Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ;;;

28konstandaras-inyt-c-facebookjumbo
cebdceafcebacebfcf8o11Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τις αυξανόμενη αλλά και προβλεπόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι αν ο σουλτάνος της Άγκυρας θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που θα είναι να ανάψει μεγάλη φωτιά στο Αιγαίο με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

foto-1
Όμως το αν θα γίνει αυτό ή όχι και για να καταλάβουμε τι συμβαίνει είναι απαραίτητο να δούμε τι γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σήμερα έγινε γνωστό στην Άγκυρα ότι το πολύ κρίσιμο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση θα γίνει στις 9 Απριλίου, ενώ από τις 10 Φεβρουαρίου ο ίδιος ο Ερντογάν θα αρχίσει μεγάλες περιοδείες στις πλατείες σε όλη την Τουρκία για να υποστηρίξει την καμπάνια της υπερψήφισης του ναι στο δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στη πιο κρίσιμη καμπή της πολιτικής του ιστορίας και αυτό τον κάνει πιο απρόβλεπτο και πιο επικίνδυνο, καθώς από το δημοψήφισμα κρίνεται η ίδια του η τύχη και είναι γνωστό ποια τύχη έχουν οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας που αποτυγχάνουν να επιβληθούν.

Μια πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα έδειξε πως το 58% τάσσεται υπέρ του όχι, γεγονός που έχει θορυβήσει την τουρκική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Εναντίον του έχουν συνασπιστεί το κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, oı Κούρδοι του HDP, οι Αλεβίτες, οι τρεις μεγάλες ενώσεις των οποίων τάχτηκαν υπέρ του όχι, μεγάλο μέρος των εθνικιστών του MHP παρά του ότι ο αρχηγός τους, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι υπέρ του ναι.

Τέλος υπέρ του όχι είναι όλοι οι διωκόμενοι μετά το πραξικόπημα που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, οι κεμαλικοί, ακόμα και μερίδα ακραίων ισλαμιστών που του καταλογίζουν ότι τους πρόδωσε στην Συρία.

sfygmometrisi
Παράλληλα η κατάσταση στο στράτευμα και στις δυνάμεις ασφαλείας και στην αστυνομία είναι η χειρότερη εδώ και πολλές δεκαετίες.
Αυτό φάνηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στο μεγάλο φιάσκο της Τουρκίας στην πόλη El Bab της Συρίας, όπου αντιμετωπίζοντας μια πολύ κατώτερη στρατιωτική δύναμη έπαθε πανωλεθρία.

Με επίσημα στοιχεία έχουν 60 νεκρούς, ενώ τα ανεπίσημα μιλούν για πολύ περισσότερους και υπέστη μεγάλη καταστροφή σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα.
Και στην αστυνομία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, γι’ αυτό και δεν μπορούν να αποτρέψουν τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλούς νεκρούς σε όλη την Τουρκία.

Όλα αυτά διαγράφουν ένα πολύ εκρηκτικό πεδίο και μια μεγάλη κρίση η οποία κανονικά θα έπρεπε να αποτρέψει τον κάθε σουλτάνο να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια μαζί μας.
Με ένα Ερντογάν όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Όταν Άγκυρα αισθάνεται ότι στην Αθήνα περνούν δύσκολες ώρες, τότε η ευκαιρία να προχωρήσουν σε απονενοημένα είναι δελεαστική.
Ένα μεγάλο όπλο τους είναι και οι εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες.

Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε πολύ «καυτές» εξελίξεις με τους γείτονες στο επόμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλα για όλα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: