Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

brexit9-600x275
Καλπάζει η λίρα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
– Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο
– Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα

Η Βρετανία στην κόψη του ξυραφιού. Η 23η Ιουνίου θα περάσει στην ιστορία (της Βρετανίας και της Ευρώπης) ως η μέρα που οι ίδιοι οι Βρετανοί αποφάσισαν για το μέλλον τους.

Για το ευρωπαϊκό μέλλον τους.
Είναι η μέρα του ιστορικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» είναι το ερώτημα που τίθεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους τα εκατομμύρια των Βρετανών που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο
Ενας άνδρας μαχαιρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο του Χάντερσφιλντ, με αποτέλεσμα η διαδικασία της ψηφοφορίας να μεταφέρεται σε άλλο κτίριο.

Σύμφωνα με την «Mirror», ο άνδρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του.
Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν πως δεν θεωρείται πιθανή η σύνδεση του περιστατικού με πολιτικά κίνητρα. Για το περιστατικό η Αστυνομία συνέλαβε έναν 19χρονο.

Το σόου του Τζόνσον
Ούτε την τελετή αποφοίτησης δεν σεβάστηκε ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και οπαδός του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Σεν Άντριους της Σκοτίας σήκωσε πανό που έλεγε «Τελευταία ευκαιρία να ψηφίσετε» προκαλώντας θύελλα μέσα στην αίθουσα.

Πανικός από φωτιά στο μετρο στο Λονδίνο
Σε εκκένωση του σταθμού μετρό του Λονδίνου, Bank, προχώρησαν οι αρχές, μετά από φωτιά που ξέσπασε και προκάλεσε πανικό σε όσους βρίσκονταν εντός του.
Εκπρόσωπος της Transport of London επιβεβαίωσε την πυρκαγιά, την εκκένωση του σταθμού, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν στο σημείο.

Στον σταθμό επικράτησε πανικός, χωρίς, ωστόσο, να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
«Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν φρικάρει, ανέβαιναν τις κυλιόμενες ανάποδα, ενώ το προσωπικό ήταν άχρηστο», έγραψε πολίτης στο Twitter.

Κίνδυνο νοθείας καταγγέλουν οι οπαδοί του Brexit
Για σοβαρό κίνδυνο νοθείας κάνουν λόγο οι υποστηρικτές του Brexit καθώς υπάρχουν υπόννοιες ότι σβήνουν τις ψήφους και τις αλλάζουν.

Να σημειώσουμε ότι στα εκλογικά τμήματα της Βρετανίας χρησιμοποιούν παραδοσιακά μολύβια.

Το 1/3 πιστεύει ότι η μυστική υπηρεσία ΜΙ5 εργάζεται μαζί με την κυβέρνηση εναντίον του λαού και κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Για αυτό το λόγο οι υποστηρικτές του Brexit καλούν τους ομοϊδεάτες τους που θα πάνε να ψηφίσουν να κρατούν μαζί τους στυλό,

Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και ανάλογο hastag (#usepens – «χρησιμοποιήστε στυλό»), που ενθαρρύνει όσους θέλουν να ψηφίσουν Brexit να το κάνουν παίρνοντας μαζί τους το δικό τους στυλό.

Προηγείται το Bremain
Επικράτηση του στρατοπέδου που θέλει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στη Βρετανία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα.

Η έρευνα της Ipsos Mori για την «Evening Standard» θέλει το Bremain να κερδίζει με το 52% της λαϊκής ψήφου, έναντι 48% για το Brexit.

Η διαφορά ωστόσο είναι μικρή, ειδικά με δεδομένο ότι η κακοκαιρία που επικρατεί στα βρετανικά νησιά μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους ψηφοφόρους από το να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα. Η έρευνα της Ipsos ολοκληρώθηκε στις 21:00 το βράδυ παραμονή του δημοψηφίσματος.

Σαφώς πιο άνετη επικράτηση του «μέσα», με 55% έναντι 45% για το Brexit, δίνει δημοσκόπηση που έγινε online από την εταιρεία Populus, και διενεργήθηκε από την Τρίτη έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σημειώνεται πάντως πως οι περισσότερες online έρευνες έως τώρα προέβλεπαν νίκη του «έξω».

Νίκη της παραμονής προβλέπουν και τα πρακτορεία στοιχημάτων, και μάλιστα με συντριπτικές πιθανότητες.
Καλπάζει η λίρα
Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Ipsos Moris η λίρα εκτοξεύτηκε, όπως φαίνεται και από την παρακάτω εικόνα:
Καταγραφή
Σενάρια συνωμοσίας 
Στο στρατόπεδο  του Brexit βλέπουν εχθρούς ακόμη και τα στιλό.  Καλούν τους ομοϊδεάτες τους που θα πάνε να ψηφίσουν να κρατούν μαζί τους στυλό, επειδή, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νοθείας.

Και το στηρίζουν αυτό λέγοντας ότι η ψήφος τους μπορεί να σβηστεί και να αλλαχθεί, καθώς στα εκλογικά τμήματα στην Αγγλία χρησιμοποιούνται -παραδοσιακά- μολύβια.
Capture

question
Θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος).


Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Παρασκευής.




Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα της κάλπης
Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). 

Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα   αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα   καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30   τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα   αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το  οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave». Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί  νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά  του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».

Ποιος ψηφίζει;
Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του   δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.  

Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της   Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες   του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες  της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό. Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Το ερώτημα
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο   Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από   την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a  member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής   Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή   Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε  έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε  υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής. Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Μπορεί οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Τετάρτης (22.06.2016) να έδιναν μικρό αλλά σαφές προβάδισμα στην αποχώρηση από την Ε.Ε., δυο άλλες έρευνες όμως που δημοσιοποιήθηκαν αργά το βράδυ δείχνουν πως το Bremain προηγείται και μάλιστα με διαφορά.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV, δίνει 48% στο Bremain και 42% στο Brexit.

Το γκάλοπ διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 17 ως τις 22 Ιουνίου. Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun στις 14 Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times δίνει 51% στο Bremain και 49% στο Brexit.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Times.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.

Νωρίτερα, σε δημοσκόπηση της εταιρίας TNS, το Brexit προηγούνταν με 43% έναντι 41% του Bremain, της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε δηλαδή.

Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν είτε αναποφάσιστοι ή είτε απρόθυμοι να ψηφίσουν. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τις 16 ως τις 22 Ιουνίου.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας με 45% επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής με 44%. Τι δείχνουν σήμερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των εταιριών στοιχημάτωνΔείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου

prot3

Δεν υπάρχουν σχόλια: