Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Γαλλικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο συριακό Κουρδιστάν - Ασπίδα κατά των Τούρκων

Γαλλικά στρατεύματα αυτήν την στιγμή αναπτύσσονται σε πέντε (5) στρατιωτικές βάσεις στην βόρεια Συρία στην περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις των υποστηριζόμενων από την Ουάσιγκτον SDF (Syrian Democratic Forces) όπως αναφέρει και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ***Anadolu.


Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ πάνω από 70 στελέχη των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων βρίσκονται στο εργοστάσιο παράγωγης τσιμέντου της Lafarge κοντά στον λόφο Mistanur και το χωριό Harab-Isk. 

Μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμη 30 στελέχη επιχειρούν από την Ράκα. Το 1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών των Πεζοναυτών και η 10η Μονάδα Αλεξιπτωτιστών επιχειρούν επίσης στην περιοχή.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) είναι πυρήνας του SDF. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει το YPG ως τρομοκρατική ομάδα και ως τοπικό βραχίονα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Η Τουρκία πραγματοποίησε πρόσφατα μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά  του YPG στην βόρεια και Συρία και κατέλαβε την περιοχή της Αφρίν.

Όλα αυτά έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού και την υποδοχή του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων με πολιτική και στρατιωτική αντιπροσωπεία των Κούρδων της Συρίας αλλά και της αραβο-κουρδικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», αυτή η απόφαση της γαλλικής προεδρίας «αποτελεί κομβική κίνηση και αποφασιστική στροφή στην εμπλοκή του γαλλικού παράγοντα στο συριακό μέτωπο στο πλευρό των Κούρδων».

Η αντίδραση ήταν άμεση και από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων εκφράστηκε η οργή της Άγκυρας με τίτλους όπως «Κίνηση – σκάνδαλο» στη «Hürriyet» ή «Κρίση: Η Γαλλία στέλνει στρατό στην Μανμπίτζ» της «Milliyet».

Μετά την «σφαλιάρα» Ερντογάν σε Μακρόν στο Παρίσι ανακοινώθηκε χθες από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν Κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Γαλλία χαρακτηρίζοντας ως «εσφαλμένη προσέγγιση» την κίνηση της Γαλλίας να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Τουρκία και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;» διερωτήθηκε.

Απευθυνόμενος στον Εμμανουέλ Μακρόν ο Ερντογάν ανέφερε:

«Ποιος σου ανέθεσε αυτό το καθήκον; Ποιος σου είπε να ανακατεύεσαι σε αυτά τα πράγματα που είναι μεγαλύτερα από το μπόι σου;»











***Anadolu.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: