Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο Σουλτάνος είναι για δέσιμο;

soultanos-erdogan
Από τον Observatus Geopoliticus, 26 Νοεμβρίου 2015.
Ενώ αρχίζουν να αναδύονται πληροφορίες για τις σχέσεις του τρίτου γιου του Ερντογάν με τα πετρέλαια του Isis, είναι να απορεί κανείς ποια μύγα τσίμπησε τους Τούρκους ώστε να πυροβολήσουν το πόδι τους.


Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πλέον με μεγάλη ευχαρίστηση την περιοχή όπου καταρρίφτηκε το Sukhoi 24. 

Οι Τουρκομάνοι που συνεργάζονται με την Αλ Νοσρά, δηλαδή την Αλ Κάιντα της Συρίας, θα μετανιώσουν για πολύ καιρό το γεγονός ότι χόρευαν γύρω από το πτώμα του πιλότου.
6qw

Οι δηλώσεις των Ρώσων επισήμων ότι θα τους διαλύσουν είναι ίσως λίγο υπερβολικές, φαίνεται όμως ότι ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν το μάθημά τους. 

Αν ο στόχος της Άγκυρας ήταν να τους προστατέψει, ατύχησε…

Οι S-400 είναι ήδη εγκατεστημένοι, ταυτόχρονα το καταδρομικό Μόσκβα βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Κανένα αεροπλάνο δεν θα μπορεί να πετάξει στον ουρανό της Συρίας, τουλάχιστον στην δυτική πλευρά, δίχως την συγκατάθεση της Μόσχας.

Αν ο σουλτάνος υπολόγιζε ότι θα μπορεί να βομβαρδίζει τους Κούρδους, τώρα αυτό τελείωσε. 


Πρέπει εξάλλου να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι ήταν πάντοτε αντίθετοι με την εγκατάσταση των S-400 στην Συρία, διότι θα ανέτρεπαν την στρατηγική ισορροπία. Το συμβάν της περασμένης Τρίτης είναι μια χρυσή ευκαιρία για το Κρεμλίνο.


2qw

Να προσθέσουμε επίσης ότι η απόφαση του ρωσικού επιτελείου να συνοδεύονται στο εξής τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα που εκτελούν αποστολή από καταδιωκτικά που θα τα προστατεύουν σημαίνει πολύ απλά ότι θα σταλούν επιπλέον καταδιωκτικά αφού τα τέσσερα Σουκόι 30 δεν επαρκούν.

Και εδώ ακόμη το μόνο που κατάφερε ο Ερντογάν ήταν να δώσει στους Ρώσους ένα λόγο να ενισχύσουν την αεροπορική τους παρουσία στην Συρία, γεγονός που αλλάζει τους συσχετισμούς. 

Ο Ομπάμα πρέπει να είναι έξαλλος…


Αυτό όμως που ενοχλεί περισσότερο τους δυτικούς ηγέτες, είναι η πολύ ρεαλιστική πλέον δυνατότητα να καταρριφθεί ένα τουρκικό αεροπλάνο από τους Ρώσους σε μια συγκυρία όπου η κοινή γνώμη στην Δύση υποστηρίζει την Ρωσία.

1qw

Η επιλογή θα είναι αντάξια με τραγωδία του Κορνηλίου : να υποστηρίξουν την Άγκυρα στο όνομα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και να συγκρουστούν με μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στην Δύση που είναι εξαγριωμένη με την Τουρκία έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ή να παρατήσουν μόνο του τον σουλτάνο με κίνδυνο να μετατραπεί η ατλαντική συμμαχία σε άδειο κέλυφος.


Κατανοούμε ότι οι αντιδράσεις των Νατοϊκών ηγετών μετά το συμβάν ήταν αν μη τι άλλο πολύ μετρημένες.


 Πέρα από κάποιες επίσημες δηλώσεις «αλληλεγγύης» με τον Τούρκο σύμμαχο, τα περισσότερα μηνύματα προορίζονταν για τον σουλτάνο : ηρέμησε για να μην φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο.


Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στην Ρωσία, οι τουρκικές επιχειρήσεις είχαν σωρεία ελέγχων από υπαλλήλους του ρωσικού υπουργείου οικονομικών, ενώ τόνοι τουρκικών προϊόντων είναι μπλοκαρισμένοι στα σύνορα, καθώς τα φορτηγά δεν επιτρέπεται να περάσουν και έτσι γυρίζουν πίσω, όπως και οι τουρίστες.


3qw

Και όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο μια αρχή. 

Ο Μεντβέντεφ έχει δώσει διορία 48 ωρών στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επεξεργαστούν αντίποινα.

 Οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία αντιπροσωπεύουν για την Άγκυρα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι κατανοητό ότι ο σουλτάνος είναι λίγο νευρικός, εναλλάσσοντας τα όχι δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη με άλλες δηλώσεις πολύ χαμηλών τόνων. «Θα είχαμε δράσει διαφορετικά αν γνωρίζαμε ότι το αεροπλάνο ήταν ρωσικό». Θέλοντας με κάθε τρόπο να σώσει τα προσχήματα και συνειδητοποιώντας την τεράστια γκάφα, ο Ερντογάν δεν ξέρει σε ποιο πόδι θα χορέψει.


Οι πρώτες απαντήσεις των Ρώσων

Την επομένη της τουρκικής πολεμικής πράξης κατά της Ρωσίας, η ένταση δεν μειώνεται και σίγουρα η απόπειρα του Τούρκου πρωθυπουργού να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας ότι «η Ρωσία είναι μια χώρα φίλη και γείτονας» δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα…

Σε ομιλία του ο Πούτιν με ειλικρίνεια σπάνια σε διεθνές επίπεδο, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «συνένοχο των τρομοκρατών» και δήλωσε ότι αυτό «το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο».


Ο δε πρωθυπουργός του, ο κατά τα άλλα πράος Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σκληρός :

5qw


«Οι πράξεις της Τουρκίας αποτελούν de facto προστασία του Ισλαμικού κράτους. Αυτό δεν μας εκπλήσσει διόλου δεδομένου ότι έχουμε πληροφορίες για άμεσα οικονομικά συμφέροντα ανωτάτων αξιωματούχων Τούρκων με το πετρέλαιο που τους προμηθεύει το ΙΚ.

Αυτές οι επαίσχυντες εγκληματικές πράξεις των τουρκικών αρχών δημιουργούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση». 

Όπως λέμε είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…


Αν πιστέψουμε τις τελευταίες εξελίξεις δύσκολα μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει τον όρο «έγκλημα».

Ο συγκυβερνήτης που επέζησε δήλωσε ότι το SU-24 δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση.

Επίσης, αν υποθέσουμε πως υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, αυτή διήρκεσε μόνο μερικά δευτερόλεπτα, γεγονός που επιτρέπει στον Λαβρόφ να δηλώνει πως ήταν μια «προσχεδιασμένη πρόκληση», πράγμα που επιβεβαιώνει και η τουρκική αντιπολίτευση.


Όσο για την απίστευτη υποκρισία της Άγκυρας υπάρχει το παράδειγμα των 2.244 παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα, μόνο για το έτος 2014.

Πρόκειται δηλαδή για πράξη αλητείας από ένα κράτος που υποτίθεται ότι είναι φίλος της Δύσης και μέλος του ΝΑΤΟ…

Τα πρώτα μέτρα της Ρωσίας είναι αυτά που είχαμε προβλέψει εχθές.


Οι S-400, το καλύτερο ίσως στον κόσμο αντιαεροπορικό σύστημα την ώρα που μιλάμε, θα αναπτυχθούν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, κλείνοντας εντελώς τον συριακό εναέριο χώρο στο ΝΑΤΟ.

Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, κατέπλευσε στον κόλπο της Λαττάκειας το καταδρομικό Μόσκβα με τους πυραυλικούς εκτοξευτήρες και τα πλέον σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, έτοιμο να καταρρίψει ότι κινείται.


Τα οθωμανικά jets δεν θα έχουν κανένα συμφέρον να κάνουν πτήσεις προς τα εκεί…


Εξάλλου, η Μόσχα ανέστειλε οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα, σύστησε στους τουρίστες να μην πηγαίνουν πλέον στην Τουρκία και σκέφτεται να μποϋκοτάρει διάφορα τουρκικά προϊόντα.

 Όλα αυτά σε μια πρώτη φάση, άμεσα.


Ο Μεντβέντεφ προχώρησε ακόμη περισσότερο δηλώνοντας πως η ρωσική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει κάποιες συμφωνίες, όπως τον αγωγό Turk Stream ή το σχέδιο του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.


7qw

Παραμένει ένα πράγμα, αλλά είναι το πιο σημαντικό: ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας. 


Βάζουμε στοίχημα ότι αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα γίνει γνωστό αφού θα έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε ο Πούτιν να φέρει τον σουλτάνο αντιμέτωπο με ένα τετελεσμένο γεγονός, άλλωστε αυτό είναι παλιά ρωσική συνήθεια…

Μετάφραση ΑΙΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: