Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Απάντηση της Αθήνας στα σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία»: Για πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ υπογράφεται συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Σερβία

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

του Γιάννη Πετρίδη

H ισχυροποίηση του άξονα Ελλάδας-Σερβίας, υπό το πρίσμα της πυροδότησης των αποσχιστικών/επαναστατικών κινήσεων των Αλβανών και των αλβανοφώνων των δυτικών Βαλκανίων που περιέργαψε η ρωσική εφημερίδα "Ισβέστια" ότι ξεκινά δυναμικά μετά τις 11 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να υπάρξει εκλογή των ριζοσπαστών στην κυβέρνηση του κατεχόμενου από τους Αλβανούς Κοσσυφοπεδίου, αποτέλεσε την ουσία στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Πάνου Καμμένου και Ζόραν Τζόρτζεβιτς (Zoran Djordjevic) στο Βελιγράδι. 



Οι κ.κ. Τζόρτζεβιτς και Καμμένος πρόκειται να υπογράψουν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας ανάλογο με αυτό που είχε υπογραφεί πριν το 1912-1913 και πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μεταξύ των δύο χωρών κατά την επικείμενη επίσκεψη του Σέρβου υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, αποτυπώνοντας και εμπράκτως την ελληνοσερβική ανάγκη για στρατιωτική συνεργασία και αλληλεγγύη απέναντι στην αλβανική επίθετικότητα.



Η συμφωνία θα προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, ενημέρωση για τις πιθανές στρατιωτικές κινήσεις της μίας ή της άλλης χώρας στον βαλκανικό χάρτη ακόμα και συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση "τρομοκρατών", όπως στο εξής θα αποκαλούνται οι Αλβανοί αυτονομιστές των Σκοπίων ή του σερβικού τομέα που γειτνιάζει με την Σερβία.


Επίσης προβλέπεται η από κοινού στήριξη των Σέρβων της Μητρόβιτσα, περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφεί το διωκόμενο σερβικό στοιχείο.



Η συμφωνία είναι μείζονος σημασίας, με δεδομένη την απειλή, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες αναγνωρίζουν από κοινού τον κίνδυνο που προέρχεται για τη μη σταθερότητα της περιοχής εκ μέρους των ενεργειών του αλβανικού παράγοντα. 


Ηδη οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών υπόγραψαν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών.


Τέλος, στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Σερβίας, στην οποία παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: