Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΑ…ΒΑΛΚΑΝΙΑ

1470547244849
cebdceafcebacebfcf8o1
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Αυστηρή προειδοποίηση στα Σκόπια έστειλε η Τουρκία να προχωρήσει τάχιστα στο κλείσιμο όλων των ιδρυμάτων του Φετουλάχ Γκιουλέν στην χώρα αυτή και να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που τα υπηρετούν σαν τρομοκράτες.


Όπως αναφέρεται, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, Ömür Şölendil, σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ κατήγγειλε ότι στα Σκόπια υπάρχουν και δρουν άνθρωποι του Γκιουλέν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και αν η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο και σε διώξεις εναντίον τους, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην δημοκρατία των Σκοπίων υπάρχουν εδώ και χρόνια 7 εκπαιδευτικά ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν που εξυπηρετούν πολλούς μουσουλμάνους των Σκοπίων και για τα οποία η Τουρκία έχει ζητήσει το άμεσο κλείσιμο τους.
 
Αλλά δεν είναι μόνο τα Σκόπια από τις βαλκανικές χώρες που η Τουρκία έχει ανοίξει κυριολεκτικά πόλεμο για το δίχτυο του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ιδρύματα του Φετουλάχ Γκκιουλέν στην Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο ακόμα και στην Σερβία. Συγκεκριμένα στην Βοσνία υπάρχουν 15 εκπαιδευτικά ιδρύματα του και θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση του διχτύου, στην Αλβανία 12 ιδρύματα, στο Κοσσυφοπέδιο πέντε και στην Σερβία ένα.

Ειδικά για την Αλβανία ήδη η Τουρκία έχει κάνει παράσταση στην αλβανική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει όλα τα ιδρύματα σαν τρομοκρατικά και να προχωρήσει σε διώξεις των μελών τους. Αλλά και στην Σερβία έχει σταλεί προειδοποίηση να κλείσει αμέσως το ίδρυμα του Γκιουλέν.
 
Να σημειωθεί ότι το δίχτυο του Γκιουλέν έχει δραστηριοποιηθεί στην Αλβανία από το 1994 και έχει εκπαιδευτικά ιδρύματα στις πόλεις Kabaja, Κορυτσά, Μπεράτι, Ελμπασάν και Τίρανα, και είναι ένα από τα πιο δραστήρια στο χώρο της εκπαίδευσης γι’ αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των Αλβανών στο τουρκικό αίτημα

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: