Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

«Βομβάρδισε» βραχονησίδες στο Αιγαίο η ΠΑ

Η Άγκυρα αποδέσμευσε κανόνες εμπλοκής – «Τα έκαναν πάνω τους» Ευρωπαίοι και Ιταλοί

H Toυρκία αποδέσμευσε τους κανόνες εμπλοκής του Στόλου που κρατά περικυκλωμένη την Κύπρο επιβάλλοντας ναυτικό αποκλεισμό. Η πληροφορία αυτή ήρθε εις γνώσιν του ΓΕΕΘΑ.

Οι διάλογοι τρόμου με το ιταλικό γεωτρύπανο που οι Τούρκοι προσπάθησαν να το βουλιάξουν έχουν καταγραφεί σε Βίντεο το οποίο θα παρακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Και μετά τι;
Οι Ευρωπαίοι μπροστά στην ισχύ των όπλων χέστηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά.
 
Από τις κινήσεις των Τούρκων γίνεται αντιληπτό, πως οι Τούρκοι είχαν δοκιμάσει σενάρια ενώ και ο εμβολισμός στα Ίμια του ελληνικού σκάφους δεν ήταν τυχαίος. Εστειλαν μήνυμα στην ιταλική ΕΝΙ οι Τούρκοι; Πιθανότατα ναι.

Η όλη εξέλιξη αποτελεί δυστυχώς επιβεβαίωση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το οποίο εξαρχής τόνισε ότι πάμε χωρίς σχέδιο, χωρίς υποστήριξη και ότι η ΕΝΙ θα αποσυρθεί. Τότε κάποιοι στην Κύπρο πανηγύριζαν λέγοντας πως η Τουρκία θα υποχωρήσει…
Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε το πρωί το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.
 
«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Ετσι όλο το βάρος θα πέσει ξανά στην ΠΑ και ΠΝ. Θα αποφασίσουν οι πολιτικοί να εμπλακούμε στρατιωτικά;
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, βρέθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη βάση της Σούδας και πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος στο Κεντρικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας, συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό και συμμετείχε σε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-16 Block 52+, στο Κεντρικό Αιγαίο βομβαρδίζοντας βραχονησίδες στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα.
 
Τα μαχητικά  ήταν φορτωμένα με πραγματικές βόμβες και αφού πέταξαν σε χαμηλό ύψος έπληξαν στόχους στο πεδίο βολής των βραχονησίδων «Καράβια».
Οργή Ιταλών για στάση Ρώμης έναντι Τουρκίας στην ΑΟΖ 

Τη δυσαρέσκειά, αλλά και την οργή τους για την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από την Κύπρο, εξέφρασαν και αρκετοί Ιταλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι «φουριόζοι» Ιταλοί κατηγορούν την Κυβέρνηση της Ρώμης για διστακτικότητα έναντι του Ερντογάν.

Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά tweets τόσο μετά το σημερινό περιστατικό όσο και από τις προηγούμενες μέρες.
«Για ακόμη μια φορά, η αναξιόπιστη κυβέρνηση του DP (Δημοκρατικό Κόμμα) γονάτισε μπροστά στον Ερντογάν και ατίμασε το όνομα της Ιταλίας».


«Το θέμα του Saipem12000, δεν είναι μόνο ένας δείκτης των σχέσεων με άλλα μεσογειακά κράτη, αλλά είναι ο καθρέφτης μιας κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις. Δεν υποστηρίζουμε καμία πολιτική δύναμη, αλλά κατά την άποψή μας είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ριζική αλλαγή της κυβέρνησης».

«Το ιταλικό σκάφος της ENI Saipem12000, αφήνοντας τη ζώνη γεώτρησης μετά από 2 εβδομάδες μακρόχρονης απαγόρευσης που επιβλήθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης της Ιταλίας και της Ε.Ε., άλλη μια νίκη για τον Ερντογάν».
«Ακόμη μια θαλάσσια υπόθεση χάρη σε ανίκανους πολιτικούς!»
«Η Τουρκία παρατείνει τον αποκλεισμό του πλοίου γεώτρησης της Eni στην Κύπρο μέχρι τις 10 Μαρτίου. Αλλά τι κάνει η ιταλική κυβέρνηση; Θέλετε να δείξετε όλη την αδυναμία σας και το γεγονός ότι δεν μετράτε τίποτα διεθνώς; Είναι μια πραγματική ντροπή!».
«Προτείνω να βομβαρδίσουμε τους Τούρκους».
«Σωστά, οι πολιτικοί μας είναι ασπόνδυλοι με τον Ερντογάν και την Ευρώπη».

«Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η ιταλική κυβέρνηση; Τι πιστεύετε ότι θα κάνει η Ρωσία ή η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Τι είδους πιέσεις μπορεί να ασκηθoύν στην Τουρκία και με ποια μέσα;».
«Κηρύττουμε πόλεμο στον Σουλτάνο, με μια νέα Σταυροφορία θα ξαναπάρουμε την Κωνσταντινούπολη».
Oι διάλογοι…
«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί»
Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους στην περιοχή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας:

«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε:
«Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του SAIPEM 12000 φέρεται να ανταπάντησε:

«Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου.
Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε:
«Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι.

«Οι ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Σε βίντεο το θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ – Κατέγραψαν την απόπειρα εμβολισμού του ιταλικού γεωτρύπανου από τουρκική φρεγάτα για να το δείξουν στην Σύνοδο Κορυφής
Οι κινήσεις ήταν κοινή απόφαση Αναστασιάδη Τζεντιλόνι και οι τουρκικές κινήσεις έχουν μαγνητοσκοπηθεί.
Τα ντοκουμέντα θα τεθούν υπ’ όψιν των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.


Αερολογίες Μέρκελ σε Τσίπρα: Σαφής η στήριξή μας στην Ελλάδα
Η στήριξη της Γερμανίας στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των εντάσεων στο Αιγαίο είναι δεδομένη και σαφής, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ και τον Βούλγαρο ηγέτη Μπορίσοφ, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή.

Συγκεκριμένα στην τετραμερή διάσκεψη και κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί, αναφέραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Η ίδια πηγή επεσήμανε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης είναι μεν σημαντική και πρέπει να διαφυλαχθεί, όμως η συνεργασία αυτή απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.
Ύστερα από αυτήν την αναφορά του Αλ. Τσίπρα, η Α. Μέρκελ δήλωσε δημόσια ότι «η στήριξή μας στο θέμα αυτό είναι σαφής και δεδομένη».


SOS Τσίπρα στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο & Κύπρο
Σήμα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ΑΟΖ Κύπρου εξέπεμψε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών υπόψιν των συνομιλητών του:
Από τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό μέχρι την περικύκλωση των Ιμίων και τις καθημερινές, εμπρηστικές, δηλώσεις Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων. Και φυσικά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου που έχουν οδηγήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να μένει αδρανοποιημένο επί δύο εβδομάδες και να είναι έτοιμο να αποχωρήσει.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, βρήκε ευήκοα ώτα, τόσο στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, όσο και σε εκείνο της Φεντερίκα Μοντερίνι, εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.
Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.


Στήριξη στον αέρα και από Μογκερίνι
Τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, η ύπατη εκπρόσωπος σημείωσε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: