Να βγάλουν τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο ετοιμάζονται οι Τούρκοι, καθώς οι απανωτές ήττες στο μέτωπο της Συρίας και η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους, θα έχει σαν αποτέλεσμα η οργή της Άγκυρας να ξεσπάσει στην Ελλάδα.
Ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού κράτους υποστήριξε ότι. οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας (YPG), που αποτελούν την στρατιωτική πτέρυγα του Κουρδικού κόμματος ένωσης Δημοκρατικών (PYD) στην Συρία, «δεν θέτουν καμία μια απειλή για την Τουρκία».
«Με αυτούς τους μαχητές, έχω μιλήσει με τους ηγέτες τους και έχουμε παρακολουθήσει πολεμικές επιχειρήσεις τους, και είμαστε σε θέση να «καθησυχάσουμε» τους πάντες ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτεθούν στην Τουρκία, και ότι δεν αποτελούν καμία απειλή για την Τουρκία, ενώ οι ίδιοι επιθυμούν να έχουν μια καλή σχέση συνεργασίας με την χώρα αυτή», δήλωσε ο Υποστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ , μιλώντας εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Έχω απολύτως μηδενικές αποδείξεις ότι οι ίδιοι αποτελούν απειλή, ή υποστηρίζουν οποιεσδήποτε επιθέσεις στην Τουρκία από τη Βόρεια Συρία τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος «αδειάζοντας» τον Ερντογάν και τις απαιτήσεις του.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι PYD και YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω της διασύνδεσής τους με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αλλά οι Αμερικανοί τους βλέπουν κατηγορηματικά ως αξιόπιστο εταίρο στον αγώνα τους ενάντια στον ISIS στην βόρεια Συρία.
Η «απάντηση» της Ουάσιγκτον στις απειλές για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την απαίτηση για μη νομιμοποίηση των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, ήρθε αμέσως και επιτόπου.
Υπενθυμίζουμε ότι εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών είναι ότι «πράγματι υπάρχει ανεξήγητη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.
Οι Ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ακατανόητες» τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της Αεροπορίας είναι σε πολύ χαμηλό σημείο.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι «στα Δωδεκάνησα βρίσκεται η εστία της σύγκρουσης και πιθανότατα σε ένα εκ των Μεγίστη (Kαστελόριζο), Ρω και Στρογγύλη. Στα Ιμια ή στην Παναγιά ή σε άλλα σημεία του Αιγαίο, απλά θα εκβιάσουν κίνηση, αλλά δύσκολα θα ρισκάρουν».
Τα νησιά είναι μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεκάδες μίλια ή εκατοντάδες μακριά από την Ρόδο και την Κάρπαθο, τα τρία αυτά νησιά «συγκρατούν» την ελληνική ΑΟΖ η οποία συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ .
Όπου όμως και να θελήσουν να χτυπήσουν οι Τούρκοι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πανέτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε κίνηση του τουρκικού στόλου , ο οποίος παρεμπιπτόντως θα βγει στο Αιγαίο για «επιχειρησιακή αξιολόγηση» , κάτι που αποτελεί πρόφαση για ενδεχόμενη πρόκληση στην Ελλάδα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου