Του Μιχαήλ Στυλιανού
Ο Ελληνο-Αμερικανός Τζων Κυριακού, τέως πράκτορας της CIA, εξέτισε σχεδόν δυο χρόνια φυλακή στις ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις του στο δίκτυο ABC περί βασανιστηρίων στη CIA, με το μαρτύριο του πνιγμού, μεταξύ άλλων.
Με την ευκαιρία της προσεχούς έκδοσης βιβλίου με τις εμπειρίες του, απάντησε σε ερωτήσεις ανταποκριτού του ρωσικού διεθνούς καναλιού R.T., με πρώτη πως τα κατάφερε στη φυλακή:
Τζ. Κ: Είχα κάνει 20 μαθήματα επιβίωσης στα χρόνια της εκπαίδευσής μου στη CIA, ορισμένα από τα οποία είναι αστεία, όπως, λόγου χάριν, «μην ομολογείς τίποτα», «αρνήσου τα πάντα», «κάνε αντι-κατηγορίες».
Αλλά υπήρχαν και άλλα σοβαρά, για παράδειγμα « Όταν η ηρεμία δεν σε ωφελεί, το χάος θα αποδειχτεί φίλος», ή ακόμη «στρατολόγησε συμμάχους/πράκτορες για να κλέψεις μυστικά ή ό,τι άλλο έχεις ανάγκη».
Αυτά βασικά σημαίνουν πως τελικός στόχος είναι να μείνεις σώος και να βρεθείς στην κορυφή του κοινωνικού σωρού της φυλακής».
Σε ερώτηση πως αντέδρασε η CIA στην αίτησή του για την απαιτούμενη άδεια έκδοσης του βιβλίου, ο Κυριακού είπε:
« Στην αρχή αντιστάθηκαν στην έκδοση, όσο σθεναρά μπορούσαν, χρησιμοποιώντας τις γραφειοκρατικές μεθόδους που συνηθίζουν. ΄
Αν δεν τους αρέσουν οι απόψεις σου, τις αλλάζουν στο κείμενο, αναγκάζοντάς σε να απορρίπτεις τις αλλαγές ξανά και ξανά.
Ο Νόμος δίνει 30 μέρες προθεσμία στην επιτροπή εξέτασης του χειρογράφου.
Ποτέ δεν τηρούν αυτή την προθεσμία και ξέρουν πως δεν έχεις κανένα τρόπο να αντιδράσεις.»
΄Ετσι η περίπτωση του βιβλίου του αναδείχθηκε – είπε- σε σωφρονιστικό παράδειγμα.
«Απαιτήθηκαν οκτώ μήνες για να μου απαντήσουν και μου έστειλαν ένα γράμμα που μου ανήγγελλε πως χρειάζονται ακόμη ένα χρόνο.
Τους απάντησα πως δεν θα πάει έτσι, πως έχουν 30 μέρες ακόμη και το στέλνω στον εκδότη.
Μια βδομάδα μετά ξαναγύρισαν και είπαν μπορεί να εκδοθεί. ΄Αλλαξαν μια φράση, που ήμουν ευχαριστημένος που την έβγαλαν.»
Ο Κυριακού είπε ακόμη στον ανταποκριτή του καναλιού πως 23 μήνες στη φυλακή του έμαθαν πως είναι «πολύ περισσότερο υπομονετικός, επιτήδειος και αμείλικτος» από όσο φανταζόταν:
«Τη πρώτη μέρα μου στη φυλακή, ο δεσμοφύλακας μου είπε ότι αν κάποιος μπει απρόσκλητος στο κελί σου αυτό αποτελεί επιθετική ενέργεια και είσαι υποχρεωμένος να υπερασπισθείς τον εαυτό σου.
΄Ε, λοιπόν, δεν ήμουνα 40 λεπτά στη φυλακή και δυο «Αρειανοί» μπήκαν στο κελί μου, ο ένας με μια τεράστια σβάστικα (αγκυλωτό σταυρό), που κάλυπτε όλο το μπροστινό μέρος του λαιμού του.»
Ο Κυριακού ετοιμάστηκε, λοιπόν, να αμυνθεί, όταν οι «Αρειανοί», όπως τους αποκαλεί, τον ρώτησαν αν είναι «αδελφή», καταδότης ή παιδόφιλος και όταν απάντησε αρνητικά και στα τρία τον . . . κάλεσαν να καθίσει μαζί τους στην καφετέρια.
Αργότερα συνάντησε έναν «Ιταλό» -που εδώ σημαίνει μαφιόζος- ο οποίος του δήλωσε με θεατρική έμφαση πως αυτός θα πρέπει στο εξής να κάθεται μαζί με τους Ιταλούς.
«΄Ηταν- εξηγεί- επειδή μπόρεσα να δημιουργήσω αυτές τις φιλίες με διάφορες ομάδες, των Ιταλών συμπεριλαμβανομένων, που κατέληξαν να με εμπιστεύονται και να εκτιμούν τη παρέα μου και τις συμβουλές μου.»
Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε κάποια πολύ σκοτεινή εμπειρία του στη φυλακή που τον έκανε να μετανοήσει για τις αποκαλύψεις του σε βάρος της CIA, ο Κυριακού μίλησε στον ανταποκριτή της R.T. για ένα εφιαλτικό επεισόδιο:
«Δυο από τους δεσμοφύλακες προσπάθησαν να με εξωθήσουν να βλάψω σωματικά έναν άλλο κατάδικο, λέγοντάς μου ότι είχε πάρει εντολή να με σκοτώσει στη φυλακή.
Στην πραγματικότητα είχαν καλέσει τον άλλο και του είχαν πει ότι εγώ είχα διαταγή να τον δολοφονήσω. Αυτή ήταν η πιο μαύρη ημέρα μου.»
Ο Κυριακού είχε καταδικασθεί σε 30 μήνες φυλάκιση, εγκλείσθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013 σε φυλακή του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβανία και αποφυλακίστηκε στις 3Φεβρουαρίου 2015, για να εκτίσει το υπόλοιπο τρίμηνο της ποινής του σε περιορισμό κατ’ οίκον.
Από προγενέστερη συνέντευξή του στο ίδιο κανάλι προκύπτει ένθερμος Αμερικανός πατριώτης και παλαιός θαυμαστής της CIA, που απογοητεύτηκε από την μυστική υπηρεσία.
Τον ρώτησαν από πού πιστεύει ότι προέρχονταν οι διαρροές των ενοχοποιητικών, για το προεκλογικό στρατόπεδο της Κλίντον, μηνυμάτων που αποκάλυψε το Wikileaks και αποδόθηκαν στους Ρώσους για να εκλεγεί ο Τραμπ.
«Νομίζω –είπε- ότι προέρχονται από κάποιον υπεργολάβο της CIA, ή τέως υπεργολάβο.
Και ότι αυτός ειλικρινά πιστεύει ότι ανακάλυψε απάτη, κατάχρηση, παρανομία –που είναι το καθοριστικό κίνητρο της διαρροής αποκαλυπτικών στοιχείων.»
Όταν όμως ο ανταποκριτής του καναλιού του έθεσε το πρόβλημα της λειτουργίας του τμήματος «Σκιά» (Umbrage) , ειδικευόμενου σε ηλεκτρονικές υποκλοπές με ενοχοποιητικά αποτυπώματα τρίτων (Ρώσων, Κινέζων, Ιρανών κλπ) , ο Τζων Κυριακού απάντησε:
« Νομίζω πως πρέπει να εκλάβουμε πως ό,τι κάνει η CIA είναι το τελειότερο στον κόσμο, ή πολύ κοντά στο καλύτερο.
Και νομίζω πως δεν θα έκαναν ένα τόσο ηλίθιο ή ανόητο λάθος να αφήσουν αποτυπώματα σαν κι’ αυτά που είδαμε στα Wikileaks από τύχη.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν για παράδειγμα βλέπουμε εκεί κυριλλική γραφή (ρώσικα) σε κωδικό, θα έβαζα στοίχημα το μηνιάτικό μου ότι το έβαλε εκεί η CIA.»
Τον ρώτησαν πόσο άλλαξε η CIA από τότε που έφυγε από την υπηρεσία.
Κυριακού: «΄Αφησα την υπηρεσία το2004 , η παραίτησή μου επισημοποιήθηκε το 2005 και σας λέω ειλικρινά δεν την αναγνωρίζω πια.
Όταν ήμουν στην υπηρεσία η αποστολή ήταν αρκετά απλή –ήταν να στρατολογεί κατασκόπους, να κλέβει μυστικά και έπειτα να αναλύει αυτά τα μυστικά και να εφοδιάζει με τις αναλύσεις τους διαμορφωτές πολιτικής, για να επιτύχουν το καλύτερο στην εξωτερική πολιτική.
Τώρα η CIA είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση, μια στρατιωτική οργάνωση ηλεκτρονικών επιχειρήσεων.
«Στην πραγματικότητα τελούμε στην Αμερική υπό συνεχή απειλή των προσωπικών ελευθεριών μας και θα πρέπει αυτό να μας ανησυχεί πάρα πολύ.
Νομίζω πως η ελευθερία και η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής έχουν υποστεί μέγα μειωτικό πλήγμα με όσα συμβαίνουν τα τελευταία κάμποσα χρόνια.
Οι υπηρεσίες μας, CIA και FBI, μας κατασκοπεύουν επί πολύ καιρό και φαίνεται πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί στο χειρότερο.
Και δεν έχουν το νομικό δικαίωμα, τους έχει λεχθεί από το κογκρέσο πως δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν.
«Συνηθίζαμε να υπερηφανευόμαστε για τις ατομικές ελευθερίες μας και την προστασία του απαραβίαστου του ιδιωτικού μας βίου, που είναι η ουσία της ελευθερίας.
Και τώρα αυτό έχει κατά κάποιο τρόπο αλωθεί και οι άνθρωποι δεν μοιάζουν να διαμαρτύρονται πολύ γι’ αυτό. Αλλά πιστεύω πως οι αποκαλύψεις που μας παρουσίασαν οι Wikileaks είναι πραγματικά πολύ σημαντικές.
Ο Ρον Πωλ, ιδρυτής του ομώνυμου Ινστιτούτου για Ειρήνη και Ευημερία (δις υποψήφιος Πρόεδρος) σχολίασε αρνητικά τη δήλωση του διευθυντή του FBI Τζέϊμς Κόμι, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν «πλήρες απαραβίαστο» της ιδιωτικής ζωής τους…»
Ανταποκριτής του R.T.: Μήπως αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της χώρας;
Τζων Κυριακού: «Δεν το Νομίζω.
Πιστεύω πως η CIA οφείλει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα, και αυτό είναι να στρατολογεί κατασκόπους, όπως σας είπα.
Υπάρχει ίσως μια θέση για κυβερνο-ασφάλεια, ή ηλεκτρονικό χάκινγκ, ή οτιδήποτε είναι αυτό, αλλά αυτή η θέση είναι στην NSA, στο Υπουργείο Αμύνης.
Δεν είναι δουλειά της CIA. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι πως δεν έχουμε καμιάν εξασφάλιση ότι η CIA δεν χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία με στόχο Αμερικανούς πολίτες.
Λένε πως δεν το κάνουν, αλλά λένε πολλά που αποδείχτηκαν πως δεν ήταν αλήθεια.
«Είναι γραμμένο στο Σύνταγμα του 1776, ότι η ιδιωτική επικοινωνία είναι απαραβίαστη, εκτός εάν η κυβέρνηση έχει νομικά βάσιμους λόγους να παρακολουθεί κάποιον ως παραβάτη του Νόμου.
Η ιδέα πως δεν υπάρχει δικαίωμα στο απαραβίαστο του ιδιωτικού ασύλου είναι εκτός τόπου.»
R.T.: Είναι σαν μια μυστική κυβέρνηση, μια νέα εκδοχή του Μεγάλου Αδελφού, μπορούν να καταστρέφουν ανθρώπους, μπορούν να δημιουργούν προσωπικότητες, μπορούν να κατασυκοφαντούν χώρες, όπως τη Ρωσία στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Και επιπλέον υπάρχουν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Υπάρχουν εμφύλιοι πόλεμοι στο εσωτερικό της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών;
Τζων Κυριακού: « Νομίζω πως υπάρχουν.
Και αυτό είναι μια πρόσφατη εξέλιξη.
Όταν εντάχτηκα στη CIA, στις αρχές του 1990 και πραγματικά μέχρι την επίθεση στους Πύργους της Ν. Υόρκης, δεν είχα ιδέα για τις πολιτικές προτιμήσεις ή πεποιθήσεις των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμουν.
Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε περισσότερη πολιτικοποίηση.
Και μετά την εκλογή του Ομπάμα έλαβε μεγάλη διάσταση.
Θυμάμαι πως αυτούς που βλέπουμε σήμερα κορυφαίους αξιωματούχους της υπηρεσίας, με την εξαίρεση του ίδιου του διευθυντή, είναι οι άνθρωποι του Ομπάμα, που μπήκαν τότε στην υπηρεσία.
Νομίζω πως βλέπουν τον Ντόναλντ Τραμπ σαν εχθρό και στόχο πολέμου.
Και ναι, νομίζω πως βλέπουμε πολιτικό ρήγμα εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου