Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Γεμίζουν με στρατιωτικές βάσεις τα Βαλκάνια οι ΗΠΑ – Σε διάταξη μάχης απέναντι στην Ρωσία – Έρχεται κρίση στην περιοχή μας

Θα γεμίσουν με αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις τα Βαλκάνια για να ελέγξουν οι ΗΠΑ την μεγάλη ρωσική διείσδυση αλλά και να προκαλέσουν την Μόσχα σε μια πιθανή αναμέτρηση.

 
Σύμφωνα με την «φωνή της Αμερικής», θα καθιερωθεί πλέον μόνιμη  αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για να «προωθηθεί» η «ιστορική συμφιλίωση» των ΗΠΑ με τη Σερβία.
Την ίδια στιγμή οι Σέρβοι χωρίς να συμμερίζονται αυτές τις απόψεις , αγοράζουν ρωσικούς πυραύλους και αεροσκάφη , ετοιμάζονται για «μήνυση» στο ΝΑΤΟ για το 1999 και γενικώς «προετοιμάζονται» για όλα τα ενδεχόμενα.



 
Μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων του Σερβικού Κοινοβουλίου ανέφεραν σε  Ρώσους συναδέλφους ότι το Βελιγράδι αισθάνεται τρομερή πίεση από το ΝΑΤΟ για  να ενταχθεί  στη Συμμαχία.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου Damon Wilson δήλωσε ότι αμερικανικές ΜΚΟ έχουν δεσμευτεί για την προώθηση «μιας ιστορικής διαδικασίας συμφιλίωσης με τη Σερβία,  ενώ αποτελούν τον μεσολαβητή για μια  πραγματική πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο στον  διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας , ή στην παροχή βοήθειας στο άλλο διάλογο για την ονομασία  Ελλάδος –ΠΓΔΜ .
 
Όταν ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων VOA είπε ότι η Σερβία εξισορροπεί μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, σύμφωνα με   αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών , ο Wilson δήλωσε:
 
«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη Σερβία, υπό την ηγεσία του Βούτσιτς, και των Ηνωμένων Πολιτειών , να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. Είναι προφανές από τις δημοσκοπήσεις και άλλες πηγές, ότι το εκλογικό σώμα στη Σερβία κατανοεί ότι το μέλλον είναι στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος.
Κάτω από την υπάρχουσα ηγεσία στο Βελιγράδι, υπάρχει μια ευκαιρία να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας συγκεκριμένης αίσθησης ασφάλειας σε αυτή τη σχέση, είπε ο Ουίλσον.
«Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις για τον πρόεδρο Βούτσιτς και τη σερβική κυβέρνηση, αλλά έδειξαν σαφώς ενδιαφέρον και βούληση», συνέχισε ο ίδιος.


 
 
Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει το αίτημα της Πρίστινα να συμμετάσχουν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, απάντησε:

«Νομίζω ότι είναι λογικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας. Προφανώς, πρώτα από όλα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν την παρουσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία  θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή, αλλά οι ΗΠΑ  δεν πρέπει μείνουν απ΄ έξω.  Πρέπει και οφείλουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο εποικοδομητικό».

Ο  Wilson είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, επειδή προειδοποίησε, εάν η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει μια κρίση στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα στρατηγική  πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή και ότι υπάρχει μια στρατηγική από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ΕΕ, για  να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός οράματος που θα φέρουν τα Βαλκάνια να γίνουν  μέρος της Ευρώπης και της διατλαντικής κοινότητας.

«Για να ενισχυθεί η παρουσία μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βρισκόμαστε στο βορειοανατολικό τμήμα», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος .


 
 
Όλα αυτά προϊδεάζουν για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκτήσουν ολοκληρωτική επιρροή σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων , εξοβελίζοντας τον ρωσικό παράγοντα χωρίς να υπολογίσουν το σλαβικό στοιχείο και την ορθόδοξη θρησκεία που ενώνει τις χώρες αυτές με την Μόσχα.

Εμπόδιο είναι η Σερβία και η άρνηση της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ , καθώς και μερίδα του πληθυσμού που διάκειται φιλικά στην Μόσχα σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο .

 Η κρίση που αναφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος αφορά πιθανόν έκρηξη του αλβανικού εθνικισμού σε όλη την περιοχή με ανεξελέγκτες συνέπειες και με σίγουρη παρέμβαση της Μόσχας σε Σερβία και σερβική δημοκρατία της Βοσνίας .

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: