Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο Ν.Τραμπ κτυπάει αλύπητα την Τουρκία - Τι σημαίνει η σύλληψη στις ΗΠΑ του «ταμία» του Ρ.Τ.Ερντογάν

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ HALKBANK
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τι σημαίνει η σύλληψη στις ΗΠΑ του επονομαζόμενου «ταμία» του Ρ.Τ.Ερντογάν Μεχμέτ Χακάν Ατίλα ; 
Ο κορυφαίος τούρκος τραπεζίτης, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και χαρακτηρίστηκε σύλληψή του από την Τουρκία ως πολιτική.

Είναι ένα σαφές στίγμα της κυβέρνησης Ν.Τραμπ ότι θα είναι εντελώς εχθρική απέναντι στην ερντογανική Τουρκία. Το κτύπημα αυτό έρχεται λίγο μετά την συμφωνία των κουρδικών ομάδων με την Ουάσιγκτον ***για την ίδρυση «μεγάλου Κουρδιστάν» που θα περιλαμβάνει εν αρχή την Β.Συρία και το Β.Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας, της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, συνελήφθη από Αμερικανούς πράκτορες σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης όπως αναφέρει *** το mignatiou.com
 
Η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν στην οποία εμπλέκεται και ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ, ο οποίος είναι επίσης στενός φίλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ φέρεται να είναι συνέταιρος του γιού και της συζύγου του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Ο συλληφθείς Ατίλα φέρεται να είναι ο “ταμίας” του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψή του Τούρκου τραπεζίτη προκάλεσε ταραχή στον ίδιο τον Ερντογάν και στο στενό του περιβάλλον, αφού ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα είχε παλαιότερα εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων Τούρκων υπουργών, οι οποίοι αποτελούσαν επιλογές του προέδρου της Τουρκίας. Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν σε παραίτηση, αλλά δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

Όταν παραιτήθηκαν οι υπουργοί του, ο Ερντογάν ήταν ακόμα πρωθυπουργός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε υποστηρίξει ότι έπεσαν “θύματα” «συνωμοσίας» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τον είχε κατηγορήσει ότι επηρέαζε την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με στόχο να τον πλήξει. προσωπικά και πολιτικά. Ο Ερντογάν άσκησε ασφυκτικές και έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ως δια θαύματος, οι διώξεις εναντίον των Τούρκων υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο αντιπρόεδρος της τουρκικής τράπεζας συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Οι αρχές πιστεύουν ότι θα τους δώσει την ευκαιρία να του αποσπάσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Halkbank, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ατίλα κατηγορείται από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ πως βοήθησε τον συνέταιρο της οικογένειας Ερντογάν, τον Ριζά Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια.

Η σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank ο οποίος είναι υπεύθυνος διεθνών συναλλαγών ίσως δεν είναι τυχαία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όπως και λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία πως ενδεχομένως ο Ατίλα να ομολογήσει πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και έχουν σχέση με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.

Tην ίδια στιγμή σοκ έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η είδηση ότι οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ έχουν έρθει σε συμφωνία με τις διάφορες κουρδικές ομάδες για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ενοποιημένου Κουρδιστάν στις βόρειες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ
 

Στην συμφωνία αναφέρεται η ενεργός συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στην κατάληψη των πόλεων της Ράκκα και της Τάμπκα που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών του ISIS και μετά την ανακατάληψή τους όπως και αυτή της Μοσούλης θα έχουν θέσει τέλος στην κυριαρχία του.

 
Η συμφωνία έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον  Ουάσιγκτον, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Κουρδών του YPG το οποίο επί της ουσίας είναι το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ

***για την ίδρυση «μεγάλου Κουρδιστάν» που θα περιλαμβάνει εν αρχή την Β.Συρία και το Β.Ιράκ.
*** το mignatiou.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: