Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών κυριαρχεί στις Ειδικές Επιχειρήσεις του Λ.Σ (Φωτο)

DSC_MYALS
Με την συμμετοχή 23 Αξιωματούχων από 14 Κ-Μ της ΕΕ, του Frontex και της Europolπραγματοποιήθηκε στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις της ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,. η 2ηΣυνάντηση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών (EPN) Frontex, με θέμα την επεξεργασία βέλτιστων πρακτικών για τις Ομάδες Νηοψιών και άμεσης επέμβασης επί πλοίων.


Η αποστολή της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών είναι η διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η Μ.Υ.Α αναλαμβάνει:
  1. διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου και μεγάλου βαθμού δυσκολίας.
  2. λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας για αποτροπή έκνομων και τρομοκρατικών ενεργειών.
  3. αντιμετώπιση ειδικών ή οργανωμένων εγκλημάτων βίας.
  4. λήψη μέτρων ασφάλειας υψηλών προσώπων.
  5. επιχειρήσεις έρευνας υψηλού κινδύνου σε πλοία ή εγκαταστάσεις.

Καρδιά της Μ.Υ.Α είναι η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων. Αυτή αναλαμβάνει την εκτέλεση επιχειρήσεων υψηλών κινδύνου σε όλους τους χώρους αρμοδιότητας ΛΣ και εξειδικεύεται στην κατάληψη οποιουδήποτε τύπου πλοίου εν πλω, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πλωτά ή εναέρια μέσα (Ε/Π), όπως συνέβη τις τελευταίες εβδομάδας στο περιστατικό του «ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ΙV».

Η αναφορά, στην επιλογή των ανδρών που την συγκροτούν, η οποία θέτει πρόσθετα κριτήρια απ’ αυτά του βασικού Σχολείου Υ/ΚΤ, τα επιμέρους στοιχεία που την συγκροτούν καθώς και η εσωτερική εκπαίδευση της ομάδας είναι πέρα από τους σκοπούς αυτού του κειμένου.

Επισημαίνεται όμως ότι είναι συνεχής η συνεργασία με άλλες στρατιωτικές – αστυνομικές Μονάδες της χώρας μας και της αλλοδαπής σε θέματα εκπαίδευσης.

Η Συνάντηση που διοργανώθηκε με μέριμνα του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ είχε σαν στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί ειδικών επιχειρησιακών θεμάτων που σχετίζονται με επιχειρησιακές διαδικασίες και τεχνικές επιβίβασης (boarding) επί πλοίων και εν γένει με καταστάσεις υψηλού ρίσκου στο πλαίσιο περιπολιών και νηοψιών κατ’ εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας, της διεθνούς και της ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο με διάφορες παρουσιάσεις μεταξύ των οποίων της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης για θέματα διαχείρισης θαλασσίων συνόρων και της Υγειονομικής Υπηρεσίας για θέματα ψυχικής υγείας και μετατραυματικού άγχους και στη συνέχεια σε πρακτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση επίδειξης στο θαλάσσιο πεδίο με την επέμβαση σε εμπορικό πλοίο στο δίαυλο του Πειραιά σε πραγματικό χρόνο υπό τον συντονισμό και τη συμμετοχή στελεχών της ΜΥΑ/ΛΣ.



Για να παρακολουθήσουν την άσκηση επίδειξης, οι συμμετέχοντες μαζί με τους συνδέσμους των επιχειρησιακών μέσων Κ-Μ Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” επιβιβάστηκαν στο ΠΑΘ/ΛΣ 060 παρουσία της Στρατιωτικής Ηγεσίας Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και του Επικεφαλής του Επιχειρησιακού Γραφείου του Frontexστον Πειραιά.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη της ΜΥΑ και το Ελικόπτερο HC-32 τύπου “Dauphin” της ΥΕΜ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Ύψιστη προτεραιότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι η συστηματική και διαρκής κατάρτιση του προσωπικού του στο επιχειρησιακό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου τα στελέχη του, με από κοινού δράσεις με ομόλογες Ευρωπαϊκές Αρχές και υπό το συντονισμό των Αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών, να προασπίζουν τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και με πλήρη σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης.

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ιδρύθηκε το 1972 με αρχική ονομασία Μ.Π.Χ. (Μονάδα Πολλαπλής Χρησιμότητας) στελεχωμένη, κατά κύριο λόγο, από μια μικρή ομάδα Αυτοδυτών, απόφοιτους του αντίστοιχου Σχολείου του Πολεμικού Ναυτικού. Κύρια καθήκοντα της ομάδας αυτής αποτελούσαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και η εκτέλεση υποβρύχιων ερευνών και αυτοψιών με χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών ατμοσφαιρικού αέρα.

Το 1980 μετεγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Την ίδια χρονική περίοδο τίθεται το ζήτημα της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών στη θάλασσα μετά την εκδήλωση των περιστατικών στο “Achille Lauro” και «City of Poros» .

Ως φυσικό αποτέλεσμα, στις αποστολές της Μονάδας προστίθενται οι Ειδικές Επιχειρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον που απαιτούν την εκπαίδευση στελεχών στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ/ΠΝ).

Το 1995 λαμβάνει την σημερινή της ονομασία (M.Y.A), στελεχώνεται αποκλειστικά από Υποβρύχιους Καταστροφείς και ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο που την διέπει έως σήμερα το οποίο προσδιορίζει ρητά την Λειτουργική και Επιχειρησιακή αυτοτέλεια της Μονάδας.

Επισημαίνεται ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μετά από πολύχρονες προσπάθειες συγκρότησης Ειδικών Δυνάμεων με μέτρια αποτελέσματα, το 2007 αποφάσισε την εκπαίδευση στελεχών του στο αντίστοιχο σχολείο ΥΚ/Τ του Ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: