Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ερχονται εξελίξεις – Τουρκία :«Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα την έχει ήδη τροποποιήσει»

Μας απειλεί ξανά ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι εφόσον δεν εφαρμόζουμε υποτίθεται «διατάξεις για τους μουφτήδες στην Δυτική Θράκη  καθιστούμε «ανενεργή» την συνθήκη της Λωζάνης» …πρώτα εμείς οι Έλληνες , σε  ένα συνδυασμένο κρεσέντο της Άγκυρας κατά της περιοχής …πολύ ..πολύ ύποπτο. 

 
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα  ότι η Ελλάδα δεν «αφήνει» τους μουσουλμάνους Τούρκους στη Δυτική Θράκη να εκλέξουν τους μουφτήδες, σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν και του ηγέτη της αντιπολίτευσης , αλλά και πολλών άλλων αξιωματούχων.  

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, η  περιοχή της Δυτικής Θράκης φιλοξενεί περίπου 150.000 μουσουλμάνους Τούρκους, και αποτελεί την περιοχή όπου επίσης γεννήθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Cavusoglu .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα  Άγκυρας, ο κ. Cavusoglu δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα.

«Ο βασικός λόγος για την πρόταση είναι η μη εφαρμογή άλλων συνθηκών που να αναφέρονται ή σχετίζονται με την  Συνθήκη της Λωζάννης», δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

 
Η Ελλάδα , παρά τις συνθήκες του 1913  και την ελληνική νομοθεσία του 1920,  παρεμβαίνει στην  μουσουλμανική μειονότητα και διορίζει αυτή τους μουφτήδες θεωρώντας τους ως δημόσιους υπαλλήλους.
 
Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει  την εκλογή μουφτή, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε τις συνθήκες της Λωζάννης και της Αθήνας.

«Ως αποτέλεσμα, σήμερα να υπάρχει ένας μουφτής διοριζόμενος από τις ελληνικές αρχές και ένας εκλεγμένος από τα μέλη της μειονότητας.
Ο νόμιμος μουφτής για τα μέλη της μειονότητας είναι αυτός που τον έχουν εκλέξει οι ίδιοι.


Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης και εφαρμόζεται μια εναλλακτική πρακτική, η Ελλάδα έχει ήδη αλλάξει τη συνθήκη της Λωζάννης»( !!!!), τόνισε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

 
Η εκλογή θρησκευτικών ηγετών ή μουφτή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής Τουρκικής μειονότητας της Ελλάδας  που επικεντρώνεται στην περιοχή της Δυτικής Θράκης  από το 1991.

Η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 εγγυάται ακριβώς αυτή  τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ελλάδα την ακύρωσε με τον ελληνικό νόμο 2345/1920 και το 1991  άρχισε να διορίζει η ίδια τον  μουφτή.

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων Τούρκων στις δυτικές Θρακικές πόλεις Κομοτηνής και Ξάνθης δεν αναγνωρίζουν  τους διορισμένους μουφτήδες και εκλέγουν  νέους  μούφτήδες , αλλά οι τελευταίοι δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.

Παρά την κατάσταση αυτή, οι διορισμένοι μουφτήδες στη Δυτική Θράκη συνεχίζουν να έχουν εξουσία και να αποφαίνονται  για ζητήματα οικογενειακής φύσεως και κληρονομιάς των  Μουσουλμάνων.

Η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό στην Ελλάδα και στην ΕΕ για διακρίσεις εις βάρος της τουρκικής μειονότητας που επικεντρώνονται στη Δυτική Θράκη, λέγοντας ότι αυτές  παραβιάζουν  τις ισχύουσες συνθήκες και το δίκαιο της ΕΕ.

Ο κ. Cavusoglu δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την τουρκική ταυτότητα στη Δυτική Θράκη παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008.

Σύμφωνα με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2008, το δικαίωμα των Τούρκων στη Δυτική Θράκη να χρησιμοποιούν τη λέξη «Τουρκικό» στο όνομα των ενώσεων ήταν εγγυημένο, αλλά η Αθήνα δεν εφάρμοσε την απόφαση, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ταυτότητα του Τουρκικού συλλόγου, καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων .

Επίθεση έχουμε λοιπόν από τους Τούρκους κατά της Ελλάδος σε όλα τα μέτωπα,……κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα και σίγουρα δεν θα είναι καλές.






πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: