Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η Αμυντική Θωράκιση της χώρας όπως την εξηγεί ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

as-mazarakis-ainian
O Eπίτιμος Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού  Ναυτικού Αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος –Αινιάν ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ την Δευτέρα 30-1-2017 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Το θέμα της διάλεξης του κ.Ναυάρχου είναι η «Αμυντική Θωράκιση της χώρας» θέμα άκρως επίκαιρο μια που η Τουρκική Επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα είναι πολύ έντονη.


Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου καθώς με ενέργειες του κ.Μαζαράκη έχουν σταλθεί επί Αρχηγίας του το 2013, 2 νάρκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (MK-12) παρόμοιες με αυτές που είχαν ναρκοθετήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 1912 και κοσμούν το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

 Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου  θα αναφερθεί στο Στρατηγικό Αμυντικό Πρόβλημα της Ελλάδας καθώς η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι από το 1922 απώλεσε το Αιγαίο ως ζωτικό χώρο της.
Θα παρουσιάσει τις Ναυτικές Δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Χώρα μας έναντι των αναθεωρητικών επιθετικών βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε γενικές γραμμές, η ποσοτική και ποιοτική σχέση των Ναυτικών Δυνάμεων των δυο Χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, εξακολουθεί να διατηρεί ικανοποιητικές συνθήκες αποτροπής έναντι της Τουρκίας στη Θάλασσα και τα νησιά, καθώς οι δυσμενείς για την Ελλάδα επιπτώσεις της κρίσης αντισταθμίζονται από τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο αξιόμαχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων  που προκαλεί ο αγώνας επικράτησης του Ερντογάν.

Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία ακολουθεί μεγαλόπνοο πρόγραμμα εξοπλισμών σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην αμιγώς εθνική σχεδίαση και ναυπήγηση πλοίων και οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό το στόχο, κατά πολύ μακρύτερα  από ότι προ δεκαπενταετίας.

Η διαφορά δυναμικής μεταξύ των προγραμμάτων εξοπλισμών των δυο χωρών, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον. Μοναδικό θετικό σημείο, είναι η Ελληνόκτητη Ναυτιλία, η οποία όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα, αλλά δείχνει την τάση διατήρησης της θέσης αυτής για αρκετά ακόμη χρόνια.

Το ερώτημα σήμερα είναι αν η Ελληνική κοινωνία αντέχει στη μακροχρόνια διάθεση των πόρων που απαιτούνται για διατήρηση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των επιθετικών βλέψεων της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: