπαθούν να αχρηστεύσουν την θωράκιση ERA αρχικά, αφήνοντας το ισχυρότερο δεύτερο κοίλο γέμισμα να διαπεράσει την υπόλοιπη θωράκιση.
Με τον τρόπο αυτό παραπλανόνται τα αντίμετρα του εχθρικού υποβρυχίου (!). «Στην περίπτωση ενσύρματης καθοδήγησης, ο χειρισμός της τορπίλης γίνεται από το κέντρο ελέγχου στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι ειδικοί διακόπτες ενεργοποίησης του συστήματος, αυτοπυροδότησης της τορπίλης, κάμερας, φακού, επιλογής τρόπου λειτουργίας και joysticks.
Η καινοτομία δεν είναι μόνο λειτουργική αλλά και κατασκευαστική, αφού η κύρια μεγάλου μήκους και διαμέτρου τορπίλη εκτοξεύει τη δεύτερη μικρότερη τορπίλη για να παραπλανήσει το αμυντικό σύστημα του στόχου.
Η μικρότερη τορπίλη εκτοξεύεται έπειτα από εντολή του χειριστή, αφού προηγουμένως έχει αντιληφθεί στα ακουστικά του την ύπαρξη συγκεκριμένου ήχου του αντιπάλου sonar.
Η μικρή αυτή τορπίλη φέρει πομπό ήχου και στατικού μαγνητικού πεδίου, ώστε να ανιχνευθεί λανθασμένα από τους αισθητήρες της αντίπαλης τορπίλης και να την καταστρέψει. Ετσι εμείς έχουμε κερδίσει χρόνο και η μεγάλη τορπίλη χτυπά τον αντίπαλο στόχο».
Η αυτόνομη λειτουργία εκτελείται με τη βοήθεια ενός μικροελεγκτή, που ονομάζεται Arduino.
«Στην περίπτωση της αυτόματης καθοδήγησης ο μικροελεγκτής ενεργοποιεί την προπέλα ενώ το πρόγραμμα είναι σε θέση να ελέγχει τέσσερις αισθητήρες ήχου ευρισκόμενους στον κώνο μάχης όπου, ανάλογα με το σημείο εντοπισμού του ήχου, ενεργοποιούνται τα πτερύγια ή το πηδάλιο της τορπίλης έτσι ώστε να μπορεί να στρέφεται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση».
Όσον αφορά το αντίμετρο soft-kill ΤΗELXIOPE, ο δημιουργός του αναφέρει: 233 «Για ένα υποβρύχιο που δεν διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών, δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης όταν η τορπίλη έχει φθάσει τυπικά σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων.
Επομένως, η παράμετρος της έγκαιρης αντίδρασης άφεσης soft kill αντιμέτρων είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την τελευταία φάση επίθεσης όπου η τορπίλη μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από hard kill μέσα.
Τα υλικά αντίμετρα soft kill μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψευδοστόχοι, τόσο για τη σύγχυση της τακτικής εικόνας του αντιπάλου πριν από τη βολή τορπίλης, όσο και μετά από τη βολή για την παραπλάνηση της τορπίλης.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο σκοπός είναι το όπλο του βάλλοντος να κατευθυνθεί μακριά από τη θέση του στόχου πλοίου επιφανείας ή υποβρυχίου.
To σύστημα THELXIOPE, ανήκει στην κατηγορία των soft kill αναλώσιμων ακουστικών αντιμέτρων (ψευδοστόχων) αντιτορπιλικής άμυνας υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Εκτός του ότι υπάρχει η δυνατότητα, να παραχθεί, και να αξιοποιηθεί στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και ΠΝ, μπορεί να αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων.
Πρόκειται για έναν ακουστικό παρεμβολέα (acoustic jammer) παθητικών ακουστικών τορπιλών, ικανού να παράγει ήχους απειλών και σήματα συγκεκριμένων συχνοτήτων προσαρμοσμένης παραπλάνησης, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία επιφανείας ή ακόμα και να αφεθεί από ελικόπτερα κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου.
Η THELXIOPE είναι χαμηλού κόστους, ρυθμιζόμενη, έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών, διαθέτει βιβλιοθήκη απειλών-ήχων, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για εξοπλισμό επί του σκάφους. Μπορεί να ενεργήσει είτε ακίνητη/στατική (stationary) είτε αυτοπροωθούμενη (self propelled) με ικανή ταχύτητα απομάκρυνσης σε τυχαίες τροχιές. 232
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της THELXIOPE είναι τα ακόλουθα: Διαστάσεις 100Χ12 cm Βάρος 4.5 kg, ικανό για εκτόξευση από οποιοδήποτε εκτοξευτή αναλωσίμων Συχνότητα λειτουργίας ψευδο-σημάτων 123 Hz – 16 kHz Διάρκεια ζωής 20 λεπτά, απολυτός επαρκής στόχος ακόμη και για προληπτική εκτόξευση αντιμέτρων χωρίς την ταυτοποίηση των απειλών Επαναπρογραμματιζόμενη λειτουργία
Η THELXIOPE θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2015 στις 18 Οκτωβρίου στην Καβάλα, όπου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την θαυμάσει από κοντά και να πληροφορηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου