Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Απανωτά χαστούκια για τον Ερντογάν στο θέμα της Συρίας – Τον αδειάζουν τώρα και οι ΗΠΑ

retzep-tagip-erntogan-arxeiou
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η ΡΩΣΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ


Απανωτά «χαστούκια» τρώει ο σουλτάνος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας πώς τα σχέδια του να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και να προωθήσει τα σχέδια του στη Μέση Ανατολή όχι μόνο ναυαγούν, αλλά ίσως του γυρίσουν και μπούμερανγκ.


Πλέον έχει απέναντι του όχι το Συριακό Στρατό, αλλά τις Ρωσικές δυνάμεις, το Ιράν και την Κίνα που είναι έτοιμες να συνδράμουν στην εξόντωση του ISIS που η Τουρκία εξόπλισε μαζί με τις ΗΠΑ.

 
Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο δημοσίευμα η Μόσχα έχει δημιουργήσει μία άτυπη no-fly-zone στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας με στόχο οι Ρώσοι πεζοναύτες να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από το Χαλέπι και να παραδώσουν στους Σύριους τη στρατηγικής σημασίας αυτή περιοχή για τη συνέχιση των επιχειρήσεων.


 
Οι Τούρκοι από εκεί δηλαδή που ζητούσαν από τους Αμερικανούς να δημιουργηθεί μία no-fly-zone στην περιοχή προκειμένου οι ίδιοι να κάνουν χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τις δυνάμεις του Άσαντ βρέθηκε στα κρύα του λουτρού. Πλέον άλλοι καθορίζουν τι θα γίνει στη Συρία και αυτοί είναι οι Ρώσοι που έχουν βάλει στο στόχαστρο και τον Ερντογάν.


 
Επίσης, οι Ρώσοι έχουν επιβάλλει και ναυτικό… αποκλεισμό στην περιοχή ανοιχτά της Συρίας δεσμεύοντας περιοχές για ναυτικές ασκήσεις, έχοντας κατεβάσει πολλά πλοία και υποβρύχια με ναυαρχίδα το Moskva.



Με λίγα λόγια κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή αν δεν το θέλει η Μόσχα, η οποία έχει φροντίσει να χτίσει και πολύτιμες συμμαχίες, όπως με τη Αίγυπτο, αλλά και το Ισραήλ.


 
Η Τουρκία του Ερντογάν όχι μόνο δεν έχει περιθώρια παρέμβασης στο θέμα της Συρίας, αλλά τρώει και ένα μεγαλειώδες άδειασμα πλέον από τις ΗΠΑ, οι οποίες επισήμως δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση τις κουρδικές δυνάμεις (YPG) που μάχονται στη Συρία, στο πλευρό του Στρατού και κατά των τζιχαντιστών.

 

«Δεν θεωρούμε το YPG τρομοκρατική οργάνωση. Το YPG έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στον αγώνα κατά του ISIS στην Συρία. Και όπως έχω δηλώσει θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όσες οργανώσεις πολεμούν, αποτελεσματικά, το ISIS», ανέφερε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας πώς «κατανοούμε τις τουρκικές ανησυχίες». 


 
Από τη δήλωση αυτή ο Ερντογάν έμεινε… παγωτό και αφού συνειδητοποίησε τι ακριβώς έγινε επιτέθηκε στους Αμερικανούς λέγοντας με οργή πως «οι Αμερικανοί δεν πρέπει να μιλούν». «Δεν θα πληρώσουν οι ΗΠΑ το τίμημα. Εμείς θα το πληρώσουμε και εμείς γνωρίζουμε τις πράξεις του PYD και του YPG», είπε ο Ερντογάν.
 


Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και του ΡΚΚ είναι δεδομένοι. Αυτό ακριβώς τρέμει και η Τουρκία, διότι αν οι Κούρδοι της Συρίας δημιουργήσουν ένα κρατίδιο στο βορειοσυριακό έδαφος, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας ανάφλεξη και στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, δεδομένης και της αλαζονείας του  Ερντογάν, ο οποίος για να κερδίσει τις εκλογές ξεκίνησε έναν πόλεμο.
 


«Οι Αμερικανοί πρέπει να επανεξετάσουν τη λανθασμένη τους αυτή θεώρηση. Εμείς θεωρούμε το Ισλαμικό Κράτος, το PYD και το ΡΚΚ, εξίσου, τρομοκρατικές οργανώσεις», σημείωσε εμφανώς οργισμένος ο Ερντογάν.


Κι ακόμη μάλλον δεν έχει δει τίποτα, αφού η αντεπίθεση στη Συρία κατά των τζιχαντιστών που υπέθαλπε, εκπαίδευε και εξόπλιζε τώρα ξεκινάει…
 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: