Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

«Σεισμός» στο γεωπολιτικό σκηνικό: Θαλάσσια επιτήρηση της Κύπρου από το ΠΝ Ελλάδος – Αιγύπτου – Ιστορική απόφαση

«Σεισμός» στο γεωπολιτικό σκηνικό στην Κύπρο από την απόφαση της παρουσίας ελληνικών , αιγυπτιακών και κυπριακών πολεμικών πλοίων για την ασφάλεια της Νήσου ενώ «ετοιμάζονται» και οι Ισραηλινοί να εισέλθουν στην συμμαχία  που φέρνει τα πάνω κάτω στην Α.Μεσόγειο. 

 
Σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου περιλαμβάνει ιδιαίτερα τρομερά σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Μια από τις συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν σήμερα, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αφορά τη θαλάσσια επιτήρηση.

Συμφωνία η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τις δράσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των Τούρκων .
Oλα αυτά αυτά  αποτελούν συνέχεια του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν προχθές οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αιγύπτου.
 
Η συμφωνία για έρευνα και διάσωση, την οποία υπέγραψαν οι Χριστόφορος Φωκαΐδης και Σέντκι Σόμπχι την Τρίτη, έχει πέραν από την επιχειρησιακή και πολιτικές προεκτάσεις. Ως γνωστό ο χώρος που μπορούν τα κράτη να προβαίνουν σε έρευνες και διάσωση είναι ουσιαστικά ο χώρος ελέγχου πτήσεων (FIR).
 
Παράλληλα η συμφωνία των τριών χωρών για θαλάσσια επιτήρηση σημαίνει και παροχή ασφάλειας των ενεργειακών πηγών των χωρών που συνεργάζονται. Δεδομένα που ενισχύουν περαιτέρω την προσπάθεια της Κύπρου για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της πηγές.

Η ιστορική αυτή απόφαση θα παρθεί  σήμερα στην Λάρνακα της Κύπρου από τους ΥΠΑΜ της Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή στην Άγκυρα οι Τούρκοι επιτελείς «βαράνε το κεφάλι τους».

Ο λόγος αφορά τις  αδιαμφισβήτητες  ναυτικές ικανότητες του πανίσχυρου ελληνικού πολεμικού ναυτικού μαζί με την παρουσία του αιγυπτιακού ναυτικού , το οποίο παρέλαβε πρόσφατα γαλλικές φρεγάτες FREMM και κορβέτες με πυραύλους μακρού βεληνεκούς , καθώς και την ισχυρή παρουσία του ελικοπτεροφόρου που διαθέτει η Αίγυπτος.
 
Πρόκειται για μια δυνητικά τρομερή συμμαχία στην θάλασσα η οποία ανατρέπει όλα τα άνομα σχέδια της Τουρκίας και το χειρότερο είναι για αυτούς είναι  ότι σε αυτήν την «συμμαχία» θα εισέλθει σύμφωνα με εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών και το Ισραήλ για τους ίδιους λόγους.          

Οι πρόσφατες ναυτικές  ασκήσεις  ΜΕΔΟΥΣΑ 2017 που εκτελέστηκαν με  επιτυχία στην περιοχή του να Αιγαίου  ήταν η πρόβα τζενεράλε του σχεδίου για την διαφύλαξη των αγωγών ενέργειας .
Δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι κινήθηκαν σπασμωδικά καθόλη την διάρκεια της συγκεκριμένης άσκησης.

Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Συμφωνία για έρευνα και διάσωση, την οποία υπέγραψαν οι Χριστόφορος Φωκαΐδης και Σέντκι Σόμπχι την Τρίτη, έχει πέραν από την επιχειρησιακή και πολιτικές προεκτάσεις.

Ως γνωστό ο χώρος που μπορούν τα κράτη να προβαίνουν σε έρευνες και διάσωση είναι ουσιαστικά ο χώρος ελέγχου πτήσεων (FIR).

Παράλληλα η συμφωνία των τριών χωρών για θαλάσσια επιτήρηση σημαίνει και παροχή ασφάλειας των ενεργειακών πηγών των χωρών που συνεργάζονται. Δεδομένα που ενισχύουν περαιτέρω την προσπάθεια της Κύπρου για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της πηγές.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι  πριν μερικές ημέρες ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε ασκήσεις στην Κύπρο στις οποίες δοκίμασε όλα τα πιθανά σενάρια , τουρκικής επέμβασης και προσομοίασε πλήθος αποστολών από εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων .

Οι Ισραηλινοί πιθανόν να μετασταθμεύσουν αεροσκάφη και ελικόπτερα εντός Κύπρου για ένα τέτοιο σενάριο «επιτήρησης¨της νήσου. 
Ο Ερντογάν για να συνοψίσουμε αντιμετωπίζει εσωτερική ένοπλη εξέγερση στο εσωτερικό του λόγω Γκιουλέν  και μια τρομερή συμμαχία Ελλάδος –Αιγύπτου –Ισραήλ στο εξωτερικό του.

Σίγουρα δεν πρόκειται να αισθάνεται ασφαλής και κάπου θα θελήσει να «ξεσπάσει» …αλλιώς θα είναι  χαμένος πέρα για πέρα.
Δείτε το Βίντεο





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: