Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει πια από καμία “κόκκινη γραμμή”! Ας το καταλάβουμε…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου έθεσαν στους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ την απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για κόκκινη γραμμή που η ΕΕ οφείλει να θέσει έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

 

Πολύ αργά ακόμη κι αν οι ευρωπαίοι βάλουν στην άκρη τα συμφέροντά τους και θέσουν πράγματι όρια στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δείχνει να ΄χει πάρει τις αποφάσεις του και να ΄χει χαράξει πορεία.

Η οποία όπως όλα δείχνουν δεν οδηγεί δυτικά…

 

Οι δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά και για το θέμα των Σκοπίων:

 

Αναφορικά με τις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη Σύνοδο

 

Είπε ότι ενημέρωσε για “το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος”.

 

Τόνισε ότι ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: “Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών”.

 

Σημείωσε ότι “η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, για να προσθέσει πως “μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε”.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

 

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ουσιαστική και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

 

“Το επόμενο διάστημα η ‘Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Σημείωσε ότι εμείς “θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια”.

 

“Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους”, είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την πΓΔΜ.

 

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

 

Διευκρίνισε παράλληλα ότι όμως για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως “ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί”. Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Για εμάς θα είναι θετικό.

 

Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας

Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας ,ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (τους ΑΝ.ΕΛΛ.) αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο.

 

 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: