Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Τουρκική φρενίτιδα εξοπλισμών: Ξεκίνησε η ναυπήγηση της πρώτης τουρκικής φρεγάτας κλάσης «Istanbul» (βίντεο)

zzz_3
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Δεν έχουν τέλος τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα μετατρέποντας την Τουρκία σε μια στρατιωτική περιφερική υπερδύναμη, την ίδια στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τίποτα.

Έτσι μετά το νέο σοκ από την είδηση ότι η τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει τα δύο πρώτα F-35 στα τέλη του 2017, τα τουρκικά ναυπηγεία ξεκίνησαν την ναυπήγηση της πρώτης τουρκικής φρεγάτας κλάσης “Istanbul” σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στο αφιέρωμα της  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» που κυκλοφορεί αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στο μέγεθος της τουρκικής αυτής απειλής κρούοντας παράλληλα  τον κώδωνα του κινδύνου γι αυτό που έρχεται.

Η συγκεκριμένη κλάση που είναι τουρκικής σχεδίασης αποτελεί εξέλιξη της κλάσης Ada αλλά με μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό το Ναυτικό της χώρας θα παραλάβει  8 κορβέτες της κλάσης Ada (ήδη δύο έχουν ήδη παραδοθεί) με εκτόπισμα 2.400 τόνων και 4 φρεγάτες της νέας κλάσης “Istanbul” με αυξημένο εκτόπισμα, στους 3.000 τόνους.

Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στον σχεδιασμό MILGEM (που σημαίνει «εθνικό σκάφος») και είναι ένα μακράς πνοής πρόγραμμα ναυπήγησης  με τουρκική τεχνογνωσία.

Ήδη οι δύο πρώτες κορβέτες κλάσης Ada πλέουν στο Αιγαίο, οι Heybeliada και Büyükada, σε φάση δοκιμών είναι η τρίτη, η Burgazada, ενώ έως το 2020 θα έχει παραδοθεί και η τέταρτη, η Kinaliada.

Τα ονόματα τους προέρχονται από τα γνωστά Πριγκηπόννησα, όπου Heybeliada είναι η Χάλκη και Büyükada η Πρίγκηπος στα τούρκικα.

Η φρεγάτα, που οι εργασίες κατασκευής της ξεκίνησαν και επίσημα θαείναι το πρώτο σκάφος από τα 4 της ίδιας κλάσης, τα οποία προβλέπεται να χτιστούν με βάση το ίδιο εθνικό πρόγραμμα ναυπήγησης MILGEM.

Στο τελετουργικό κόψιμο της πρώτης λαμαρίνας της πρώτης φρεγάτας, του προγράμματος που θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φικρί Ισίκ τόνισε πως στο πρόγραμμα MILGEM οι προμήθειες θα γίνονται σε ποσοστό 65% από τουρκικές εταιρείες, ενώ μετέχουν πάνω από 50 Τούρκοι κατασκευαστές και ινστιτούτα.

«Η χώρα μας είναι μια από τις 10 που σχεδιάζουν και ναυπηγούν τα δικά τους πολεμικά σκάφη» είπε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή μίλησε και ο επικεφαλής του τουρκικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, λέγοντας τα εξής:

«Η φρεγάτα Istanbul σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία που είχαμε συγκεντρώσεις από τις κορβέτες.
Το σκάφος θα είναι η πρώτη αποκλειστικά τουρκική φρεγάτα στην ιστορία της δημοκρατίας μας».

Ο ίδιος τόνισε πως το τουρκικό Ναυτικό πρέπει να ετοιμάζεται για το περιβάλλον ασφαλείας του 21ου αιώνα, διατηρώντας το στόχο του, δηλαδή εκείνον της προστασίας της χώρας και των συμφερόντων της στα διεθνή ύδατα.

«Στην πράξη η φρεγάτα Istanbul είναι μέρος ενός ονείρου που συνεχίζεται και ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει, ενός ονείρου που θα γίνει πραγματικότητα» κατέληξε.

Η νέα τουρκική φρεγάτα, μήκους 113 μέτρων, θα είναι οπλισμένη με 16 αντιπλοικούς πυραύλους, ραντάρ πολλαπλού ρόλου/ελέγχου πυρός διάταξης φάσης και κάθετους εκτοξευτές Mk41 για 16 έως 32 πυραύλους ESSM. Οι νέες φρεγάτες κλάσης Istanbul ή αλλιώς MILGEM Block II/-G θα έχουν ως κύριο σκοπό τον πόλεμο επιφανείας.

Επίσης θα διαθέτουν  CIWS Phalanx ή Korkut-D αν εξελιχθεί το σύστημα που είναι η ναυτική έκδοση του πύργου με το διπλό πυροβόλο των 35mm και ανεξάρτητο ηλεκτροοπτικά σκοπευτικά και ραντάρ, σταθμούς οπλισμού των 25mm STOP της ASELSAN), εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών μάχης, ραντάρ AESA CAFRAD της ASELSAN νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το νέο σύστημα κατά τορπιλών με αντίμετρα ενεργά/καταστροφής στόχου και κινητήρες πετρελαίου.

Να σημειωθεί πως παραμένουν απόρρητα τα υλικά και οι τεχνικές που έχουν ενσωματωθεί στα σκάφη και μειώνουν την υπογραφή τους σε εκπομπές των αντιπάλων ραντάρ, υπερύθρων, ακουστικών και μαγνητικών. Επίσης έχουν υποστεί αντιμαγνητική επεξεργασία για προστασία από νάρκες και μπορούν να επιχειρούν κάτω από καθεστώς NBC

Η Istanbul αναμένεται να παραδοθεί σε 4 χρόνια, ενώ όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρότατα Στόλο στο Αιγαίο στον οποίο θα έχουν προστεθεί και αρκετά ακόμη σκάφη, ανάμεσα τους τουλάχιστον ένα ελικοπτεροφόρο αποβατικό σκάφος (ξεκίνησε η κατασκευή του φέτος, το οποίο θα φέρει και stealth μαχητικά τύπου F35B), όπως και νέων υποβρυχίων, σε ένα πρόγραμμα ναυπήγησης που θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κλάση δεν έχει σχέση με την μελλοντική κλάση TF-2000 του τουρκικού Ναυτικού που σχεδιάζεται, είναι όμως πιθανό σχεδιαστικά να προέλθει τελικά απο αυτή. .
Αναλυτικό  άρθρο για τα προγράμματα ναυπηγήσεων  Ada και Istanbul αλλά και την σχεδίαση της TF-2000  μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος  της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» που κυκλοφορεί.  

Στα επόμενα χρόνια ακόμη η Τουρκία σχεδιάζει την παραλαβή 100 μαχητικών F35, μη επανδρωμένων οχημάτων, εκατοντάδων αρμάτων επίσης τουρκικής κατασκευής, πυροβόλων και συστημάτων πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων κ.λ.π.

Κάθε απόπειρα σύγκρισης  με την ελληνική πραγματικότητα μόνο θλίψη μπορεί να φέρει. Και δεν πρόκειται για θέμα έλλειψης εξοπλισμών. Το κύριο το ουσιαστικό θέμα είναι αυτό του οράματος που έχει η Τουρκία για να μετατραπεί σε μια αυτάρκη κατασκευαστικά στρατιωτική δύναμη, επενδύοντας στη δική της αμυντική βιομηχανία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε όρεξη.
Όλα δείχνουν και είναι σαν να κινούνται εντός ενός βάλτου από το οποίο κανείς δεν μπορεί να βγει.
Αμυντική βιομηχανία όπως δημιούργησε η Τουρκία σημαίνει δουλειές και ανάπτυξη, αλλά εδώ κανείς δεν το έχει αντιληφθεί ούτε αυτό.











Δεν υπάρχουν σχόλια: