Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΤΙ ΣΟΙ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ: Ερευνα – καθρέφτης των Ελλήνων από την ΕΛΣΤΑΤ

ελλαδα-κριση-600x276
Τις συνήθειες, τα χόμπυ και τα ενδιαφέροντα των Ελλήνων, αλλά και τον ρόλο που έχουν στη ζωή μας, οι συγγενείς, φίλοι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέγραψε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015.


Σύμφωνα με αυτή:

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό (80,5%) οι πολίτες της χώρας γυρνούν την πλάτη σε δραστηριότητες πολιτικών κοµµάτων ή άλλων οργανώσεων τοπικού ενδιαφέροντος, σε πολιτικές διαβουλεύσεις, σε διαδηλώσεις, σε ειρηνικές διαμαρτυρίες (συμπεριλαμβανομένης της ενυπόγραφης διαμαρτυρίας/υποστήριξης), σε αποστολή επιστολών προς πολιτικά κόµµατα ή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λπ.

Αντίθετα, ενεργή συµµετοχή δηλώνει μόνον το 8,4% του πληθυσμού.

Το ενδιαφέρον των ανδρών είναι μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών-συμμετέχει μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών σε σχέση µε τις γυναίκες (5% και 3,3%, αντίστοιχα)- ενώ έλλειψη ενδιαφέροντος δηλώνει μικρότερο ποσοστό ανδρών σε σχέση µε τις γυναίκες (37,7% και 42,7%, αντίστοιχα).

Επιπλέον από τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

Α. Συµµετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες
• Το 58,5% του πληθυσμού 16 ετών και άνω δεν συμμετέχει εθελοντικά σε άτυπες κοινωνικές δραστηριότητες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και το 21,2% λόγω έλλειψης χρόνου, ενώ συµµετοχή δηλώνει το 14,4% του πληθυσμού. Δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στη συµµετοχή μεταξύ ανδρών και γυναικών.

• Το 60,8% του πληθυσμού δεν συμμετέχει εθελοντικά σε επίσηµες κοινωνικές δραστηριότητες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και το 21,8% λόγω έλλειψης χρόνου, ενώ συµµετοχή δηλώνει το 11,7% του πληθυσµού. ∆εν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στη συµµετοχή µεταξύ ανδρών και γυναικών.

Β. Συµµετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις
• Το 32,8% του πληθυσµού 16 ετών και άνω παρακολούθησε κινηµατογράφο έστω µία φορά κατά τους τελευταίους δώδεκα µήνες. Το 39,5% δεν παρακολούθησε κινηµατογράφο ούτε µία φορά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ενώ το ποσοστό που δεν παρακολούθησε ούτε µία φορά για οικονοµικούς λόγους εκτιµάται στο 18,5%.

• Το 33,8% του πληθυσµού παρακολούθησε (ζωντανά) κάποιο πολιτιστικό δρώµενο (θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ.) έστω µία φορά κατά τους τελευταίους δώδεκα µήνες. Το 37,8% δεν παρακολούθησε ούτε µία φορά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ενώ το ποσοστό που δεν παρακολούθησε ούτε µία φορά για οικονοµικούς λόγους εκτιµάται στο 22,2%.

• Το µικρότερο ποσοστό συµµετοχής παρατηρείται στις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και εκτιµάται στο 16,9%. Το 55,7% του πληθυσµού δεν επισκέφθηκε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή µουσείο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και το 16,3% για οικονοµικούς λόγους.

• Επαγγελµατική ή ερασιτεχνική αθλητική εκδήλωση παρακολούθησε (ζωντανά) έστω και µία φορά στη διάρκεια του δωδεκαµήνου το 26,9% του πληθυσµού. Λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος απείχε το 53,7% του πληθυσµού, ενώ για οικονοµικούς λόγους απείχε το 14,8%.

Η συµµετοχή των γυναικών σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις είναι µεγαλύτερη από αυτήν των ανδρών (µε τις διαφορές να κυµαίνονται από 1,8 ποσοστιαίες µονάδες για την παρακολούθηση κινηµατογράφου έως 3 ποσοστιαίες µονάδες για την παρακολούθηση παραστάσεων). Εξαίρεση αποτελεί η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων, όπου η συµµετοχή των ανδρών είναι κατά 9,9 ποσοστιαίες µονάδες υψηλότερη σε σχέση µε αυτήν των γυναικών.

Γ. Συναναστροφή µε συγγενείς και φίλους- Ενασχόληση µε χόµπι- Κοινωνική δικτύωση
• Το 35,7% του πληθυσµού 16 ετών και άνω συνήθως συναντάται καθηµερινά µε τους συγγενείς του. Το αντίστοιχο ποσοστό συνάντησης µε φίλους εκτιµάται στο 40,3%.

• Για τους άνδρες το µεγαλύτερο ποσοστό συχνότητας συνάντησης µε συγγενείς παρατηρείται στην εβδοµαδιαία συχνότητα συνάντησης (16,8%), ενώ για τις γυναίκες παραµένει ως µεγαλύτερο ποσοστό η καθηµερινή συνάντηση (19,5%). Όσον αφορά στη συχνότητα συνάντησης µε φίλους, για τους άνδρες το µεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στην καθηµερινή συχνότητα συνάντησης (20,4%), ενώ στις γυναίκες παρατηρείται στην εβδοµαδιαία συχνότητα συνάντησης (21%).

• Το 44,3% του πληθυσµού συνήθως επικοινωνεί καθηµερινά µε τους συγγενείς του. Το αντίστοιχο ποσοστό για την επικοινωνία µε φίλους είναι 42,9%.

• Το 56,2% του πληθυσµού δεν ασχολείται µε κάποιο χόµπι, όπως µουσική, χορό, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ. Μερικές φορές τον µήνα ασχολείται το 10,9% του πληθυσµού και ακολουθεί η συχνότητα ενασχόλησης µία φορά τον µήνα µε ποσοστό 10,1%. Τα υψηλότερα ποσοστά ενασχόλησης και για τα δύο φύλα παρατηρούνται στη συχνότητα ενασχόλησης µερικές φορές τον µήνα (5,3% για τους άνδρες και 5,6% για τις γυναίκες).

• Το 52,9% του πληθυσµού δεν συµµετέχει ενεργά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σε καθηµερινή βάση συµµετέχει το 28,8%, ενώ ακολουθεί η εβδοµαδιαία συχνότητα ενασχόλησης µε ποσοστό 11,8%. ∆εν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στη συχνότητα συµµετοχής µεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δ. Εµπιστοσύνη- Αλληλεγγύη
• Το 96,2% του πληθυσµού 16 ετών και άνω δηλώνει ότι έχει κάποιον συγγενή, φίλο ή γείτονα από τον οποίο µπορεί να ζητήσει βοήθεια.
• Το 96,4% του πληθυσµού δηλώνει ότι έχει κάποιον µε τον οποίο µπορεί να συζητήσει προσωπικά θέµατα.
πηγη: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: