Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ωρα αποφάσεων: Συνεδριάζει το ΣΑΓΕ

Έρχεται ολική ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Ωρα κρίσιμων αποφάσεων πλέον για τις ΕΔ.
Η επιθετική στάση της Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, αλλάζει πλέον τα πάντα.
 
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Κυρίαρχο θέμα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι τα επόμενα στάδια για την ολική ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδρυσή της ΔΕΠ, προχώρησαν πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μετά από πολύμηνες, συστηματικές διεργασίες.

Η θεμελίωση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως είχε τονίσει πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτιμάται ότι οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης, και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων.

Επιπρόσθετα θα συμβάλλει στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων – υβριδικών απειλών.

Επιπλέον η λειτουργία του Special Forces Joint Command θα συμβάλλει στην επιτυχή εκτέλεση όλων των επιχειρησιακών έργων που απορρέουν από την αποστολή των Ειδικών Δυνάμεων.

Το Special Forces Joint Command, θα ακολουθηθεί από το νέο ρόλο που θα παίξει η ΑΣΔΕΝ στο Αρχιπέλαγος και την πλήρη αναδιοργάνωση των πεζοναυτών.
Η ασύμμετρη υβριδική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
 
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υβριδικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν μ΄ ένα απλό γεγονός επιχειρεί μ’ αυτό τον υβριδικό πόλεμο, να προκαλέσει στην Ελλάδα, αποσταθεροποίηση και να πλήξει την ψυχολογία των πολιτών.

Μπορεί να τα καταφέρει;
Εξαρτάται από εμάς…

Ο Ερντογάν και το καθεστώς του με μία σειρά προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά κυρίως με τη σύλληψη των δύο στρατικών μας στον Έβρο επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας στην ελληνική κοινή γνώμη και να οδηγήσει στην απόλυτη πόλωση τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στοχεύοντας στην διάλυσή μας.

Γι΄ αυτό και θα προσπαθήσει να κρατήσει την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στο προσκήνιο, για όσο περισσότερο μπορεί.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική, ακολουθεί μια στρατηγική που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως στρατηγική του ήσσονος κινδύνου. Αυτή η στρατηγική, χρησιμοποιεί τακτικές οι οποίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα.
 
Ο Υβριδικός Πόλεμος, έχει αρχίσει να προβληματίζει λήπτες απόφασης και ακαδημαϊκούς από το 2005, όταν και ονομάστηκαν έτσι, οι δράσεις της Χιζμπαλάχ στο Λίβανο. Σήμερα, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις κινήσεις του ΙΚ στη Συρία και στη Λιβύη.

Ο όρος, σχετίζεται με την περιγραφή ασύμμετρων απειλών γι’ αυτό, πολιτικά, αναφέρεται ως Υβριδική Απειλή και όχι ως Υβριδικός Πόλεμος (η τελευταία έννοια, είναι περισσότερο ακαδημαϊκής προέλευσης).

Ο Τουργκούτ Οζάλ, είχε κάνει έναν «πρόλογο» για τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας λέγοντας «δε χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αρκεί να αφήσουμε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα». Σήμερα, το προσφυγικό ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και την Ε.Ε, χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως υβριδικό «όπλο».

Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Το τουρκικό προξενείο, ασκεί καθήκοντα λες και είναι το πάλαι ποτέ υπουργείο «Βορείου Ελλάδος».

Διττός στόχος μιας υβριδικής απειλής, είναι η φθορά (αποφεύγοντας μάλιστα τις νομικές συνέπειες που θα είχε μια παραδοσιακή-πολεμική πράξη) και ο αιφνιδιασμός (σοκ) του αντιπάλου έτσι ώστε το πλήγμα που προκαλεί ο υβριδικός πόλεμος, να καταστήσει αδρανή τον αντίπαλο και να αυξήσει το κόστος επαναφοράς του σε θέση ισορροπίας-ισχύος (προ της υβριδικής φθοράς που υπέστη).


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: