Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν το «λάκκο» της Τουρκίας

«Η Ελλάδα θα ωφεληθεί τα μέγιστα σε έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ»
ΜΗΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ S-400 ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ;

 
Ένα από τα κυριότερα γεγονότα του 2017, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο,  ήταν η ανακοίνωση της προμήθειας από την Άγκυρα των γνωστών για τις μεγάλες δυνατότητες τους πυραύλων S-400.., η οποία προκάλεσε «σεισμό» εντός του ΝΑΤΟ.

 Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν σε αυτή τη χώρα, ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία κάτι που επιβεβαιώθηκε και χτες,  με την δέσμευση για την μεταφορά των ρωσικών πυραύλων σε εύλογο χρονικό διάστημα στο τουρκικό έδαφος.




Η ουσία όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αλλού μιας και τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα.

«Οι μισοί πολίτες της χώρας είναι ενάντια στην πολιτική του Ερντογάν. Και τώρα, που  οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέλαβαν τον συντονιστικό ρόλο στην τουρκική αντιπολίτευση, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές επιλογές στην ανάπτυξη της κατάστασης», τονίζει Ρώσος ειδικός αναλυτής .
 
Η Άγκυρα χρειάζεται αυτά τα συστήματα αεράμυνας, δεδομένου ότι το σύστημα αεράμυνας της χώρας είναι ατελές, ενώ ο τουρκικός στρατός δεν διαθέτει  πάνω από 70 πυραύλους που εκτόξευσε στο έδαφος της Συρίας.
 
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rostekh, Σεργκέι Τσεμέζοφ, τα μεγάλης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας θα μεταφερθούν στην Άγκυρα το αργότερο το 2019.

«Αλλά όλα δεν είναι τόσο απλά. Φυσικά, θα ήταν ωραίο αν η σύμβαση  με τους Τούρκους πραγματοποιηθεί. Αλλά οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να την διαταράξουν.

Η τελευταία φορά που η Τουρκία προσπάθησε να ξεφύγει από τις προσταγές των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της άμυνας, ήταν με την προσπάθεια αγοράς κινεζικών βλημάτων , τα οποία οι Αμερικανοί κατάφεραν να ακυρώσουν .
 
Ας ελπίσουμε ότι η Άγκυρα θα λάβει  τους πυραύλους  μας για να  είναι σίγουρη ότι τα αμυντικά της όπλα δεν θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αν και, ανεξάρτητα από το τι είπαν οι Τούρκοι ηγέτες σχετικά με τις εγγυήσεις της συμφωνίας, ακριβώς το ίδιο ισχυρίστηκαν και όταν προσπάθησαν να αγοράσουν κινεζικούς πυραύλους.

Σε αυτό που μπορούμε να είμαστε  απολύτως βέβαιοι,  είναι ότι η αντίθεση σε αυτό το θέμα θα είναι πολύ σοβαρή. Τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός S. Gafurov.

«Φαίνεται ότι μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν κτύπησε καίρια την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, αλλά αυτό απέχει πολύ από το γεγονός της ολοκληρωτικής νίκης και δεν είναι τόσο απλό.

Στις τελευταίες εκλογές, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε λίγο περισσότερο από το 50% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι λιγότερο από το ήμισυ των πολιτών της χώρας, είναι σαφώς ενάντια στις πολιτικές του  προέδρου της Τουρκίας.

Και τώρα, εφόσον  οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέλαβαν τον συντονιστικό ρόλο στην τουρκική  αντιπολίτευση, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές επιλογές για την «εξέλιξη της κατάστασης».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει πραγματικά να πάρει τους πυραύλους μας, αλλά και διότι οι Αμερικανοί αδυνατούν να τους διασυνδέσουν…και «ελέγξουν» , όπως οι πύραυλοι «Patriot» .

Είναι η Τουρκία ικανή να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ;
Νομίζω ότι αυτό είναι ουσιαστικά εκτός συζήτησης .

Μην ξεχνάτε  η Άγκυρα έχει μια πάρα πολύ δύσκολη σχέση με την Αθήνα και οι Έλληνες θα επωφεληθούν αμέσως από την ευκαιρία, εάν η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταλείψει το μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Νομίζω ότι ο Ερντογάν δεν θα το κάνει, διότι είναι πολύ επικίνδυνο. Για τη χώρα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει την μοίρα της Λιβύης.

Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες με τις οποίες υπογράψαμε μνημόνια για τους S-400 και θα έχουμε και εκεί προβλήματα .

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Σαουδαραβικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Μόσχα , για συζήτηση με την Rosoboronexport,  υπογράφηκε  μνημόνιο  βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.

Το Ριάντ ομοίως με την Άγκυρα ενδιαφέρεται  για τους πυραύλους  S-400 Favorit για πολλούς και διαφόρους λόγους .
Ωστόσο, αυτές οι προθέσεις πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθούν.

Αλλά οι Σαουδάραβες δεν τηρούν  σχεδόν ποτέ τις υποσχέσεις τους για να αγοράσουν κάτι.
Υπενθυμίζουμε ότι  ένας τεράστιος αριθμός παρόμοιων  υποσχέσεων του Ριάντ τόσο με το Κιργιστάν όσο και με τις  Ηνωμένες Πολιτείες  δεν έγινε πραγματικότητα…ακόμη .

Αυτό σημαίνει ότι οι συμβάσεις που έφερε ο Τραμπ πίσω στην Αμερική είναι αμφισβητήσιμες;  
Όλα μπορούν να συμβούν , αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι το είδος του ατόμου που θα αφήσει τον εαυτό του να εξαπατηθεί.

Θα τους κάνει ( Σ.Αραβία) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις σας.
Αλλά αμφιβάλλω ότι οι Σαουδάραβες θα το κάνουν με χαρά.
Όλο αυτό όμως συνθέτει ένα πολύπλευρο και κυρίως επικίνδυνο σκηνικό  σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε ο ίδιος Ρώσος ειδικός.

Υπενθυμίζουμε επίσης σήμερα σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο  το οπλοστάσιο της Τουρκίας θα ενισχυθεί σημαντικά ως προς τους πυραύλους αέρος-αέρος.
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon  απέκτησε ένα συμβόλαιο ύψους 634 εκατομμυρίων δολαρίων για πυραύλους «Εξελιγμένους Μέσου Βεληνεκούς Πύραυλος Αέρος-Αέρος» (ΑΜRAAM).

Ο πύραυλος αυτός βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και πρόκειται για ενίσχυση του οπλοστασίου της και αύξηση των αποθεμάτων της.



 
Στις εκδόσεις του B και C-5/C-7, ο πύραυλος βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και χρησιμοποιείται για πλήγματα πέραν του οπτικού ορίζοντα καθώς το βεληνεκές του στην έκδοση Β είναι περίπου στα 64 χιλιόμετρα και στην C στα 74 χιλιόμετρα.

Οπότε σύμφωνα με πολλούς,  το διπλό «παιχνίδι» του Ερντογάν και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την όλη κατάσταση . 

Για αυτό και εμείς   αναρωτιόμαστε,…μήπως…λέμε…..η Μόσχα υπογράφοντας σύμβαση με τον νέο-οθωμανό Σουλτάνο Ερντογάν…τώρα..τον στέλνει  στην ουσία κατευθείαν  στο «λάκκο» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μια ώρα αρχύτερα;

Οι λόγοι πάρα πολλοί ..που συνοψίζονται σε έναν κυρίως …προσπάθεια αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: