Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ανοιχτή σύγκρουση Ουάσιγκτον και Άγκυρας

McMaster: «Τουρκία και Κατάρ εκτρέφουν τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές 
Απειλή για τις ΗΠΑ»

Σε ανοιχτή σύγκρουση βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Τουρκία μετά και τη στάση που παίρνει ο Ρ.Τ. Ερντογάν για το θέμα της Ιερουσαλήμ καλώντας τις μουσουλμανικές χώρες να ανακηρύξουν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους.
 
 
Αυτό θα μπορούσα να πει κανείς πώς ήταν το… κερασάκι στην τούρτα, αφού ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου ΜακΜάστερ έσπευσε να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως την τρίτη απειλή σε βάρος των ΗΠΑ μαζί με το Κατάρ.
 
 
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο U.S. National Security Adviser Gen. ο ΜακΜάστερ προανήγγειλε ότι την Δευτέρα ο Ντόναλντ Τράμπ θα δημοσιοποιήσει την εθνική στρατηγική της Ουάσιγκτον στα θέματα ασφαλείας και κατονόμασε την Τουρκία και το Κατάρ ότι είναι οι νέοι υποστηρικτές των εξτρεμιστών μουσουλμάνων που θα θεωρούνται πλέον ένας από τους τρεις πιο σημαντικούς κινδύνους στο νέο δόγμα ασφαλείας της Αμερικής.
 
 
Ο πρώτος κίνδυνος, όπως τους αρίθμησε είναι η Ρωσία και η Κίνα, ο δεύτερος το Ιράν και η Βόρεια Κορέα και ο τρίτος η Τουρκία και το Κατάρ ως υποστηρικτές των εξτρεμιστών. Για την Τουρκία ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα αυξανόμενα προβλήματα με την Δύση οφείλονται στην άνοδο του ΑΚΡ του Ρ.Τ.Ερντογάν και παρομοίωσε το κυβερνών κόμμα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα που πολέμησε και διέλυσε στην Αίγυπτο ο Σίσι.
 
 
Η επίθεση αυτή από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τράμπ στην Τουρκία έφτασε άμεσα στην Άγκυρα και στην ισλαμική διάσκεψη κορυφής που γίνονταν στην Κωνσταντινούπολη με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδρά λέγοντας «είναι να απορεί κανείς με τέτοιες θέσεις και αθεμελίωτα συμπεράσματα».
 
 
Οι δηλώσεις του ΜακΜάστερ οι οποίες ασφαλώς απηχούν τον βασικό πυρήνα πολιτικής με τον οποίο η διοίκηση Τραμπ αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα στρατηγικής και ασφαλείας στον πλανήτη έρχονται μερικά μόλις 24ωρα πριν την ελάχιστα διαφημισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα του αρχηγού του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
 
Η επίσκεψη αυτή είχε ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις συνομιλίες Ερντογάν – Πούτιν στην Άγκυρα οι οποίες ως γνωστών διεξήχθησαν πριν από δύο ημέρες και πάντως μετά την περιοδεία-αστραπή του προέδρου της Ρωσίας στη Συρία και την Αίγυπτο.





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: