Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Λευκωσία: Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος αγνοουμένων

AGNOOYMENOI01-17NOVEMBER2013
Ανθρώπινα οστά βρεθήκαν χθες σε ομαδικό τάφο στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.


Κατά πάσα πιθανότητα, τα οστά αυτά ανήκουν σε αγνοούμενους του χωριού Τράχωνα.

Ο Νέστορας Νέστορος, εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σήμερα προχωρούν οι χειρωνακτικές εργασίες στο χωριό Τράχωνα.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη χρήση εκσκαφέα, αλλά με μικρά εργαλεία καθαρίζεται το χώμα για να αποκαλυφθούν τα οστά.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε: «Φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί σκελετοί και προσπαθούμε τώρα να καθαρίσουμε το χώμα, αυτή η εργασία δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πόσο θα διαρκέσει γιατί εξαρτάται από το πόσα οστά θα βρεθούν, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα πάρει περισσότερο από μια - δύο βδομάδες».

Αφού, η χειρωνακτική εργασία, ολοκληρωθεί τα οστά κωδικοποιούνται, δηλαδή καταγράφεται το πώς θα ανεβρεθούν, αν θα αναβρεθούν πολλά οστά μαζί, αν υπάρχει μεμονωμένο οστό κ.λπ., διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε ειδικές χάρτινες σακούλες.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η εκταφή σε περίπου μια - δύο βδομάδες, οι επιστήμονες θα μετακινηθούν περίπου 60 μέτρα πιο δυτικά, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι εκεί υπήρχε ομαδικός τάφος από περισυλλογή νεκρών που είχαν μεταφερθεί με δύο φορτηγά το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: