Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΟΡΕΓΕΤΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και η ασύμμετρη στρατηγική
Η Τουρκία εφαρμόζει και θα εφαρμόζει και στο μέλλον μια εξωτερική πολιτική και μια στρατηγική ασύμμετρη, επισημαίνει ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία, Χρήστος Μηνάγιας.


Σύμφωνα με τον κ. Μηνάγια, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Πρώτη Εκπομπή» με τον Λάζαρο Μαύρο, η τουρκική προκλητικότητα αποσκοπεί κυρίως σε δυο σημεία:
– την αλλαγή του εδαφικού Status quo στην Κύπρο, όπως αυτές προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα το νομικό καθεστώς στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο
– να παραιτηθεί η ελληνική πλευρά από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα αλλά και την ΑΟΖ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μηνάγια, η επόμενη κίνηση της Τουρκίας, μετά τη λύση του Κυπριακού, θα είναι ο αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου, θέση αταλάντευτη για την Τουρκία.

Η Τουρκία θεωρεί ότι Κύπρος και Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και Αιγαίο, είναι ενιαίο θέατρο επιχειρήσεων, στο οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζει εξωτερική πολιτική και στρατηγική ασύμμετρη.
Συγκεκριμένα είναι τα χαρακτηριστικά της ασύμμετρης αυτής στρατηγικής:

– Η Άγκυρα αναβαθμίζει ποιοτικά την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες ξεκίνησαν με τα Ιμια και τώρα λένε και το Αγαθονήσι τουρκικό νησί, από επίσημα πλέον χείλη.

– Συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με την έρευνα και διάσωση, εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ενώ συνεχίζουν την διεξαγωγή ασκήσεων και επιχειρήσεων για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Στόχος να δείξει ότι μπορεί να ελέγχει όλο το Αιγαίο και ότι έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει σε θέματα έρευνας και διάσωσης

– Τουρκικά πλοία για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο αποτελούν εργαλείο για την Τουρκία, για να κλιμακώνει την ένταση όποτε το κρίνει απαραίτητο.
– Οι δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεων θα ακολουθήσουν μια πιο επιθετική πολιτική το επόμενο διάστημα




sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: